UTESTENGT: Fredag falt dommen i saken mot Therese Johaug. Hun er utestengt i 13 måneder, men nå gjenstår det å se om saken blir anket.
UTESTENGT: Fredag falt dommen i saken mot Therese Johaug. Hun er utestengt i 13 måneder, men nå gjenstår det å se om saken blir anket. Foto: Junge, Heiko

Svensk dopingekspert mener Johaug har sluppet billig unna

– Reglene gjelder også for snille, søte norske skiløpere, sier Åke Andrén-Sandberg.

I Polen raste den tidligere langrennsløperen- og treneren Edward Budny over avgjørelsen om ikke å gi Therese Johaug strengere straff for bruddet på dopingreglene.

Store, sterke, dumme vektløftere
Hos våre naboer i øst har saken naturligvis fått oppmerksomhet. Johaugs utestengelse på 13 måneder gjør at hun rekker hele neste sesong, noe en svensk dopingekspert mener er et godt utfall for 28-åringen.

– Johaug har sluppet veldig billig unna. Normalstraffen skal være på fire år, og så kan man sette den ned til to år, men det skal veldig sterke grunner til for å sette den ned så langt som 13 måneder.

Det sier Åke Andrén-Sandberg, ett av seks medlemmer i dopingkommisjonen i svenskenes idrettsforbund, til SVT. Han er ekspert på dopingfeltet og har skrevet over 50 bøker og 300 vitenskapelige artikler.

Johaug ble trodd av Domsutvalget i Antidoping Norge på at hun fikk i seg det forbudet stoffet clostebol via en leppekrem, og at hun gjorde tiltak for å sjekke om kremen var lovlig da hun spurte landslagslege Fredrik Bendiksen.

– Den dømmende instansen i Norge har trodd på det hun har sagt. Det baseres på hva hun og legen har sagt. Da skal man tenke at reglene gjelder for alle, og da har hun sluppet billig unna. Reglene gjelder jo for store, sterke, dumme vektløfterne fra land vi ikke synes noe om – så vel som snille, søte norske skiløpere. Da kan du ikke redusere straffen mer, tror jeg, sier Andrén-Sandberg.

Overfor nyhetsbyrået TT sier Andrén-Sandberg likevel at han ikke er overrasket over dommen.

– Av de 20 ute i verdens jeg kjenner til som har fått dommer for bruk av clostebol, så har utestengelsen i snitt ligget på 14 måneder.

Han ser på det som usannsynlig at Johaug anker, men utelukker ikke at Wada vil komme frem til at straffen er for mild.

– Ser man rent juridisk på det, kunne hun fort fått både to og fire år. Fra hennes ståsted kan man se på det som en positiv dom med 13 måneder. Frå en medisinsk synsvinkel finnes det ingen anledning til å ha andre synspunkter på dommen.

Sannsynlig med anke
Landslagssjef Vidar Løfshus maner til ro fra blant annet utelandske medier nå som dommen i saken har falt. Det er ennå uvisst om noen av de fire aktørene som kan anke saken velger å benytte seg av den muligheten.

Johaug, Verdens antidopingbyrå (WADA), Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Antidoping Norge kan anke saken videre til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

– Jeg synes at nå skal alle ha respekt for dommen som er avlagt, så får vi se om noen anker, sier Løfshus til TV 2.

FIS' finske styremedlem, Martti Uusitalo, ser det som sannsynlig at Johaug-saken vil bli anket av dem, Wada eller begge to.

– Denne 13 måneders-straffen er ikke basert på verken regelverket til WADA eller de prinsipielle avgjørelsene til CAS. Derfor er det dét beste for alle parter at de profesjonelle i CAS undersøker saken grundig og vi får et rettferdig sluttresultat, sier Uusitalo til Ilta-Sanomat.

I Johaug-leiren har man ikke tatt stilling til om saken blir anket videre. Selv mener Johaug at straffen er streng.

Slik dommen står i dag, vil Therese Johaug rekke sesongåpningen i Ruuka neste sesong, noe som gjør at hun får gått alle verdenscuprennene før OL i Sør-Korea i 2018. Arrangøren av den nasjonale åpningen på Beitostølen bekreftet fredag at de vurderer å flytte rennet én helg frem i tid slik at Johaug kan få delta.