Lite innbydene: Aquatics stadium i OL-parken er preget av forfall.
Lite innbydene: Aquatics stadium i OL-parken er preget av forfall. Foto: Pilar Olivares

Se bildene: Rios OL-anlegg forfaller allerede

Et halvt år etter OL i Rio er arenaene et trist syn.

I august var OL-delene av Rio de Janeiro i Brasil preget av jubel, glade mennesker og store idrettsprestasjoner.

Seks måneder senere er festen over, skriver Reuters.

Brasil er i økonomiske nedgangstider. Pengeproblemene gjør at vedlikeholdet av OL-arenaene lider. Arrangøren skylder fremdeles kreditorene rundt 320 millioner kroner.

Maracana i forfall

Landemerket Maracana, der åpning- og avslutningsseremonien ble holdt, er nå et stadion preget av vandalisme og forfall. Strømmen ble en periode slått av på arenaen etter en krangel om en strømregning på åtte millioner kroner mellom OL-arrangøren og myndighetene i Rio.

Gressmatten er slitt og preget av brune flekker, mens flere seter er fjernet på tribunene. Store deler av Maracana er også sperret av med gjerder. Omtrent fire milliarder kroner ble brukt på å ruste opp stadionet til OL.

Gressmatten på Maracana er ikke verdig toppfotball.
Gressmatten på Maracana er ikke verdig toppfotball. Foto: Mario Lobao

– Vi trodde dette skulle være for oss, sier Alex da Silva Ferreira til Reuters utenfor en park i Deodoro der man arrangerte kano- og terrengsyklingskonkurranser.

– Men det har vært stengt hele tiden.

Midlertidige arenaer står fremdeles

Flere av arenaene som skulle vær midlertidige er ennå ikke tatt ned. Svømme- og håndball-hallene står fremdeles mens dukene som dekket veggene har løsnet og revnet. Bassengene er tomme eller med alt annet enn innbydende vann.

Ikke akkurat et sted for olympiske svømmere mer.
Ikke akkurat et sted for olympiske svømmere mer. Foto: Pilar Olivares

Den olympiske golfbanen kostet over 160 millioner kroner å lage. Den sliter med få spillere og lite penger til vedlikehold.

Slik så det ut i OL-parken da lekene pågikk.
Slik så det ut i OL-parken da lekene pågikk. Foto: Franck Fife

Også deltakerlandsbyen sliter. Bare 260 av 3 604 leiligheter skal være solgt, skriver Daily Mirror.

Rio sliter med å finne selskaper til å drive en del av arenaene, som av den grunn rett og slett ligger i dvale uten aktivitet.

Ødelagt av uenigheter

Fire av de permanente arenaene drives av de føderale myndighetene. Før OL ble det lovet at man fint kunne gjenbruke flere arenaer. Så langt er bare tennisarenaen brukt til en sandvolleyballturnering.

Reuters skriver at eierne av arenaene skylder på nedgangstidene, uenigheter med entreprenører og bytte av ordfører etter valget i oktober.

– Det er en vanskelig tid. Det er vanskelig at denne vakre parken, som var full for ikke så lenge siden, ikke brukes slik vi - beboere og utøvere - skulle ønske, sier Patricia Amorim ved sportsavdelingen til myndighetene i Rio til Reuters.

Her arrangeres det sandvolleyball i tennisarenaen.
Her arrangeres det sandvolleyball i tennisarenaen. Foto: Pilar Olivares
Slik ser OL-parken ut nå.
Slik ser OL-parken ut nå. Foto: Nacho Doce