Barnevernet tar 200 barn i året fra foreldre som har lærevansker eller lett utviklingshemning

Natasha og Erik vant tvillingene tilbake, men andre foreldre som Sylvia og Trond får kanskje aldri se barnet sitt igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barnevernet tar årlig minst 200 barn fra foreldre som har lett utviklingshemning eller lærevansker. Det skjer til tross for at internasjonal forskning viser at de med tilpasset hjelp kan være gode foreldre. I kveld i 21-nyhetene på TV 2 på står et foreldrepar fra Hønefoss fram og forteller sin historie.

Natasha og Erik ble fratatt tvillingene sine fire timer etter at de ble fødselen. Hovedbegrunnelsen var at Natasha var psykisk utviklingshemmet – noe som er dokumentert feil.

– Det eneste jeg husker fra det er at jeg gråt, og at det var veldig vanskelig, sa Natasha til TV 2 i fjor.

Se hele saken om Sylvia og Trond i 21-nyhetene på TV 2 søndag.

– De kom inn på rommet

TV 2 har i et nyhetsprosjekt undersøkt flere liknende saker. Sylvia og Trond Ensby fra Hønefoss fikk høsten 2015 en liten gutt. Også Sylvia hadde en psykisk utviklingshemning-diagnose. Og bare timer etter fødselen dukket barnevernet opp.

– De kommer altså inn på rommet, Sylvia har akkurat våknet opp fra narkosen, og gratulerer oss med barnet, og sa de så for seg en omsorgsovertakelse.

En forskningsrapport fra NTNU viser at over 200 barn fratas foreldre med lærevansker eller utviklingshemning hver år i Norge.

Får kanskje aldri sønnen tilbake

– De bruker det indirekte ved å si at fordi denne moren eller faren er utviklingshemmet, så er deres mulighet for å ta i mot veiledning så begrenset at vi ikke ser at det kan fungere, sier Jan Tøssebro ved NTNU.

Natasha og Erik vant tvillingene tilbake, men andre foreldre som Sylvia og Trond får kanskje aldri se barnet sitt igjen.

– De har fått gjennomslag på alle punkter, omsorgsovertakelse, fratakelse av foreldreansvar og adopsjon. Altså tvangsadopsjon, sier Trond Ensby.

Se hele saken om Sylvia og Trond i 21-nyhetene på TV 2 søndag.