KAN FÅ NY RUNDE I RETTEN: Christian Hjorth, Threse Johaug og og Mikkel Toft Gimse.
KAN FÅ NY RUNDE I RETTEN: Christian Hjorth, Threse Johaug og og Mikkel Toft Gimse. Foto: Åserud, Lise

Styremedlem i FIS: – Svært sannsynlig at dommen blir anket

Dette kan skje videre i Johaug-saken. Fire parter kan anke.

Det er svært sannsynlig at Det internasjonale skiforbundet (FIS) kommer til å anke Johaugs dom på 13 måneders utestengelse.

Det hevder det finske FIS-styre-medlemmet Martti Uusitalo.

– Styret i FIS har ennå ikke bestemt seg for å anke denne dommen, men ut i fra de diskusjonene vi har hatt i styret har jeg et sterkt inntrykk av at det er svært sannsynlig at vi kommer til å anke, sier Uusitalo til Ilta-Sanomat.

– Også den andre mulige klageren, WADA (Verdens antidopingbyrå), vurderer dette. Jeg anser det som veldig sannsynlig at enten den eller eller den andre kommer til å klage; kanskje lager vi en felles anke.

Uusitalo mener at Johaug burde bli utestengt i to år.

– Denne 13 måneders-straffen er ikke basert på verken regelverket til WADA eller de prinsipielle avgjørelsene til CAS. Derfor er det dét beste for alle parter at de profesjonelle i CAS undersøker saken grundig og vi får et rettferdig sluttresultat, slår Uusitalo fast.

Visepresident i WADA, kulturminister Linda Hofstad Helleland, vil ikke kommentere saken ettersom hun gjennom sitt verv er part i saken. WADA har utover det ikke besvart TV 2s henvendelser i saken.

Therese Johaug sier hun er skuffet over dommen, og føler den er streng.

Johaugs manager svarer følgende på om hun frykter en anke.

– Først og fremst nå så skal hun ha en dialog med sin advokat, men det er vanskelig å si hva FIS og WADA tenker, sier Jørn Ernst til TV 2.

– Behandles ikke i styret

Finnen står imidlertid ganske alene i sine uttalelser fra FIS foreløpig.

Sentralt vil de ikke kommentere domsutmålingen.

– Det er ingen reaksjon fra FIS, for vi har ikke fått avgjørelsen. Så fort vi får avgjørelsen offisielt kan den bli evaluert. Før det er det ikke mulig å gi deg noen, sier generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, til TV 2.

– Hva med uttalelsene til Uusitalo?

– Jeg gjentar at jeg ikke kan gi deg noen reaksjon før vi har mottatt dommen. Informasjon fra deg er ikke det samme som om vi får dommen offisielt.

FIS' norske visepresident. Sverre Seeberg, poengterer at det ikke er opp til Uusitalo, eller andre i styret, å avgjøre om FIS vil anke.

– Det er ikke opp til det enkelte styremedlem i FIS å vurdere dette. Normalt er ikke dette i styret i FIS. Dette tror jeg, og jeg må si tror, blir behandlet av dopingpanelet til FIS under ledelse av den kanadiske høyesterettsdommer Patrick Smith. Så vil de vurdere om den dommen blir anket eller ikke, sier Seeberg til TV 2.

– Hvis man finner at den ikke blir anket, så er det bra, for da har den blitt vurdert internasjonalt. Det tror jeg uansett utfall, også om den skulle bli anket, er viktig for norsk langrennssport og Therese at det kommer et internasjonalt stempel.

Han tror at dommen kommer til å stå seg, også om den ankes.

– Personlig er jeg ikke veldig overrasket. Det er nesten opp til det som påtalenemnda hadde. Det er en dom som kanskje står seg internasjonalt, og det er veldig bra, sier Seeberg.

– Det er en tragisk sak, men vi må også som ledere i internasjonale organer også forsvare systemet. Vi kan ikke frikoble systemet for nordmenn, og syns det er viktig med systemet for Russland. Men saken er tragisk først og fremst for Therese, men også for norsk langrennssport.

Kan ankes av fire parter

Selv om det nå foreligger en dom i Johaug-saken, kan den fortsatt ankes av fire parter.

Det internasjonale skiforbundet (FIS), Det internasjonale antidopingbyrået Wada, Johaug selv og Antidoping Norge kan alle fire anke dommen i saken.

Saken kan ankes enten til appellutvalget i Norges idrettsforbund, eller direkte til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Disse ankene må foreligge innen to til tre uker.

Antidoping Norge utelukker ikke anke

Antidoping Norge har ikke utelukket sin ankemulighet.

Det sier Niels Kiær, advokaten som representerte Antidoping Norge i den åpne høringen i januar, til TV 2.

Fredag kom nyheten om at Therese Johaug er utestengt i 13 måneder.

– Vår reaksjon er at vi merker oss at domsutvalget har konstatert at utøver har et personlig ansvar, og det mener vi er viktig for antidopingarbeidet, sier Kiær.

UTESTENGT I 13 MÅNEDER: Therese Johaug sammen med sin advokat Christian B. Hjort. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UTESTENGT I 13 MÅNEDER: Therese Johaug sammen med sin advokat Christian B. Hjort. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

– Er dere skuffet (over dagens dom på 13 måneder)?

– Spørsmålet om anke kommer Påtalenenmda til å vurdere i uka som kommer.

– Så dere utelukker ikke at dere kommer til å anke?

– Vi utelukker ingenting. Påtalenenmda har ikke hatt tid til å møtes og lese dommen i detalj. Så får vi ta stilling til dette da.

Johaug-manager Jørn Ernst er skuffet over dagens dom.

– Først og fremst tenker vi det er bra domsutvalget slår fast at Johaug ikke har tatt dette stoffet i prestasjonsfremmende hensikt. Nå skal vi bruke noen dager på å la dette synke inn og se hvordan vi skal gjøre videre. Vi har vært forberedt på en slik dom, og er glade for at det har kommet en avklaring, sier Johaugs manager til TV 2.

– Hvordan tar Johaug det?

– Hun er glad for at det har kommet en avklaring, også avventer vi litt hva vi gjør videre.

Dette kan skje videre i Johaug-saken
Selv om det nå foreligger en dom i Johaug-saken, kan den fortsatt ankes av fire parter.

Det internasjonale skiforbundet (FIS), Det internasjonale antidopingbyrået Wada, Johaug selv og Antidoping Norge kan alle fire anke dommen i saken.

Saken kan ankes enten til appellutvalget i Norges idrettsforbund, eller direkte til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Disse ankene må foreligge innen to til tre uker.

PS: Dagens dom gjør at Therese Johaug rekker verdenscupåpningen i Ruka i november 2017. Hun er tilbake i sporet 18. november 2017.