Eldar Vågan ble hyllet i «Hver gang vi møtes»: – Enestående!

Se hva Vazelina Bilopphøggers-helten mener om alle opptredenene her.

Rockabilly-veteran Eldar Vågan (56) fra Kapp er mest kjent som gitarist og låtskriver i bandet Vazelina Bilopphøggers.

Låtene deres har fenget nordmenn i alle aldre, og bandet har totalt solgt langt over én million plater, i tillegg til at de har vunnet Gammleng-prisen, Jens Book Jensen-prisen, Dialektprisen, Eldrerådsprisen og Casparprisen. I tillegg har Vågan gitt ut tre soloplater.

I lørdagens «Hver gang vi møtes», ble Vågan hyllet av Margaret Berger (31), Åse Kleveland (67), Hanne Sørvaag (37), Ida Maria (32), Esben «Dansken» Selvig (38) og Benny Borg (71).

Se alle opptredenene – og hva Vågan mener om dem – nedenfor!

– Hadde store forventninger til Åse Kleveland

Åse Kleveland var den første ut på scenen. Hun tok fatt på Vågans «En spiss millimeter», som ble gitt ut i 2012 på soloalbumet «Leva Livet (Som Eldar i en Elvis Film)».

– Åse er en jeg har kjent i mange, mange år, og man har store forventninger til hvilke låter hun skulle velge, sier Vågan til TV 2.

Han satte pris på tolkningen han fikk servert i programmet.

– «En spiss millimeter» var jo fin, den. Hun hadde fjernet seg fra originalversjonen og gjorde en uptempo-versjon i stedet, og det var bra. Originallåta handler om den første plata jeg kjøpte, et album av Procol Harum, og låta mi bar preg av at den skulle låte som Procol Harum. Men hun hadde en mye mer luftig og uptempo-versjon.

Lot seg ikke vippe av pinnen av Ida Marias «Bodil»

Ida Maria transformerte seg til en karakter ved navn «Bodil» da hun skulle tolke «Jeg kan itte kjøre scooter», fra samme 2012-album som tidligere nevnt.

Benny Borg lo så han grein mens han hørte på. Vågan mener han ikke lot seg vippe av pinnen av det noe utradisjonelle antrekket.

– Ida Maria gjorde en høyst personlig versjon. Hun hadde kledd seg ut litt, mer burlesk. Men jeg lot meg ikke vippe av pinnen, fordi jeg har opplevd mye rart før, så det gikk veldig bra. Akkompagnementet og låta var som originalen mer eller mindre, men det var en dame som sang! Det var nytt, sier han.

Eldar likte Margarets versjon

«Gi meg fri i kveld» var den første singelen Vazelina Bilopphøggers ga ut. Året var 1980, og låta lå 13 uker på VG-lista.

– Det er en streit rockelåt, rett fram. Hvis man skal spille den låta, så er det ikke så mange alternativer man har. Men hun hadde kuttet ut gitarsoloen og funnet på noe annet. Hadde hun spilte den som en tango eller bossanova hadde jeg hatt mer å kommentere, men slike rockelåter skal man ikke mene så mye om. Den skal spilles så det svinges, og det gjorde det. Jeg likte versjonen, sier Vågan.

Benny tolket «Det beste i livet er gratis»: – Enestående!

I 1990 ga Vazelina Bilopphøggers ut «Det beste i livet er gratis». Det var låta Benny Borg valgte å fremføre i lørdagens program.

Det var flere blanke øyne under bossanova-tolkningen.

– Det var en veldig fin Benny Borg-versjon. Han hadde forandret litt på harmoniene og det ene og det andre, og det var en stor ære at Benny tok seg bryet med å gjøre det, fordi den ble veldig fin. Dette er en bossanova med en klar melodi, og det hadde han selvfølgelig mekket veldig bra. Enestående bra, konkluderer Vågan.

«Dansken» skrev tekst om å savne faren

Esben «Dansken» Selvig skrev om «Neonlys på Karl Johan» til «Neonlys i København» og snakket om savn av faren i lørdagens opptreden.

– Det var en overraskelse fordi originalen er en streit låt jeg har skrevet selv og funnet på i fantasien min, men for Esben var det sant. Han som meldte budskapet var personen i låta. Det gjorde uttrykket veldig mye bedre og mye sterkere. Det var nok Esben-versjonen som overrasket meg mest av alle den dagen, sier Vågan.

– Ble det tårer?

– «Halvvegga», som man sier. Det var ikke som om tårene rant, men jeg ble blank i øynene innimellom, jeg må jo innrømme det. Under «Neonlys på Karl Johan»-versjonen til Esben ble jeg litt slik, svarer han.

Hannes «Surfbrett» fikk Ida Maria til å felle tårene

Hanne Sørvaag hadde valgt å tolke 1986-låta «Surfbrett» av Vazelina Bilopphøggers.

Ida Maria klarte ikke holde tårene tilbake gjennom hele låta og det var tydelig at Vågan også satte pris på gjennomføringen.

– Rockabillyversjon av «Surfbrett» uten koringer! Å gjøre den som originalen har vel et udefinerbart Beach Boys-, Turtles- og Jan & Dean-sound, men hun gjorde en rockabillyversjon på en troverdig måte. Det er flere som surfer i Stavanger enn på Einafjorden. Versjonen hennes var derfor mer troverdig enn min, ler han.

Se Hannes opptreden øverst i artikkelen!

Se artistene gjøre duetter i «Hver gang vi møtes» lørdag 25. februar på TV 2.