– Håper at han er klar for å gå skirenn også, ikke bare drive med politikk

Emil Hegle Svendsen mener VM i skiskyting var feil arena for Martin Fourcades dopingraseri.

De norske løperne sliter med å støtte Martin Fourcade fullt ut etter torsdagens stunt på premieseremonien etter mixed-stafetten i VM.

Fokuserer på det sportslige
Franskmannen forlot pallen i sinne etter at de russiske herreløperne nektet å hilse på ham.

– Jeg har aldri vært vitne til noe sånt i skiskyting tidligere. Det var litt spesielt å se det. Følelser er i sving, frustrasjon fra begge fronter. Da skjer det sånne ting, sier Emil Hegle Svendsen til TV 2.

Det ble også opphetet på pressekonferansen.

– Spørsmålet er om et idrettsarrangement er scenen for en sånn politisk greie. Det var spesielt å være vitne til, sier Hegle Svendsen.

Han satt alene med Forcade i skifteboden etter stafetten. Der hevdet franskmannen at han ikke taklet Aleksandr Loginov med vilje ved veksling på siste etappe.

Russeren er tilbake i sirkuset etter å ha sonet en dopingdom – det er bakgrunnen for Fourcades sinne.

– Det er absolutt prisverdig at han tar et veldig tydelig standpunkt mot doping. Så er spørsmålet, for hans del, om det lønner seg. Nå opplever han både hets og alt mulig fra mange fronter. Hadde jeg vært i den situasjonen, hadde jeg brukt ganske mye energi på det, sier Hegle Svendsen.

– Jeg håper at han er klar for å gå skirenn også, ikke bare drive med politikk. Det er først og fremst derfor vi er her. Jeg får håpe at vi fra nå av kan bruke konkurransene til det, ikke politisk spill. Det håper jeg, men jeg kan forstå at folk vil vise hva dem mener.

Raste mot Fourcade i brev til IBU
Fourcades tydelige standpunkt mot doping og tydelige signal mot russerne kom til overflaten torsdag i Hochfilzen. Verdens beste skiskytter har vært i klammeri med russerne siden 31. januar grunn av en kommentar på et Instagram-bilde der han påpekte at den dopingdømte Loginov, som viste frem ferske EM-medaljer, har sonet to år for EPO-bruk.

TV 2 kunne fredag presentere brevet som Det russiske skiforbundet har sendt til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Der tar russerne til ordet for at Fourcade skal straffes for det de mener er trakassering av Loginov.

«Mr Besseberg! Ettersom Aristide Bégue og Martin Fourcade er medlemmer av det franske laget, og konkurrerer internasjonalt i regi av IBU, appellerer vi til deg som president for denne respekterte organisasjonen om å iverksette disiplinærstraff mot utøverne som tillot seg å fornærme og vanære en utøver som - fullt lovlig - returnerte til sporten etter til sammen tre års utestengelse.», skriver president Alexander Kravtsov i det russiske skiskytterforbundet.

Les hele brevet her.

– Skikkelig Hollywood
I den norske leiren i Hochfilzen sier landslagstrener Sigfriez Mazet følgende om sin tidligere elev.

– Jeg kjenner ham fra tidligere, og det har vært sånn tidligere. Han er en som liker å si hva han mener. Jeg er ikke overrasket, men jeg er veldig konsentrert om guttene mine her på laget - ikke hva Martin gjør, sier Mazet.

I likhet med Hegle Svendsen ønsker de øvrige skiskytterne at man skal fokusere på det sportslige under mesterskapet i Østerrike.

– Det er mye temperament nå. Det er VM og alle vil være først. De skal være best, og akkurat nå er det fra begge deler. Det er ikke bra noen deler. Jeg får håpe de blir enige, og at det er sportslig fremover, sier Ole Einar Bjørndalen.

– Vi satt og så på. Vi ble overrasket. Det var mye drama. Det var skikkelig Hollywood. Jeg synes det ble litt feil fokus. Fokus burde vært på vinnerne. Tyskerne fikk litt lite oppmerksomhet.

– Har du forståelse for Fourcade, russerne eller begge sider?

– Jeg har egentlig ikke forståelse for noe. Det ble litt mye drama. Jeg synes konkurransene skal gå sin gang, så får heller Frankrike og Russland sette seg ned, ta en kaffekopp og finne ut av det.

PS: VM fortsetter med sprint for kvinnene fredag, mens herrene skal ut på samme øvelse lørdag.