Torsdag 9. februar kom den siste av en rekke rettsavgjørelser rundt innreiseforbudet som ble signert av Donald Trump 27. januar.

Ankedomstolen i San Francisco vedtok at presidentordren ikke kan gjeninnføres - og reiseforbudet er dermed ikke gjeldende.

Innreiseforbudet handler i korte trekk om at alle innbyggere fra syv land (Iran, Irak, Syria, Jemen, Somalia, Libya og Sudan) i en begrenset periode skulle nektes innreise til USA.

Trump begrunnet reiseforbudet med at det skulle forhindre terrorister å ta seg inn i USA.

Presidentordren ble hastevedtatt, og skapte umiddelbart kaos på flere amerikanske flyplasser. Flypassasjerer som allerede hadde landet ble holdt tilbake på flyplassene, og flere personer med visum og arbeidstillatelse ble nektet å boarde fly til USA.

I denne oversikten, utarbeidet av CNN, følger en oversikt over hendelsene som fulgte, dag for dag.

Skulle se sønnen for første gang på to år – ble nektet innreise

28. januar: Store folkemengder demonstrerte ved en rekke amerikanske flyplasser. Kravet var at de som var blitt holdt tilbake skulle slippes ut fra flyplassene.

Samme dag blokkerte en føderal dommer i New York deler av reiseforbudet. Dommer Ann Donnely avsa en kjennelse om såkalt «nødstopp» for å hindre at personer som hadde blitt holdt i varetekt på flyplasser i USA skulle bli tvangsdeportert.

29. januar: En dommer i Massachusetts utstedte en ordre som slo fast at regjeringen ikke kunne pågripe eller fjerne reisende som allerede hadde ankommet USA lovlig fra de syv landene.

Senere på dagen inisterte Trump på at innreiseforbudet ikke handlet om religion men om rikets sikkerhet.

30. januar: Tidligere president Barack Obama kritiserte innreiseforbudet i en formell uttalelse, samtidig som Trump sparket visejustisminister Sally Yates fordi hun nektet å forsvare innreiseforbudet.

31. januar: Trumps nye sikkerhetsminister John Kelly konkluderte med at innreiseforbudet var innført på en god måte.

2. februar: Trump-administrasjonen lettet på forbudet, og lot personer fra de syv omtalte landene som har permanent arbeidstillatelse innreise.

3. februar: Dommer James Robart blokkerte hele innreiseforbudet i en kjennelse, til sterk kritikk fra president Donald Trump.

5. februar: En føderal ankedomstol avviste regjeringens krav om å få videreføre innreiseforbudet. Ankedomstolen «9th Circuit Court of Appeals» i San Francisco ba begge sider om å legge inn sine juridiske argumenter for og mot innreiseforbudet.

7. februar: Høring i ankedomstolen i San Francisco.

9. februar: Trump går på et nytt nederlag, da ankedomstolen konkluderer med at innreiseforbudet fremdeles skal blokkeres. Domstolen konkluderer med at det ikke er argumenter eller beviser for at innbyggere fra de syv rammede landene har stått bak terrorangrep i USA.

– Vi kommer til å vinne dette, sier Sean Spicer, Trumps omstridte pressetalsmann.

– Vi sees i retten, raste Trump etter at retten hadde konkludert

(Kilde CNN/TV 2)

Donald Trump: – Dette skulle vi gjort for lenge siden