Her er brevet der krenkede russere går til angrep på Fourcade

Ber IBU sanksjonere mot franskmannen.

Martin Fourcade er ikke bare verdens beste skiskytter, han er kanskje den utøveren som engasjerer seg sterkest i antidopingkampen.

Den innsatsen gir ham ytterligere respekt i mange miljøer - men også fiender. Etter mixed-stafetten torsdag ble den tyske seieren totalt overskygget av isfronten mellom Martin Fourcade og russerne Aleksandr Loginov og Anton Sjipulin.

På premieseremonien etter løpet nektet de to å ta Fourcade i hånden, noe som utløste sarkastisk applaus fra franskmannen, før han forlot hele seremonien i protest.

– Det har vært flere situasjoner og mye negativitet mot Loginov. Man tåler det én eller to ganger, men det går ikke i lengden. Utspillene til Fourcade er ufine. Vi ønsker å feire medaljen, men han ødelegger med sine utspill, sa Sjipulin på den påfølgende pressekonferansen.

Ber om Fourcade-straff

Utspillene russerne sikter til er blant annet en instagram-kommentar Fourcade skrev 31. januar, da det russiske skiskytterforbundet la ut et bilde av Loginov med ferske EM-medaljer, ledsaget av en bursdagshilsen på 25-årsdagen.

«Og han var utestengt i to år for bruk av EPO! Ikke glem det, en av hans beste meritter», lød kommentaren fra Fourcade.

Det utløste et kraftig sinne i Russland. Fourcade nevnte under pressekonferansen i går at presidenten i det russiske skiskytterforbundet hadde bedt IBU straffe ham for Instagram-kommentaren.

TV 2 kan i dag bringe det tre siders brevet han siktet til, som er adressert til presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet, Anders Besseberg. I brevet reageres det skarpt både på den syrlige meldingen fra Fourcade, og en annen tweet forfattet av den noe mindre kjente franske skiskytteren Aristide Bégue.

Felles for dem begge er at de - ifølge russerne - trakasserer Aleksandr Loginov.

«Mr Besseberg! Ettersom Aristide Bégue og Martin Fourcade er medlemmer av det franske laget, og konkurrerer internasjonalt i regi av IBU, appellerer vi til deg som president for denne respekterte organisasjonen om å iverksette disiplinærstraff mot utøverne som tillot seg å fornærme og vanære en utøver som - fullt lovlig - returnerte til sporten etter til sammen tre års utestengelse.», skriver president Alexander Kravtsov i det russiske skiskytterforbundet.

Les hele brevet her.

Videre mener russerne at Fourcade bringer skiskyttersporten i vanry med sine uttalelser - selv om det definitivt ikke er franskmannen som har vært utestengt for EPO-bruk, eller nektet å håndhilse på seierspallen.

«Denne type usportslige og upassende oppførsel gjør stor skade, ikke bare på den fornærmede utøveren og på IBU, men også på ryktet til hele sporten vår - skiskyting. Vi ønsker også å uttrykke vår bekymring for at denne typen angrep skal fortsette, derfor ser vi på det som en nødvendighet å sette en stopper for dette umiddelbart.»

Roser Fourcade

TV 2s dopingeksert, Mads Kaggestad, anser muligheten for at IBU faktisk velger å reagere mot Fourcade som mikroskopiske.

– Kommentaren han postet, og senere slettet, peker bare på fakta. Det er sant at Loginov har sonet en dom for EPO. Det er noe som vil forfølge ham ut karrieren, og det oppleves sikkert som ubehagelig å ha det hengende over seg. Man kan diskutere om det var nødvendig av Fourcade, men det er nok mest et signal om at han har fått nok. Han har svært liten tillit til systemet, jeg tolker det som et spark oppover. Russerne sier de har sonet dommene sine, men problemet deres er at de ikke har et troverdig antidopingarbeid. Det øker mistanken ytterligere, sier Kaggestad.

Han har selve mange års fartstid fra sykkelsporten, i en tid da «omertaen» - stillhetens lov - var gjeldende.

Fourcade er på sin side ikke redd for å si akkurat hva han mener, uansett om noen vil føle seg krenket. Det er noe som imponerer TV 2s dopingekspert.

– I motsetning til hva russerne hevder i brevet, er Fourcade det stikk motsatte av en som bringer sporten i vanry. Han framstår som en veldig sterk lederperson i skiskyting, og et forbilde i internasjonal idrett. Han hadde ikke trengt å gjøre det han nå gjør. Han er sykt god, vinner det meste, og kunne bare holdt kjeft som mange andre velger å gjøre. Stukket hodet i sanden, og regnet med at noen andre gjør jobben.

– Fourcade har god innsikt i eget miljø, og jeg oppfatter det som at han har null tillit til IBUs antidopingarbeid. Dette er en desperat måte å sende et signal oppover til eget særforbund, slik jeg oppfatter det, sier Kaggestad.