22. juli-støttegruppen og AUF foreslår nytt minnested:

Vil flytte 22. juli-minnesmerke

I flere år har det vært en strid om plassering av minnesmerket etter 22. juli-tragedien.

OMSTRIDT: llustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
OMSTRIDT: llustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

AUF og 22. juli-støttegruppen vil flytte minnestedet etter terrorangrepet i 2011 fra Sørbråten på øya til Utøyakaia på landsiden, for å unngå en uverdig og opprivende rettssak.

Forslaget ble presentert for kommunalminister Jan Tore Sanner (H) torsdag formiddag.

Vil unngå en uverdig rettssak

– AUF har observert striden om minnesmerket fra sidelinjen i lang tid. Vi i AUF og støttegruppen har følt at vi ikke kan se på at en vanskelig prosess blir enda vanskeligere i en ydmykende og uverdig rettssak, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Sommeren 2016 ble det kjent at naboene på Utstranda går til rettssak mot staten for å få stanset minnesmerket «Memory Wound» på Sørbråten. Rettssaken skal etter planen starte i Ringerike tingrett 25. april. Før jul ble naboene tilbudt rettsmekling med erstatning eller kompensasjon i form av penger som en del av tilbudet, men det sa naboene tvert nei til.

Foreslår nytt minnesmerke

– Vi har en tomt på Utstranda med direkte utsyn mot Utøya – en tomt som var sentral da terroren rammet. Plasseringen av et nasjonalt minnested her på Utøyakaia på landsiden vil i kraft av sin historie oppleves som et meningsfullt sted. Vi fremmer dette forslaget for ministeren fordi det er viktig å få på plass et minnesmerke i Hole som hedrer de 77 som ble drep 22. juli 2011 – og et minnesmerke som viker samlende og ikke splittende.

AUF presiserte at de ikke har noen formening om hvordan et nytt minnesmerke skal utformes.

Kommunalministeren sier han er glad for AUFs initiativ til flytting og vil vurdere forslaget.

– Jeg ønsker å jobbe vider med dette forslaget og få det vurdert. Jeg vil raskt ta initiativ til å invitere naboer og andre berørte i Hole kommune for å se om dette forslaget lar seg realisere. Det betyr at på dette tidspunktet har vi ikke tatt stilling til forslaget, og det er derfor ikke mulig å si noe om omfang eller utforming, sier Sanner.

– Tviler på at naboene syntes dette er greit

I forkant av pressekonferansen på Utøyakaia torsdag morgen, var ikke naboene informert om hva som skulle legges frem. Det syntes prosessfullmektige advokat Harald Stabell var merkelig.

Etter fremleggelsen sier nabo Jørn Øverby at han tviler på at de nærmeste naboene til kaia vil godta det nye forslaget.

– Jeg kan ikke umiddelbart si at dette er en god løsning. Personlig tviler jeg på at de nærmeste naboene syntes det er greit. Bare ti meter unna ligger huset til en nabo som ble tildelt medalje for edel dåd fordi han var den første i båt på vannet og han gjorde en stor innsats. Jeg tviler sterkt på at det å ha minnesmerket like utenfor huset er veldig hyggelig. Det er naboene som blir berørt av støyen av et minnesmerke, sier Øverby til TV 2.

BLE HYLLET: Jørn Øverby etter at han mottok gullmedaljen for edel dåd. Medaljen er en utmerkelse for Øverbys redningsinnsats den 22. juli 2011.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BLE HYLLET: Jørn Øverby etter at han mottok gullmedaljen for edel dåd. Medaljen er en utmerkelse for Øverbys redningsinnsats den 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Han legger imidlertid til at de er åpne for dialog og diskusjon av andre alternativer.

– Nå må vi snakke sammen og finne ut av hva som er gjennomførbart.

Tror rettssaken vil gå sin gang

Øverby tror rettssaken i april vil gå som planlagt selv om et nytt alternativ diskuteres.

– Jeg ser ikke bort fra at det fremdeles blir en rettssak fordi Sørbråten var stedet som var vedtatt og det har ikke vært rom for flytting fra statens side, sier Øverby.

Minnestedet på Sørbråten skulle etter planen stå ferdig allerede sommeren 2016, men Utøya-naboenes protester har ført til at prosessen er blitt kraftig forsinket. En rettsprosess vil mest sannsynlig innebære behandling i tre rettsinstanser, der Høyesterett får det siste ordet.

TV 2 / NTB