MIDTBANEMILSLUKERE: Jordan Henderson og Christian Eriksen har begge løpt over 270 kilometer i Premier League denne sesongen.Det er mest i ligaen. 
MIDTBANEMILSLUKERE: Jordan Henderson og Christian Eriksen har begge løpt over 270 kilometer i Premier League denne sesongen.Det er mest i ligaen.  Foto: Scanpix.

Premier Leagues løpskonger møtes til dyst

Jordan Henderson og Christian Eriksen er Premier Leagues milslukere.
Og Manchester United har løpt nest minst av alle lag i ligaen!

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium lørdag fra 13.00!

Slik skaffer du deg tilgang til Premier League!

Vil du være manager? Spill Fantasy Premier League!

Fotball handler om mye, og sentralt i det hele står løping.

Løper man mye og fort, får man ofte resultater, og statistikken fra denne sesongens Premier League er tydelig.

De fem øverste lagene på tabellen er de som har sprintet flest ganger. Fire av de fem øverste lagene plasserer seg også på øverste halvdel blant lagene som har løpt mest, viser tall fra Opta.

Jürgen Klopps Liverpool har både løpt mest og står med flest registrerte sprinter (*) av samtlige i Premier League denne sesongen, og særlig i den sistnevnte kategorien er tallenes tale klar. De røde står bokført med nesten 1000 sprinter mer enn de neste klubbene på listen (Manchester City, Tottenham og Arsenal).

*Fakta: «Sprint»

Optas «sprint-definisjon» dreier seg om løp som er hurtigere enn 25,2 kilometer i timen.
Hver eneste bevegelse spillerne foretar seg på banen blir logget.

– Det kan ha vært litt det som har gjort dem slitne. Det at de igjen har gått på trynet etter desember-programmet begynner i hvert fall å ligne en tendens. De slites ut av at de løper så innmari mye, sier Simen Stamsø Møller.

TV 2s Premier League-kommentator- og ekspert mener det langt ifra er noen fasit på suksess at man spurter mest. Premier League-firer Liverpool må ha kombinasjonen for å kunne ta ytterligere steg.

– Man må spille fotball også, og skape sjanser. Hvis de spiller som i høst mot etablert forsvar, kombinert med at de sprinter og løper mest, kan de være en tittelkanditat. De har spurtet klart mest i de kampene de taper også. Hvis Klopp hadde hatt mer bredde i troppen og alle hadde løpt hele tiden, så hadde det vært bra. Men de har ikke nok klassespillere, sier Stamsø Møller.

Se Liverpool-Tottenham på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium lørdag klokken 18.30!

– Ikke overraskende med United i bunnen
Ett topplag som peker seg ut i motsatt ende av «hvem løper mest-listen» er Manchester United. Liverpool (nr 1 på listen), Manchester City (2), Tottenham (5), Chelsea (8) og Arsenal (11) er alle også foran dem på Premier League-tabellen, men betydelig lengre foran dem på milslukervarianten. Det er nemlig kun Crystal Palace som har lagt bak seg færre antall kilometer i Premier League enn José Mourinhos røde djevler denne sesongen.

– Det er ikke overraskende. Jeg har vel indikert at det Manchester United trenger er en som løper banen opp og ned hele tiden. Paul Pogba er ikke en slik en. Ander Herrera ligner på det, men jeg synes ikke han er god nok. Antonio Valencia er en som løper opp og ned hele tiden og som løper livet av seg for Manchester United, men ellers er det ikke så mange milslukere, sier Stamsø Møller.

De røde fra Old Trafford er også det eneste av topp seks-lagene som ikke regjerer i toppen når det gjelder antall registrerte sprinter. Liverpool topper også denne listen, foran City, Tottenham, Arsenal og Chelsea, mens Manchester United er nummer 13.

– Kampene til Manchester United er ikke dem med det høyeste tempoet. Hvilke kamper har man sett av dem der man har tenkt «wow, her gikk det virkelig unna»? spør Stamsø Møller retorisk.

Kommentatoren husker slike kamper fra Chelsea, Liverpool, Tottenham og Manchester City på sitt beste denne sesongen, men peker igjen på at det ikke nødvendigvis er negativt.

– Manchester United er ikke det laget som skrur opp tempoet. Vi har ikke de høyoktan-kampene som vi blir svette i øynene av. Det er mer kontrollert. Og det er også noe vi kan forvente av Mourinho. Hos ham skal man ikke fly rundt på banen som gærne høns. Man må ha en plan, forklarer Stamsø Møller.

Se Manchester United-Watford på TV 2 Sumo, TV 2 Sport Premium og TV 2 Sportskanalen (Get-kunder) lørdag fra 15.30!

Eriksen og Henderson løper mest
Ser man på hvilke spillere som løper mest er det også flest å finne hos topplagene. Seks av de ti øverste plassene innehas av spillere fra Tottenham, Liverpool og Chelsea.

Lengst av alle denne sesongen har Christian Eriksen løpt, med sine 276,83 kilometer. Det er 2,5 kilometer mer enn Jordan Henderson, og begge de to midtbanestjernene har spilt 23 av 24 Premier League-kamper.

– Eriksen har en veldig krevende rolle. Han er ikke den som løper mest når Tottenham spiller i 3-4-3-varianten sin, men når de har fire bak og to sittende på midten krever det mye av deres «firemannsangrep». Man er nødt til å bevege seg hele tiden for å vinne ballen tilbake, fordi Mauricio Pochettino er glad i det, sier Stamsø Møller.

– Ikke verken negativt eller positivt
Han mener det at det er Eriksen og Henderson som topper statistikken gir rimer veldig godt med hvordan de to lags managere bygger opp lagene sine.

– Det gir veldig mening når man tenker på hva trenerne deres tenker. Hadde ikke Henderson ligget rundt toppen av disse statistikkene, så hadde han aldri spilt for Liverpool. Det sier jo også at han er viktig, men at en spiller løper mye er ikke nødvendigvis verken veldig positivt eller veldig negativt. Det er en indikator på at han er godt trent, og at han spiller mye, sier Stamsø Møller.

Også på statistikken over spillere som har løpt de såkalte sprintene flest ganger figurerer topplagenes spillere i toppen. Roberto Firmino (1765 sprinter), Nathaniel Clyne (1542) og Dele Alli (1541) er de tre øverste.

– Hadde ikke Firmino vært på toppen der, så er det ikke sikkert at han hadde startet kamper for Liverpool. Det at han sprinter mest og oftest av alle sier noe om hvorfor han kan brukes i Klopps fotball. Han er tydeligvis glad i å ta seg en drink, så kanskje han kan løpe enda mer hvis han kutter ut å drikke, ler Stamsø Møller med klar henvisning til brasilianerens nylige fyllekjøring.

Les også: Firmino mistet lappen og fikk kraftig bot

– Tottenham har et kjempeutgangspunkt
Både Kyle Walker, Adam Lallana og Eden Hazard har også løpt seg inn på topp ti-statistikken. Fem av ti skal altså i aksjon i kveldskampen lørdag.

– Jeg forventer en kamp med mye løping, og jeg vil jo anbefale Tottenham å presse Liverpool høyt i banen og ikke ligge og vente. Et kollektivt høyt press mot det forsvaret til Liverpool er noe det høres ut som om det er mulig å få mål ut av. Liverpool-laget er ikke blitt så veldig mye bedre til å spille seg ut selv om de har fjernet Sakho, Skrtel og Moreno, sier Stamsø Møller.

TV 2-kommentatoren mener at Tottenham har alle muligheter til å ta kun sin femte seier på Anfield i ligasammenheng siden 1912.

– De har et kjempeutgangspunkt. De kan både stå høyt på dem, og gjøre forsvar til angrep på null komma niks, og de kan ligge og vente på et Liverpool-lag som ikke fungerer så bra mot et etablert forsvar. Tottenham har et mer balansert og et jevnere besatt lag, mens det er mange svake punkter i Liverpool-laget som det er mulig for Tottenham å utnytte, sier Stamsø Møller.

PS! Manchester United kan trøste seg med at de har den spilleren i Premier League som er registrert med den nest raskeste toppfarten i ligaen denne sesongen. Marcus Rashford (35,21 km/t) har kun Southamptons Shane Long (35,31 km/t) foran seg på den statistikken til nå.

Se Liverpool-Tottenham på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium lørdag klokken 18.30!