Slik slaktes lammet før det havner på middagsbordet ditt

– Slakt. Bare ordet får det til å vende seg i meg, sier komiker Rune Andersen etter å ha sett lammeslakting på nært hold.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når et lam slaktes på gård, skytes det først bevisstløst med en boltepistol mot hodet. Så kuttes hovedpulsåra umiddelbart etter bedøvelsen, dyret tappes for blod og dør.

Dette fikk komiker Rune Andersen (54) for første gang oppleve på nært hold i sesongpremièren av «Fjellmat – med Rune, Margit og Moi».

Sterk opplevelse

Her hadde Setesdals- og matentusiast Margit Dale bestemt at de skulle slakte lammet Ulla, som Andersen akkurat har kost med og klippet ulla av. Det var litt i sterkeste laget for bygutten fra Kristiansand.

– Slakt. Bare ordet får det til å vende seg i meg. Sterkeste jeg har opplevd – ever, sier han i ettertid av opplevelsen.

Se video av slaktingen øverst i saken.

Dyreelsker som han er, var det tøft å skulle bestemme at et lam måtte bøte med livet.

– Jeg vet jo hvor det kommer fra, men jeg har aldri tatt livet av et dyr – annet enn mygg, fluer og kanskje en veps eller to. Det verste var å skulle stå der og være herre over liv og død, forteller 54-åringen til TV 2.

Andersen forsikrer om at han ikke har traumer etter opplevelsen. Han spiser fortsatt kjøtt, men kommer nok ikke til å bli med på flere slakteseanser.

Normal prosedyre

Sauebonde Tor Espen Helle, kjent fra Jakten på kjærligheten på TV 2, forsikrer på sin side om at dette er en helt lovlig og normal prosedyre, men kanskje ikke hverdagskost for folk flest.

– Det er helt vanlig. Jeg har forståelse for at folk reagerer, det er klart det er brutalt. Jeg tenker også slik når når jeg ser sauen inn i øynene – det er jo trist. Men vi gjør ikke dette for å være slemme, vi gjør det for å få mat. Det er jo naturens gang, og slik har det vært i lange tider, sier Helle til TV 2, som også blir å se i løpet av første episode av Fjellmat.

Før et dyr slaktes og parteres, er det lovpålagt at det bedøves og gjøres bevisstløs. Det er ulike prosedyrer for ulike dyr. Dyret bedøves enten ved å «skyte» en slaktebolt i hodet, ved å bruke elektrisk strøm eller CO2-gass. Gassbedøving er kun tillatt for gris og fjørfe. Deretter kuttes hovedpulsåra, dyret tappes for blod og dør.

Strenge rutiner

Ved norske slakterier er det strenge rutiner som sikrer at slaktingen skal gå for seg dyrevelferdsmessig forsvarlig og lovlig. Først og fremst skal alt personell som håndterer levende dyr ha kompetansebevis etter bestått eksamen fra opplæring godkjent av Mattilsynet.

– Dessuten skal alle større slakterier ha en egen dyrevelferdsansvarlig som skal følge opp all håndtering av levende dyr, samt sørge for at utstyr har rett kvalitet og vedlikeholdes. Vedkommende skal gjennomføre systematiske kontroller av bedøvingskvalitet og personalets ferdigheter, forklarer spesialveterinær ved kompetansesenteret Animalia, Elisiv Tolo, og fortsetter:

– I tillegg er det alltid en veterinær fra Mattilsynet på huset så lenge slakting pågår, som skal kontrollere alle dyr før avliving, føre tilsyn med avlivingen og følge opp dyrevelferdsansvarlig.

Forberedt på sjokk

Rune Andersen tror ikke folk flest reflekterer rundt hvordan det lammelåret de spiser kommer til butikkene og på middagsbordet.

– Jeg gjør i alle fall ikke det, men det er jo et levende vesen som må bøte med livet for at vi skal spise – slik er det når man er på toppen av næringskjeden, sier Andersen.

Han regner med at seansen i programmet også kan bli en sjokkartet opplevelse for seerne.

Se Fjellmat – med Rune, Margit & Moi onsdager kl. 20.00 på TV 2, eller på TV 2 Sumo.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook