Fredag skrev den erfarne politimannen og etterforskningslederen Peter Springare et langt innlegg på Facebook. Her lister han opp navn på mistenkte kriminelle, og på oversikten er det bare navn på personer med utenlandsk opprinnelse - med ett unntak.

«Dette har hendt mandag til fredag denne uken: Voldtekt, voldtekt, grov voldtekt, overfallsvoldtekt, utpressing, utpressing, overgrep i rettssak, ulovlige trusler, vold mot politiet, trusler mot politiet, narkotikalovbrudd, grovt narkotikalovbrudd, drapsforsøk, voldtekt igjen, utpressing og mishandling».

De mistenkte i disse sakene kommer ifølge Peter Springare fra følgende land: «Irak, Irak, Tyrkia, Syria, Afganistan, Somalia, Somalia, Syria igjen, Somalia, ukjent land, ukjent land, Sverige.»

Springare, som jobber i Örebro-politiet, skrev videre at han er dypt bekymret over den kriminalitet og det tankesett som finnes hos de kriminelle innvandrerne. Han mener det er kaotiske tilstander ved politi, skole og helsevesen.

Blomster og anmeldelse

Reaksjonene har vært voldsomme i Sverige etter publiseringen av innlegget fredag. Innlegget er delt over 18.000 ganger og fått 42.000 likes. Han har fått en egen støttegruppe - med over 100.000 medlemmer.

Et hav av blomster har strømmet inn til politikammeret i Örebro.

Et blomsterhav har strømmet inn etter at Peter Springare skrev innlegg på Facebook. Foto: Privat. 
Et blomsterhav har strømmet inn etter at Peter Springare skrev innlegg på Facebook. Foto: Privat. 

Men han er ikke like populær i alle kretser. Tirsdag ble han anmeldt av sjefen for Örebro-politiets operative avdeling, Bo Andersson.

– Vi må se på dette rettslig, og få en vurdering av påtalemyndigheten om en statlig ansatt kan oppføre seg på denne måten. Det er ikke alt man kan skrive. sier Andersson til Nerikes Allehanda.

I et nyere innlegg understreker Springare at han ikke er rasist.

«Jeg er for innvandring og at vi skal ta i mot asylsøkere under ordnede og strykturerte former».

Les hele innlegget til Peter Springare nederst i saken.

– Kan avgjøre valget

Den svenske journalisten og kommentatoren Marcus Oscarsson skriver på sin Facebook-profil at politimannens utspill kan få betydning for valget.

Han mener at det Peter Springare gjør er å sette fokus på at politiet mangler ressurser, og at media er med på å mørklegge situasjonen.

– Medias hovedfokus er ikke hva politimannen skriver om, men at han har blitt anmeldt, hevder Oscarsson.

Han hevder at mange velgere forstår at det ligger mye i det Springare slår alarm om, og skriver at «selv en baby kan regne ut hvordan dette vil slå ut på meningsmålingene.

Peter Springare har vært i media før, med en annen kontroversiell sak.

I 2013 ble det kjent at politiet hadde et eget register over romfolk. Dette fikk Sveriges daværende justisminister Beatrice Ask til å be romfolket om unnskyldning for det som er skjedd.

Peter Springare forsvarte rutinene og sa at kartlegging og registrering av kriminelle er «en hjørnestein» i politiets arbeid.

Svensk politimann anmeldt av sin egen sjef etter Facebook-innlegg om kriminelle innvandrere