Disse sunne pastaene er best

Pasta er blitt mye mer enn det en gang var, men hva er sunnest og smaker best av bønnepasta, fullkornspasta og pasta med grønnsaker?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Matkontrollen har sjekket både smak og innhold. Tre typer bønnepasta viste seg å være sunnest, mens en fullkornspasta vant smakstesten.

Tre kategorier

Til sammen 19 pastatyper ble delt inn i tre kategorier: fullkornspasta, belgfruktpasta og fersk pasta. Kategorien fersk pasta bestod av både grønnsakspasta og to fullkornsprodukter.

Alle produktene er vurdert av Mari Eskerud som er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg diakonale sykehus.

Både bra og dårlig bønnepasta

Eskerud rangerer tre produkter som testens beste på ernæring. Det er de tre bønnepastaene fra Coop Änglamark, mens Sopps bønnepasta kom dårlig ut. Den inneholder kun 30 prosent bønner mens resten er hvitt mel.

SE MATKONTROLLEN TORSDAG KL. 20!

Fersk fullkornspasta sunnere enn fersk grønnsakspasta

I kategorien fersk pasta er det både fullkornspasta og grønnsakspasta. Eskerud rangerer Fersk og Ferdig sin fullkornspasta som det beste alternativet i denne kategorien, fordi produktet har mest protein og fiber.

– Men grønnsakspastaene inneholder sannsynligvis mer vitaminer og mineraler enn fullkornsvarianten, selv om det ikke er deklarert. Jeg synes det er flott at de inneholder grønnsaker, men synes dog ikke at man skal tenke de er 40 prosent sunnere enn annen pasta, sier Eskerud til Matkontrollen.

Sopps fullkornspasta - ikke fullt så grov

Det er få forskjeller på fullkornspastaene, men ett produkt skiller seg likevel ut i Matkontrollens undersøkelse. Mens de andre pastavariantene inneholder 100 prosent fullkorn inneholder Sopps fullkornspasta bare 55 prosent.

I en e-post til Matkontrollen skriver Sopps at de følger Nøkkelhullmerkingens definisjon av fullkorn, og at et produkt med hundre prosent fullkornsmel etter denne definisjonen ville gitt et veldig grovt produkt som forbrukeren ikke ville like. De legger også til at de har et høyere fiberinnhold enn flere fullkornspastaer.

Go Eco fullkornsfussiloni smakte best, mente familien Gallefoss fra Bærum, som blindsmakte på 19 pastatyper. Ingen av barna likte de seks typene bønnepasta i testen. Foto: Matkontrollen. 
Go Eco fullkornsfussiloni smakte best, mente familien Gallefoss fra Bærum, som blindsmakte på 19 pastatyper. Ingen av barna likte de seks typene bønnepasta i testen. Foto: Matkontrollen. 

Fullkornspasta vant smakstest

Mari Eskerud vurderer alle pastaproduktene i testen som gode alternativer til hvit pasta, og sier at det viktigste er å prøve seg fram og finne en man synes smaker godt. Matkontrollen har tatt med seg de 19 produktene hjem til familien Gallefoss i Bærum for å finne ut hvilke varianter som slår an hos barnefamilien.

Ingen av bønnepastaene falt i smak hos barna. Og sammenlagt ble det en fullkornspasta som vant smakstesten: Go Eco fullkornsfussiloni.

Produktene i testen

BØNNEPASTA

Go Green økologisk glutenfri fusilli:

Ingredienser: Mel av grønne erter (45 %), brunrismel (40 %), bokhvetemel 10 %), quinoamel (5 %).

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1450 kJ/350 kcal, fett 2,6 g (herav mettet fett 0,6 g), karbohydrater 64 g (herav sukkerarter 1,5 g), fiber/kostfiber 4,3 g, protein 15 g, salt <0,01 g

Go green økologisk glutenfri penne:

Ingredienser: Mel av røde linser (45 %), brunrismel 40 %), bokhvetemel (10 %), teffmel (5 %).

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1500 KJ/350 kcal, fett 2,1 g (herav mettet fett 0,6 g), karbohydrater 63 g (herav sukkerarter 1 g), fiber/kostfiber 3,6 g, protein 18 g, salt <0,01 g

Coop Änglamark spaghetti av sorte soyabønner:

Ingredienser: Økologiske sorte soyabønner (Kina).

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1394 KJ/332 kcal, fett 5,1 g (herav mettet fett 1,1 g), karbohydrater 18 g (herav sukkerarter 9,9 g), fiber/kostfiber 21 g, protein 43 g, salt 0,04 g

Coop Änglamark spaghetti av soyabønner:

Ingredienser: Økologiske soyabønner (Kina).

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1483 KJ/353 kcal, fett 6,8 g (herav mettet fett 1,3 g), karbohydrater 21 g (herav sukkerarter 11 g, fiber/kostfiber 20 g, protein 42 g, salt 0,03 g

Coop Änglamark fettuccine av grønne soyabønner:

Ingredienser: Økologiske grønne soyabønner (Kina).

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1415 KJ/337 kcal, fett 6,8 g (herav mettet fett 1,2 g), karbohydrater 14 g (herav sukkerarter 9,3 g), fiber/kostfiber 20 g, protein 45 g, salt 0,05 g

Sopps bønnepasta fusilli:

Ingredienser: Mel av durumhvete, mel av hvite bønner (30 %).

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1450 KJ/350 kcal, fett 2,3 g (herav mettet fett 0,5 g), karbohydrater 64 g (herav sukkerarter 2,9 g), fiber/kostfiber 6,8 g, protein 14 g, salt 0,01 g

FULLKORNSPASTA

Sopps fullkornspasta fusilli:

Ingredienser: Fullkornsmel av durumhvete (55 %), mel av durumhvete.

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1450 KJ/350 kcal, fett 2 g (herav mettet fett 0,5 g), karbohydrater 65 g (herav sukkerarter 3 g), fiber/kostfiber 7 g, protein 14 g, salt 0,01 g

Barilla fullkornspenne:

Ingredienser: Fullkornsdurumhvete, vann.

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1482 KJ/350 kcal, fett 2,5 g (herav mettet fett 0,5 g), karbohydrater 66 g (herav sukkerarter 3,5 g), protein 13 g, salt 0 g

Coop Änglamark økologisk fusilli fullkorn:

Ingredienser: Økologisk fullkornsdurumhvete.

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1407 KJ/ 333 kcal, fett 2,5 g (herav mettet fett 0,4 g), karbohydrater 62 g (herav sukkerarter 1,6 g), fiber/kostfiber 7 g, protein 12 g, salt 0,01 g

Eldorado fusilli fullkorn:

Ingredienser: Fullkorn durumhvete, vann, kan inneholde spor av egg.

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1480 KJ/350 kcal, fett 2,2 g (herav mettet fett 0,4 g), karbohydrater 67 g (herav sukkerarter 3,2 g), fiber/kostfiber 7 g, protein 12 g, salt 0,0 g

Jacobs utvalgte fullkorn fusilloni:

Ingredienser: Sammalt durumhvete, vann.

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1447 KJ/342 kcal, fett 1,7 g (herav mettet fett 0,3 g), karbohydrat 65,4 g (herav sukkerarter 4 g), fiber/kostfiber 7,2 g, protein 12,6 g, salt 0,0 g

Go Eco fusilloni fullkornspasta:

Ingredienser: Økologisk fullkorn durumhvete, vann.

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1447 KJ/342 kcal, fett 1,7 g (herav mettet fett 0,3 g), karbohydrater 65,4 g (herav sukkerarter 4 g), fiber/kostfiber 7,2 g, protein 12,6 g, salt 0,0 g

Rema 1000 spaghetti:

Ingredienser: Sammalt durumhvete.

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1469 KJ/347 kcal, fett 2,5 g (herav mettet fett 0,3 g), karbohydrater 64 g (herav sukkerarter 3,4 g), fiber/kostfiber 8,4 g, protein 13 g, salt 0,03 g

FERSK PASTA

Toro fersk pasta brokkoli og erter:

Ingredienser: Durumhvete, brokkoli 23 % (brokkolipuré og brokkolipulver), erter 23 % (ertepuré og ertepulver), hvetemel, hvetegluten, egg.

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1108 KJ/265 kcal, fett 1,6 g (herav mettet fett 0,3 g), karbohydrater 47 g (herav sukkerarter 2,3 g), fiber/kostfiber 3,8 g, protein 13 g, salt 0 g

Toro fersk grønnsakspasta blomkål:

Ingredienser: Durumhvete, blomkål 41 % (blomkålpuré og blomkålpulver), hvetemel, hvetegluten, egg.

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1192 KJ/285 kcal, fett 1,6 g (herav mettet fett 0,3 g), karbohydrater 51 g (herav sukkerarter 1,8 g), fiber/kostfiber 3,9 g, protein 14 g, salt 0,01 g

Toro fersk grønnsakspasta rotgrønnsaker:

Ingredienser: Durumhvetemel, rødbete 31 % (rødbetpuré og rødbetpulver), hvetemel, persillerotpuré 6 %, gulrotpuré 5 %, rødbetesaft 5 %, hvetegluten, grønnsaksbuljong (grønnsaker, krydder, urter).

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1090 KJ/260 kcal, fett 1,4 g (herav mettet fett 0,3 g), karbohydrater 48 g (herav sukkerarter 4,4 g), fiber/kostfiber 3,3 g, protein 12 g, salt 0,07 g

Toro fersk grønnsakspasta gulrot:

Ingredienser: Durumhvete, gulrot 42 % (gulrotpuré og gulrotpulver), hvetemel, hvetegluten, egg.

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1112 kJ/266 kcal, fett 1,5 g (herav mettet fett 0,3 g), karbohydrater 49 g (herav sukkerarter 3,2 g), fiber/kostfiber 3,5 g, protein 12 g, salt 0,06 g

Fersk og ferdig fullkornstagliatelle:

Ingredienser: Durumhvetemel, hvetemel (35,5 %), egg (19 %), vann, hvetefiber.

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1214 KJ/276 kcal, fett 2 g (herav mettet fett 0,6 g), karbohydrater 48 g (herav sukkerarter 0,4 g), fiber/kostfiber 6 g, protein 16 g, salt 0,1 g

Rema 1000 Fersk tagliatelle fullkorn:

Ingredienser: Fullkornsdurumhvete semule (77 %), vann (19 %), durumhvete semule (4 %).

Næringsinnhold pr 100 g: Energi 1152 KJ/272 kcal, fett 1,1 g (herav mettet fett 0,1 g), karbohydrater 55 g (herav sukkerarter 1,7 g), fiber/kostfiber 4 g, protein 8,5 g, salt 0,01 g