Herlig varmende reinsdyrgryte
Wenche lager en variant av samenes tradisjonelle bidos.
Reinsdyrgryte
- smakfull februar mat
Dette er en kremet variant av bidos, klassisk reinsdyr gryte .
Dette trenger du:
- ca 800 g benfritt kjøtt fra rein, kjøtt fra elg eller hjort kan også brukes
- smør til steking
- salt, grovmalt pepper
- 3 ts tørket timian
- 5-6 knuste einebær
- 5-6 dl viltkraft
- 2-3 løk i båter
- 5 skiver sellerirot
- 6 gulrøtter
- 3-4 ss rømme, matfløte eller snøfrisk med enebær
- 1-2 ss rognebærgele ev rørte tyttebær
- maisennamel utrørt i litt vann til jevning
- salt, pepper
- smør til steking
- Tilbehør: kokte eller mosede poteter og ev rosenkål
Slik gjør du:
Skjær kjøttet biter og brun i smør i en panne i 2-3 omganger, legg over i en gryte etter hvert som kjøttet er brunet.
Krydre med salt, pepper og timian.
Tilsett kraft/vann til det står i underkant av kjøttet.
Kok opp og la trekke i 30-40 min.
Rens og del løk i båter, brun og la trekke sammen med kjøttet i gryten.
Del grønnsaker i biter og surr i stekepannen og tilsett i gryten med kjøttet.
La trekke i 15-20 min til grønnsakene er møre.
Rør inn rømme/fløte ev Snøfrisk, og jevn med maisennamel utrørt i litt vann.
Smak til med rognebærgele eller rørte tyttebær, salt og pepper og ev frisk timian.
Tips:
-gryten er glutenfri
-gryten blir fri for melk om smør erstattes med olje eller margarin uten melk.
Rømme/fløte/Snøfrisk sløyfes eller erstattes med risfløte eller soyafløte.
Gryten kan også lages som en variant av bidos, viddas lapskaus kokt på god kraft.