Herlig varmende reinsdyrgryte

Wenche lager en variant av samenes tradisjonelle bidos.

En deilig gryte som ikke bare hører hjemme på samenes dag, den kan passe både til hverdags og til fest. 

Reinsdyrgryte

- smakfull februar mat

Dette er en kremet variant av bidos, klassisk reinsdyr gryte .

Dette trenger du:

  • ca 800 g benfritt kjøtt fra rein, kjøtt fra elg eller hjort kan også brukes
  • smør til steking
  • salt, grovmalt pepper
  • 3 ts tørket timian
  • 5-6 knuste einebær
  • 5-6 dl viltkraft
  • 2-3 løk i båter
  • 5 skiver sellerirot
  • 6 gulrøtter
  • 3-4 ss rømme, matfløte eller snøfrisk med enebær
  • 1-2 ss rognebærgele ev rørte tyttebær
  • maisennamel utrørt i litt vann til jevning
  • salt, pepper
  • smør til steking
  • Tilbehør: kokte eller mosede poteter og ev rosenkål

Slik gjør du:

Skjær kjøttet biter og brun i smør i en panne i 2-3 omganger, legg over i en gryte etter hvert som kjøttet er brunet.

Krydre med salt, pepper og timian.

Tilsett kraft/vann til det står i underkant av kjøttet.

Kok opp og la trekke i 30-40 min.

Rens og del løk i båter, brun og la trekke sammen med kjøttet i gryten.

Del grønnsaker i biter og surr i stekepannen og tilsett i gryten med kjøttet.

La trekke i 15-20 min til grønnsakene er møre.

Rør inn rømme/fløte ev Snøfrisk, og jevn med maisennamel utrørt i litt vann.

Smak til med rognebærgele eller rørte tyttebær, salt og pepper og ev frisk timian.

REINSDYRGRYTE: Deilig varmende gryte i kalde februar. Foto: TV 2
REINSDYRGRYTE: Deilig varmende gryte i kalde februar. Foto: TV 2

Tips:

-gryten er glutenfri

-gryten blir fri for melk om smør erstattes med olje eller margarin uten melk.

Rømme/fløte/Snøfrisk sløyfes eller erstattes med risfløte eller soyafløte.

Gryten kan også lages som en variant av bidos, viddas lapskaus kokt på god kraft.