Norske Elisabeth prøver å skaffe hjelp til brannskadde Wahfaa (9)

ALEPPO, SYRIA (TV 2): Elisabeth Hoff i WHO blir sterkt beveget når hun får se bilder av den syriske jenta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ni år gamle Wahfaa rørte mange hjerter da hun ble intervjuet av TV 2s team i Aleppo søndag.

Med omfattende brannskader i ansiktet har hun fått både store fysiske og psykiske plager. Men likevel klarer hun å gi TV 2 reporter et stort smil.

Mange barn er brannskadet

Dessverre er brannskader som Wahfaas altfor vanlige, og omfanget av krigen gjør mulighetene for å få behandling svært begrenset.

Utenriksreporter Bent Skjærstad og fotograf Aage Aune er i Aleppo med tillatelse fra den syriske regjeringen. 
Utenriksreporter Bent Skjærstad og fotograf Aage Aune er i Aleppo med tillatelse fra den syriske regjeringen. 

Wahfaa fikk behandling for brannskadene i Tyrkia, men ble sendt tilbake til Aleppo etter den akutte behandlingen var ferdig. Hun trenger også plastiske operasjoner, men det er umulig å få i Syria i dag. Wahfaa plages med sterke smerter i øynene fordi hun ikke har øyelokk å lukke dem med. Hun har også veldig vondt for å spise.

Flere har kontaktet TV 2 for å spørre hvordan de kan hjelpe den tapre jenta, eller om det er mulig å få henne til behandling i Norge.

Og det kan kanskje bli en løsning for henne. Verdens helseorganisasjon (WHO) har ordninger for å skaffe hjelp til alvorlig skadde og syke personer fra Syria til utlandet for å få behandling.

Norske Elisabeth Hoff jobber for WHO i Syria. Hun får se bilder av Wahfaa, og sier jenta må registreres på lister over pasienter som kan få behandling i Italia eller Tsjekkia.

Bydelen i Aleppo begynner å våkne til liv. Noen familier har returnert til ruinene for å forsøke å bygge opp livene sine igjen. FOTO: Aage Aune/TV 2
Bydelen i Aleppo begynner å våkne til liv. Noen familier har returnert til ruinene for å forsøke å bygge opp livene sine igjen. FOTO: Aage Aune/TV 2

– Det kan godt hende vi kan få sendt henne til Italia eller Tsjekkia. Vi må få henne på liste til et av disse landene som henter ut pasienter. For dette er for avansert for sykehusene her. De har så stor pågang også når det gjelder brannskader, sier Hoff til TV 2.

Det er altså håp for at Wahfaa får den behandlingen hun trenger.

– Hvert fjerde barn traumatisert

Den blodige borgerkrigen i Syria startet i 2011. FN har sluttet å telle ofre, men ifølge en syrisk menneskerettighetsorganisasjon er nesten 24.000 barn drept. Mange flere skadet.

I tillegg så kommer de utallige barna med alvorlige traumer.

– Vi tror det er så mange som hvert fjerde barn som har store indre sår og som trenger hjelp, sier Hoff til TV 2.