Northug: – Jeg er vel den dårligst trente løperen som noensinne er blitt sendt til et mesterskap

Petter Northug håper mirakelgudene er med ham i Lahti.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lygna/Bergen (TV 2): Petter Northug (31) gikk klassisketappe for Strindheim i ski-NM søndag. Northug hadde 40 sekunder svakere tid enn Didrik Tønseth, som hadde beste tid på etappen. Strindheim, som også hadde Lars Ove Aunli og lillebror Tomas Northug på laget, ble til slutt nummer elleve.

Etterpå var det likevel Petter Northug pressen flokket seg rundt.

– Det går bedre og bedre, det hjelper å gå skirenn. Det handler om å tørre å hvile litt etter disse løpene, og få de riktige øktene i banken før VM, sier Northug.

– Hva slags type økter er det?

– Det handler om få noen rolige langturer. Få inn litt fart og treffe på intensiteten på de harde øktene, for du rekker ikke mange. De beste øktene er konkurransene man får gå, sier han til TV 2.

Se hele intervjuet over!

– Håper mirakelgudene er med meg
Lørdag ble Northug tatt ut i Norges VM-tropp, og selv om overtreningen har ødelagt sesongen så langt er det mange som forventer mirakler fra trønderen.

– Det har skjedd så ofte at jeg forventer selv at jeg skal gjøre det. Vi må bare ha litt is i magen og samtidig få trent bra, så kan alt skje i Lahti også.

– Kilder det litt i magen selv hos deg?

– Ja, det er spennende. Du føler ikke du har det råeste presset på deg når formen har vært som den har vært, men du ønsker å komme fra baki der og vise at det kan bygges en formtopp til det som skal skje tidlig i VM, og som forhåpentligvis kan føre til at det åpner seg noen muligheter senere, sier Northug.

Likevel innrømmer han at det må et under til for at alt skal gå hans vei.

– Litt mirakel må til, men det er slik som bruker å skje, sier 31-åringen, som har tro på mirakler.

– Ja, jeg har begynt å tro på det etter Falun. Jeg får håpe mirakelgudene er med meg inn i dette mesterskapet også, det trenger jeg, fastslår Northug.

– Ikke noe skuespill
Og han understreker at han ikke driver gjøn med folk når han havner langt bak.

– Resultatene lyver ikke. Det er ikke noe skuespill i løypene her, jeg er et godt stykke unna toppformen og et godt stykke unna det som har med overskudd å gjøre. Det har jeg en plan, i mitt hode i alle fall, på hvordan jeg skal løse frem mot VM, så får vi se om det er tidsnok til å klare å gjøre det, sier Northug.

– Dårligst trente
Tidligere har alltid gått til mesterskap som stor favoritt, men har innfunnet seg med at det nå er en ny situasjoner.

– Det er behagelig. Det er litt outsiderposisjon i år, som det har blitt. Men som deltaker i den norske troppen, så sterkt som laget er, så vil man alltid føle et visst press når man blir med. Jeg er vel den dårligst trente herreløperen noensinne som blir sent til et mesterskap i langrenn, det er jo noe å være litt stolt av det også, sier Northug.

Samtidig kan de svake NM-resultatene på sett og vis være et godt tegn.

– Jeg ble vel rundt nummer 70 på Gjøvik og vant duathlon i VM. Historikken min har vært forferdelige NM før gode mesterskap, påpeker Northug.

– Martin har gjort ting riktig
I VM-oppladningen kjører Martin Johnsrud Sundby treningsøkter med vektvest. For Northug er det ikke behov for noen ekstra ballast.

– Jeg har en vektvest på meg allerede føles det som. Jeg får ikke til å ta den av meg heller. Jeg må bruke den i konkurranser, sier han.

Han mener Johnsrud Sundby gjør helt riktig i å bruke NM som en treningsarena.

– Det er sånn man skal gjøre det når man er best. Martin gikk sikkert en bra økt i går før tremila, mens de andre guttene vet de må ligge høyt med beina for å henge på. Han trener for å komme i toppform til VM. Hvis man har vært i bra form må man bruke NM til å legge inn en god treningsperiode, og der tror jeg Martin har gjort ting riktig, sier 31-åringen.

Ser mot OL
Så gjenstår det å se om han selv også har gjort de riktige valgene.

– Jeg har hatt en så lang karriere at jeg vet det kan være stang inn og stang ut når man driver med toppidrett. Jeg har vært med på begge deler, sånn er det, sier Northug.

– Jeg var utslitt etter VM i Oslo. Da begynte jeg å presse sitronen, men det finnes fortsatt litt saft igjen. Det er den jeg må trampe ut før dette mesterskapet, sier Northug.

Og han har ikke tenkt å gi seg med det.

– Jeg ser mot OL som hovedmålet etter Lahti, forteller 31-åringen.

Da må det tas grep for å unngå det som skjedde denne sesongen.

– Det må vel ryddes opp i apparatet. Vi får se hva som skjer, men det kan skje mye, smiler Northug.

– Skal du gå verdenscupløpene i Estland før VM?

– Jeg må bli tatt ut først. Arild Monsen er fortsatt sprinttrener, så det er ikke sikkert.

– Vil du gå der?

– Ja.

Lik TV 2 Sporten på Facebook