SINT: President Donald Trump er i harnisk etter at en dommer tilsidesatte innreiseforbudet. 
SINT: President Donald Trump er i harnisk etter at en dommer tilsidesatte innreiseforbudet.  Foto: Mandel Ngan

Trump angriper dommer på Twitter

President Donald Trump går til angrep på dommeren som stopper innreiseforbudet hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En føderal dommer i USA har utstedt en landsomfattende midlertidig forføyning mot president Donald Trumps innreiseforbud for personer fra sju land.

Innreiseforbudet er derfor midlertidig stoppet. Det får USAs president til å se rødt, og nå går han til direkte angrep på dommer James Robart.

Død og ødeleggelse

Donald Trump tar nå til Twitter for å kritisere dommeren.

– Meningen til den «såkalte dommeren» er latterlig og vil bli omgjort, skriver Trump på Twitter om James Robart, dommeren i delstaten Washington som fredag utstedte den midlertidige forføyningen.

– Når et land ikke lenger er i stand til å si hvem som kan, og hvem som ikke kan komme inn og ut, særlig av trygghet- og sikkerhetsgrunner, er det kjempetrøbbel, skriver Trump i en annen Twitter-melding lørdag ettermiddag.

I en tredje melding skriver Trump at det er «interessant» at enkelte land i Midtøsten «er enige» hva gjelder innreiseforbudet:

– De vet at hvis visse folk får lov til å komme inn, er det død og ødeleggelse, skriver han videre i samme melding.

Timer etter at Donald Trumps presidentordre ble stoppet, betegnet pressetalsmann Sean Spicer ved Det hvite hus kjennelsen som «skandaløs».

SAS har fått beskjed via det internasjonale flysamarbeidsorganet IATA at innreiseforbudet er opphevet. Dermed kan alle sjekke inn på SAS' flyginger til USA.

Det melder Ritzau ved 14.30-tiden lørdag.

– Strålende dag for rettsstaten

Dommer James Robart kom med sin avgjørelse på bakgrunn av en begjæring fra delstatene Washington og Minnesota, men avgjørelsen er gjort gjeldende for hele landet. Det gjør den til den mest omfattende kjennelsen som går mot Trumps ordre.

– Delstaten har godtgjort at forbudet vil medføre umiddelbar og uopprettelig skade, sier Robart.

Dommeren konkluderte med at delstatene har myndighet til å utfordre ordren. Det er gode nyheter for demokratiske justisministre i de ulike delstatene, som vil bruke domstolene til å bekjempe den nye og strenge linjen i innvandringspolitikken.

– Dette er en strålende dag for rettsstaten i dette landet, sier regjeringsadvokat Noah Purcell i delstaten Washington.

TV 2 /NTB