Dette er den samiske versjonen av «You'll Never Walk Alone»

– «Gåsehudsfølelse» og et springbrett for å få vist fram samisk språk og musikk, sier regissøren bak filmen.

Se «Sami YNWA» i videovinduet øverst! Video med tillatelse fra Retriever Film.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium lørdag fra 13.00!

Mandag 6. februar feiret samene sin nasjonaldag, på dagen 100 år etter det første samiske landsmøtet fant sted i Trondheim.

I den anledning er det også sluppet en helt spesiell musikkvideo på YouTube fra det norske produksjonsselskapet Retriever Film - en samisk versjon av sangen «You'll Never Walk Alone» - gjort verdenskjent via den engelske fotballklubben Liverpool.

– Vi har jobbet med prosjektet over en periode på ett år, og ingen av oss har tjent en krone. Vi har bare fått inn penger på å få inn best mulig musikere og best mulig filmutstyr, for å kunne skape denne gåsehudsfølelsen. Så hjelper det jo på at man har hjerte for klubben, sier Liverpool-supporter Magne Pettersen i Retriever Film.

FANS DELTOK: Medlemmer fra blant annet Liverbirds Alta stilte som statister i filmen. Foto: Robert Erstad
FANS DELTOK: Medlemmer fra blant annet Liverbirds Alta stilte som statister i filmen. Foto: Robert Erstad

– Et springbrett for å få vist fram samisk språk og musikk
Han har regissert filmen, som tar seerne med på en reise via samisk kultur til selve hjertet av fotballkulturen i den røde delen av Liverpool - Anfield. Det er den samiske forfatteren Isak Samuel Hætta som har oversatt den klassiske Anfield-hymnen, som opprinnelig er skrevet av Richard Rodgers og Oscar Hammerstein II til musikalen Carousel, og gjort verdenskjent via «Gerry & The Pacemakers»-versjonen som spilles blant annet på Anfield. De samiske artistene Marit Hætta Øverli og Klemet Anders Buljo - MARET - står bak innspillingen av den nye sangen.

– Det er et springbrett for å få vist fram samisk språk og musikk. Vi er stolte av videoen men er ikke 100% fornøyde før vi har klart å spre den så mye som mulig. Gleden av å spre gir oss veldig mye. Vi prøver også å få kommet oss over til England på et tidspunkt, og skape litt blest og publisitet der borte, sier Pettersen.

Håper på å få spilt av sangen på Anfield
Regissøren har vært i kontakt med speakeren på Anfield, som har vært i jobben i 46 år. Nå ser de på mulighetene til å få spilt av sin samiske versjon på selveste Anfield.

– Kanskje kan vi få muligheten til å få spilt den av i pausen eller noe slikt under en hjemmekamp. Men det er ikke snakk om å bytte ut den opprinnelige. Den skal man ikke tukle med.

– Har dere tenkt over at noen kan være negative til at dere lager en egen versjon av en slik klassisk sang?

– Vi har selvfølgelig tenkt den tanken. Det vil alltid være noen som er så glade i den sangen på sin måte at man ikke vil høre en annen versjon en gang. Vi har vært veldig, veldig klare på at dette må være tilgjengelig, fengende og lett å like, samtidig som det har et samisk preg. Og så vil det alltid være noen som ikke liker det man lager. Og jeg har full respekt for det. Vi skal ikke tvinge den på noen. Da kan de heller bare la være å klikke seg inn på den, sier regissøren som har laget filmer i en årrekke.

To eks-Liverpool-helter bidrar i filmen
To tidligere Liverpool-stjerner deltar i filmen. Klubbens mestvinnende spiller noensinne, Phil Neal, og superstjernen John Barnes som var den beste spilleren på laget som vant ligatitler på slutten av 90-tallet. Barnes kommer fra Jamaica, men kjempet seg til toppen av engelsk fotball i en tid preget av rasisme og fordommer - mot alle odds.

MEN, ER DET IKKE?: John Barnes slik du aldri har sett ham før - i lavvo! Foto: Robert Erstad
MEN, ER DET IKKE?: John Barnes slik du aldri har sett ham før - i lavvo! Foto: Robert Erstad

– Det å få med John Barnes var et mål hele tiden, for med hans posisjon som outsider og superstjerne var han en perfekt kandidat for prosjektet. Han er et kjent fjes og en veldig sympatisk og intelligent mann. Vi måtte jobbe noen måneder for å få ham 100 prosent i boks, men til slutt fant vi en dato som passet og da la vi opp all filmingen i Liverpool rundt denne datoen, forteller regissøren.

Filmen har foreløpig fått mest oppmerksomhet i Finnmark og nasjonalt, men planen er å kontakte Liverpool-supporterklubber i andre land for å få spredt videoen mest mulig.

– Vi tar ett land og ett kontinent om gangen. Vi har fått helt overveldende positive tilbakemeldinger fra de aller fleste, som synes musikken er vakker. Vi vurderte om vi skulle tekste den med originalteksten, men de aller fleste som går inn vil jo kjenne den opprinnelige engelske teksten. Men vi vurderer å legge det ut som en valgmulighet på YouTube, forklarer Pettersen.

– Brukte to sekunder på å takke ja
Regissøren kan ikke skryte nok av samarbeidspartnerne som har fått i stand prosjektet.

– Da jeg fikk forespørsel om prosjektet, brukte jeg to sekunder på å takke ja. I februar i fjor begynte vi å jobbe med et førsteutkast til manus, og koblet på en fotograf. Vi fikk ikke på plass finansiering med en gang, men Agenda Nord Norge garanterte for budsjettet.

– Mindre enn to måneder etter at jeg ble oppringt med forespørselen om å gjøre dette stod jeg og fotografen min Robert Erstad på Finnmarksvidda for å speide etter locations. I slutten av april skjøt vi den første bolken, og vi hadde kjempeflaks som akkurat rakk å få med vinteren. Uken etter vi filmet ble det ti plussgrader og sørpe, forteller regissør Pettersen.

NYDELIG LANDSKAP: Den samiske vandreren ikledd pesk, Tollevika, Alta. Foto: Robert Erstad
NYDELIG LANDSKAP: Den samiske vandreren ikledd pesk, Tollevika, Alta. Foto: Robert Erstad

Det ble tidlig lagt en plan om å filme det hele i to bolker høsten 2016, og det lille produksjonsteamet på tre-fire mann fikk finansiering til den første bolken i Finnmark. Del to, i Liverpool, var det dog verre med.

– Så kom Kulturnæringsstiftelsen til SpareBank 1 Nord Norge på banen, og vi fikk et tilskudd på 100 000. Da gikk budsjettet opp. Jeg har også gått inn med ganske mye egenkapital i dette, så Agenda Nord-Norge, Kulturnæringsstiftelsen og Retriever Film har i fellesskap finansiert gildet, forklarer Pettersen.

Verdenspremiere forrige uke
Opprinnelig ble videoen laget som et bestillingsverk til Agenda Nord-Norge-konferansen i fjor. ANN er en årlig konferanse i nord, som jobber for å fremme næringsliv, kultur og politikk i nordområdene. 2016-versjonen ble avholdt i Alta, og som ett av kjerneområdene for samene ønsket man veldig gjerne et samisk perspektiv på konferansen.

SAMISK KULTUR: Bildene fra filmen viser samisk kultur på sitt beste. Her er Brita Romsdal i lavvoen. Foto: R.Erstad
SAMISK KULTUR: Bildene fra filmen viser samisk kultur på sitt beste. Her er Brita Romsdal i lavvoen. Foto: R.Erstad

– Den første visningen var 8. november i fjor, men det var en lukket visning og en tilpasset versjon. Den som er ute nå hadde verdenspremiere i Alta i forrige uke, og da var det mange av de involverte, statister, supporter, familie og venner som møtte opp for å se, sier regissøren.

Pettersen forteller at både mannen bak den opprinnelige idéen, Roger Ingebrigtsen, skuespiller Frank Jørstad som bidro i idéfasen og han selv er store Liverpool-supportere.

– De to kamerafolkene er litt mer Liverpool-supportere nå enn det de var i starten av prosjektet. Jeg tok dem med på Liverpool-Manchester United, så de er nok litt halvfrelste nå, men ikke helfrelste. Men det kommer, ler regissøren.

Slik skaffer du deg tilgang til Premier League!

Vil du være manager? Spill Fantasy Premier League!