Sylvias mor: Aldri hørt at datteren min var psykisk uviklingshemmet

Mor til Sylvia Ensby (37) fikk sjokk da hun hørte om diagnosen som førte til at barnebarnet ble tvangsadoptert.

Barnevernet brukte diagnosen lett psykisk utviklingshemmet mot Sylvia Ensby (37) før barnet hennes ble besluttet tvangsadoptert. For moren til Sylvia kom det som et sjokk da hun fikk vite at datteren hadde hatt en slik diagnose.

– Jeg hadde aldri hørt om dette før, sier Ruth Ensby til TV 2.

Ikke psykisk utviklingshemmet

Ifølge advokaten til Sylvia og Trond Ensby, Marie Sølverud, ble diagnosen satt av en fastlege på 90-tallet. Den er senere dokumentert feil gjennom to nye undersøkelser. De viser at Sylvia har lærevansker, men ikke er lett psykisk utviklingshemmet.

FIKK SJOKK: Ruth Ensby, Sylvia Ensbys mor visste ingenting om datterens feildiagnose. Foto: TV 2
FIKK SJOKK: Ruth Ensby, Sylvia Ensbys mor visste ingenting om datterens feildiagnose. Foto: TV 2

Diagnosen brukt som argument

I en anonym bekymringmelding som gjorde at barnevernet gikk tungt inn i saken, framkom det, ifølge advokaten, at Sylvia var utviklingshemmet. Og dette har barnevernet brukt utover i saken som endte med tvangsadopsjon.

Ruth Ensby sier diagnosen datteren hadde fått var helt ukjent for henne.

– Jeg ble helt sjokkert. Jeg visste ingenting om det. Da jeg leste det første gang i en rapport tenkte jeg: Hvor har de det fra?, sier moren.

– Dere hadde aldri hørt om det før?

– Aldri. Det eneste vi vet fra oppveksten er at hun har forsinket taleutvikling og dysleksi.

– Hva tenker du om at diagnosen er brukt mot datteren din?

– Det virker som om det er om å gjøre å få tak i barnet. Det er et overgrep fra barnevernet.

Barnevernet fikk kritikk

Mor reagerer sterkt på at barnevernet brukte den gamle diagnosen om utviklingshemning mot datteren foran behandlingen i fylkesnemnda, der foreldrene vant barnet tilbake. Da fikk barnevernet kritikk for å ha forhåndsdømt foreldrene.

Babyen ble testet

Men barnevernet anket saken. Og foran behandlingen i tingretten ble sønnen, som kun var ti måneder gammel, testet av en psykolog. Resultatet ble brukt til å påpeke at gutten skal ha en skjevutvikling. Dette la retten til grunn og fastslo at foreldrene ikke kan håndtere et barn med slike særskilte behov. Nok en gang ble kognitive svakheter brukt mot moren.

– De har begått et overgrep mot datteren min ved å behandle henne som en person hun ikke er. Hun er ikke psykisk utviklingshemmet. Og jeg oppfatter ikke barnet som tilbakestående. Vi var der dagen før han ble tatt. Han var en normal liten guttunge. Og så blir han beskrevet som skjevutviklet og alt er galt med ham. For meg rimer ikke dette, sier Ruth Ensby.

Barnevernet vil ikke kommentere enkeltsaken

Barnevernet i Ringerike ønsker ikke å kommentere saken og viser til taushetsplikten, samt at saken er anket inn for lagmannsretten. Men kommunalsjef Marianne Mortensen stiller til intervju.

– Denne saken går utover menneskeskjebner, og menneskers liv. Og jeg mener det ikke er riktig å diskutere det i det offentlige rom, sier hun.

– Hvorfor ikke?

– Vi er opptatt av barnets beste og barnets interesser, og vi har strenge regler rundt taushet. Derfor kan vi ikke gå inn i enkeltsaken.

– Har dere begått et overgrep mot foreldrene?

– Saken er behandlet i rettssystemet og dommen i tingretten er entydig og enstemmig. Den støtter Ringerike kommunes syn på hva som er barnets beste i denne saken, sier Marianne Mortensen.