Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump har utpekt Neil Gorsuch (49) til å fylle den ledige plassen i USAs høyesterett.

Gorsuch kommer fra jobben som føderal dommer i en ankedomstol i Denver i hjemstaten Colorado.

– Dommer Gorsuch har enestående evner, et briljant hode, enorm disiplin og har tverrpolitisk støtte, sa Donald Trump under selve utnevnelsen.

Gorsuch godkjennes av Senatet før han kan ta fatt på jobben som høyesterettsdommer i den øverste domstolen i USA.

Demokratene vil trolig igangsette en prosess som gjør at han trenger 60 stemmer for, en såkalt filibuster. Det innebærer at republikanerne i utgangspunktet trenger minst åtte demokrater, i tillegg til sine 52 plasser, for et flertall.

– En skam

President Donald Trump varsler nå at han vil gjøre alt for at 49-åringen skal godkjennes så raskt som mulig.

Han ber nå leder for republikanerne i Senatet, Mitch McConnell om å «go nuclear». Det innebærer å gjøre en akutt lovendring i Senatet, slik at nominasjonen kan gjennomføres, kun ved å ha et flertall på 51 stemmer.

– Hvis du kan, Mitch, gjør det. For det vil være en absolutt skam hvis en slik mann skal bli fanget i nettet, sier Trump.

De fleste demokratene i Senatet nektet å delta på seremonien med Trump og Gorsuch. President Trump uttalte at han håper det kan være en tverrpolitisk enighet om den nye dommeren.

– Jeg kan bare håpe at demokrater og republikanere kan stå sammen for en gangs skyld, for landets beste, sa Trump.

Kort tid etter at Gorsuch ble utnevnt av Trump har flere senatorer fra demokratene varslet at de vil gjøre motstand mot at 49-åringen ble endelig valgt.

– Nå, mer enn noen gang, trenger vi en høyesterettsdommer som er selvstendig, som vil beskytte vårt demokrati, beskytte fundamentale rettigheter og stå opp mot en president som allerede har vist at han er villig til å tøye grunnloven, sier senator i New York, demokraten Chuck Schumer til New York Times.

Kan sitte i flere tiår

Bitterheten mellom de to partiene i Senatet, angående valg av ny høyesterettsdommer, har pågått siden tidligere president Obama forsøkte å nominere sin kandidat, dommer Merrick B. Garland i januar 2016.

Det var en nominasjon republikanerne ikke en gang ville vurdere å stemme over.

Dersom Gorsuch (49) blir valgt, er han den yngste høyesterettsdommeren valgt på over 25 år. Han blir valgt på livstid, og kan dermed påvirke amerikansk lov i potensielt mange tiår fremover.

Om seks uker skal han til høring i Senatet, hvor han må svare på alt fra personlig økonomi til tidligere juridiske avgjørelser.

Han blir den 113. høyesterettsdommeren i USA, og vil gi konservative dommere et flertall på fem mot fire.

Demokratene frykter at Gorsuch kan få for mye makt.

– Jeg er dypt bekymret over dommer Gorsuch. Hans ekstrem ideologi vil true personvernet, kvinners rettigheter, beskyttelse av forbrukere og arbeidere, og offentlig helse og sikkerhet, sier senator Richard Blumenthal til CNN.