Norske politikere nektes visum – Russland bekrefter at de står på sanksjonsliste

Trine Skei Grande (V) og Bård Vegard Solhjell (SV) får ikke visum til Russland.

Etter planen skulle den norske politikerdelegasjonen besøke Moskva 2. og 3. februar.

Dette ville vært den første reisen til den russiske hovedstaden for norske politikere på et så høyt nivå på tre år, skriver Aftenposten.

Onsdag opplyser utenrikskomiteen i det russiske føderasjonsrådet til Aftenposten at besøket er avlyst.

Årsaken er at SVs Bård Vegar Solhjell og Venstre-leder Trine Skei Grande ikke fikk visum fra russiske myndigheter før de skulle reise til Moskva.

Står på svarteliste

Etter det TV 2 erfarer, var årsaken at begge står oppført på en hemmelig svarteliste som Russland har utarbeidet. Etter det UD kjenner til har de to stått på en liste over personer som har fått innreiseforbud til Russland siden 2014, etter at EU og Norge innførte sanksjoner mot en rekke russiske forretningsfolk og politikere i kjølvannet av Russlands annektering av Krim-halvøya, skriver NTB.

Leder Konstantin Kosatsjov i det russiske føderasjonsrådets utenrikskomité sier at Norge er blitt informert om at Grande og Solhjell sto på en liste over nordmenn som er nektet innreise. Han sier til nyhetsbyrået Ria Novosti at Russland har foreslått et kompromiss der de to nabolandene fjerner reiserestriksjonene for alle parlamentarikere. Det var han som hadde invitert delegasjonen fra Stortinget til Moskva.

Onsdag kveld bekrefter den russiske ambassaden i Norge at Solhjell og Grande står på en russisk sanksjonsliste. De hevder at den norske regjeringen helt siden 29. november 2016 har visst at de to stortingsrepresentantene sto på den russiske sanksjonslisten.

I en kunngjøring på ambassadens facebookside heter det at Grande og Solhjell er erklært uønsket i Russland som et svar på at Norge har sluttet seg til EU-sanksjonene mot Russland. Bakgrunnen for innreisenekten er diskrimineringen av russiske reisende til Svalbard, heter det. Russland har angivelig overlevert en hel liste med navn på norske politikere og andre nordmenn som ikke får innreise til Russland.

Ifølge Russlands ambassade er «stopplisten» et svar på uvennlige, uprovoserte handlinger fra EU og en rekke andre land, deriblant Norge.

I 2015 ble det kjent at minst 89 EU-politikere og militære ledere sto oppført på en russisk svarteliste. Politikerne hadde uttalt seg kritisk om Russland etter landets folkerettsstridige annektering av Krim. På EU-listen sto fire danske og åtte svenske borgere oppført.

– Jeg er overrasket, og det er sterkt beklagelig. Både Trine Skei Grande og jeg ønsker dialog og samarbeid mellom Norge og Russland. Det har jeg vært opptatt av hele mitt liv som politiker. Men det innebærer også kritikk og meningsbrytning, men måten å gå videre på er ikke å nekte oss visum, men å ta den samtalen, sier Solhjell.

Den russiske visumnekten begrunnes ifølge UD med EU-sanksjoner som Norge har gjennomført og gjort gyldige også for Svalbard. I 2015 ble Russlands daværende ambassadør kalt inn på teppet etter at visestatsminister Dmitri Rogozin besøkte Svalbard.

Utenriksminister Børge Brende (H) har visst at Skei Grande og Solhjell sto i fare for ikke å få visum siden slutten av november 2016.

Tejmuraz Ramizjvili ble Russlands ambassadør til Norge i november 2016. Foto: Russlands ambassade
Tejmuraz Ramizjvili ble Russlands ambassadør til Norge i november 2016. Foto: Russlands ambassade

– Vi har visst om dette siden november, og det har vært en prosess for å komme til enighet. Men mandag fikk vi et endelig nei. Det er sterkt beklagelig, urimelig og usaklig, sier Brende.

Brende: – Ikke løpegutt for Russland

Grande og Solhjell har begge besøkt Russland tidligere og er overrasket over visumnekten. Den russiske ambassadøren ble onsdag ettermiddag innkalt til Utenriksdepartementet, der han mottok formelt Norges protest.

– Vi har protestert og fremført at vi finner den russiske beslutningen uberettiget og urimelig, sier utenriksminister Brende.

Men ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass hevdet ambassadør Tejmuraz Ramizjvili at han ikke har fått en innkallelse.

Børge Brende vil ikke spekulere i hvorfor det er Skei Grande og Solhjell som nektes visum, og nektet onsdag kveld å svare hvilke nordmenn som står på Russlands svarteliste, og om disse personene er blitt orientert.

– Spørsmålet om eventuelt flere norske politikere som de har bestemt seg for samme praksis knyttet til, må stilles til Russland. Jeg er ikke noen løpegutt for Russland.

– Jeg er satt til å ivareta norske interesser og norske statsborgeres interesser. Vi har satt opp en liste i Norge og EU hvor vi nekter innreise for personer som har vært innblandet i folkerettsbruddene i Ukraina. Det er ingen gjensidighet i dette, dette er fremragende norske parlamentarikere som har gjort sin jobb, så det går ikke an å sammenligne dette. Det er også usikkerhet knyttet til denne typen visumnekt, sier Brende til TV 2.

Aldri opplevd før

Trine Skei Grande (V) er direkte lei seg.

– Dialogen med Russland er viktig. Det å bli nektet dialog er dumt, for Russland er et viktig land for Norge, sier Skei Grande.

Hun sier hun åpenlyst har vært kritisk av utviklingen i Russland, blant annet i synet på menneskerettigheter.

– Men jeg har aldri opplevd denne formen for utestengelse. Det er klart at jeg fortsatt vil løfte menneskerettigheter, og jeg vil fortsatt løfte de utfordringene de russiske samfunnet står i, men det gjør vi gjennom dialog. Det klarer vi med veldig mange tøffere regimer enn det Russland er, sier Skei Grande.

– Uakseptabelt

Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap) fikk beskjed om visumnekten av utenriksminister Børge Brende (H) mandag.

– Når to av utenrikskomiteens medlemmer ikke får visum så er det naturlig å fortsette dialogen og utsette besøket. For oss er det uakseptabelt at enkelte medlemmer av Stortinget ikke er velkomne på et slikt besøk, sier Huitfeldt.

Hun håper det vil komme en løsning, og vil ikke spekulere i hvorfor det er Skei Grande og Solhjell som har blitt nektet visum.

Generalsekretær Bjørn Engesland i Helsingforskomiteen sier det er viktig at norske politikere ikke lar seg presse av Putins regime.

– Utenrikskomiteen har tatt en riktig beslutning ved å avlyse reisen også for de av komitémedlemmene som fikk visum til reisen torsdag, sier Engesland i en melding på Helsingforskomiteens nettsider. Engesland er erklært persona non grata i Russland.

Så lenge Russland ikke retter seg etter EUs krav, bør sanksjonene opprettholdes, skriver menneskerettighetsorganisasjonen.

Mer innhold fra TV 2