Derfor har valget av høyesteretts-dommer i USA stor betydning

Republikanerne kan få overtaket i USAs mektige institusjon, og stemme konservativt i viktige verdispørsmål som saker om dødsstraff og abort. Det kan endre hele samfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump har utpekt 49 år gamle Neil Gorsuch til å fylle den ledige plassen i USAs høyesterett.

– Han er veldig ung for å være utnevnt til den stillingen. Det er vel 30 år siden en så ung person har blitt nominert. Det har med at Trump ønsker å ha påvirkning på retten i lang tid fremover, sier USA-kommentator og rådgiver i Agenda, Thor Steinhovden til TV 2 Nyhetskanalen.

Dommerne i Høyesterett kan sitte på livstid. Gorsuch kommer til vervet i Høyesterett fra jobben som føderal dommer i en ankedomstol i Denver i hjemstaten Colorado. Han skal erstatte den konservative dommeren Antonin Scalia som døde i februar 2016.

– Gorsuch er nok mindre krass enn det Scalia var. Han er godt likt, og kjent innad i systemet, forteller Steinhovden.

Demokratene raser

Men demokratene er – kanskje ikke uventet – kritiske til nominasjonen. Barack Obama prøvde å utnevne en ny høyesterettsdommer før han gikk av som president, men det republikanske flertallet i kongressen fikk stanset forsøket.

Steinhovden tror demokratene nå vil hale ut avgjørelsen som en slags «bayback» for at de ikke fikk gjennomslag for sin kandidat, men også fordi det er en stor beslutning å erstatte en høyesterettsdommer.

– Når jeg står her i denne historiske bygningen, og fullt klar over at jeg ikke er perfekt, kan jeg love at dersom jeg blir godkjent, vil jeg gjøre alt som står i min makt for å tjene grunnloven og lovene i dette flotte landet, sa Gorsuch selv på en pressekonferanse da nominasjonen var kjent.

Kan endre det amerikanske samfunnet

Hvis 49-åringen blir godkjent vil et flertall være utpekt av Republikanerne – og det kan få store konsekvenser. Høyesterett kan da stemme konservativt i viktige verdispørsmål som abort, våpen, og dødsstraff.

– Høyesterett har hatt en enorm påvirkning på amerikansk lovgivning gjennom tidene. De opprettholdt slaveri, de har avskaffet segregering, og gitt retten til abort. Vi vet faktisk ikke hvor han (Gorsuch) står på abort-spørsmålet, men man tror at han er imot det, sier Steinhovden og viser til verdispørsmål som nå kan bli endret.

– Abort og helsereform kan bli underkjent i Høyesterett, hvis den ikke blir avskaffet av lovgivende forsamling. Men det er også ting som har med privatlivet og religion sin stilling i samfunnet, og ikke minst våpenlovgivning.