NY MINISTER: 49 år gamle Gorsuch regnes som en bokstavtro grunnlovstolker.
NY MINISTER: 49 år gamle Gorsuch regnes som en bokstavtro grunnlovstolker. Foto: Carolyn Kaster

Neil Gorsuch er Trumps valg til Høyesterett

49 år gamle Gorsuch regnes som en bokstavtro grunnlovstolker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump har utpekt Neil Gorsuch til å fylle den ledige plassen i USAs høyesterett.

49 år gamle Gorsuch regnes som en bokstavtro grunnlovstolker.

Gorsuch kommer til vervet i Høyesterett fra jobben som føderal dommer i en ankedomstol i Denver i hjemstaten Colorado.

Den jobben fikk han av president George W. Bush i 2006. I tillegg til å være en såkalt "originalist" – som altså leser grunnloven fra 1789 bokstavelig – omtales han som en forkjemper for religionsfrihet.

Må godkjennes

– Han har utrolige juridiske evner, et imponerende intellekt, enorm disiplin og respekt fra begge sider i politikken. CV-er blir ikke bedre enn hans. Han vil bli en fantastisk dommer, så snart Senatet bekrefter utnevnelsen, sa Trump da han kunngjorde sitt valg på en pressekonferanse i Det hvite hus klokken 20 tirsdag kveld.

Utnevnelsen må godkjennes av Senatet før Gorsuch kan ta plass i det eksklusive kollegiet som består av ni dommere. Med republikansk flertall i Senatet, er det trolig bare en formalitet å få godkjent den nye dommeren.

– Når jeg står her i denne historiske bygningen, og fullt klar over at jeg ikke er perfekt, kan jeg love at dersom jeg blir godkjent, vil jeg gjøre alt som står i min makt for å tjene grunnloven og lovene i dette flotte landet, sa Gorsuch selv i tirsdagens korte seanse.

Lenger enn Trump

49-åringen blir den suverent yngste i Høyesterett. Dommerne der sitter på livstid, og Gorsuch kan dermed trolig fortsette sitt virke betydelig lenger enn Trumps regjeringstid. Plassen i Høyesterett har stått tom siden dommer Antonin Scalia døde i februar i fjor.

Gorsuch er en konservativ dommer, som ifølge New York Times har mye til felles med sin forgjenger. Utnevnelsen betyr at USAs øverste domstol noe forenklet sagt igjen består av fem konservative og fire liberale dommere.

Den 80 år gamle republikaneren Anthony Kennedy havner ofte på vippen og har flere ganger fått kritikk fra konservativt hold for å stemme sammen med de liberale dommerne, blant annet i avgjørelser om likekjønnet ekteskap.

Mye motstand
Trump ønsker også å innsette flere i løpet av den neste tiden, men det ser ikke ut til å bli så lett. Demokratenes medlemmer av Senatet har bestemt seg for å stikke kjepper i hjulene for hans nye kabinett.

Trump har valgt Tom Price til ny helse- og sosialminister og Steve Mnuchin som finansminister.

Men både Price og Mnuchin må vente på å bli utnevnt til USAs nye ministre.

Nektet å delta

CNN skriver at demokratene nå boikotter utnevnelsen av de to. Det skjer kun få timer etter at Donald Trump sparket fungerende justisminister Sally Yates, som nektet å stå inne for det omstridte innreiseforbudet.

Tirsdag morgen, amerikansk tid, skulle det etter planen foregå en avstemming i Senatet.

Men kun minutter før avstemmingen skulle gjennomføres valgte demokratene å kalle inn til en hastig pressekonferanse, hvor de annonserte at de ikke ville gjennomføre avstemmingen.

Demokratene nektet å delta, mens deres kolleger hos Republikanere satt klare til avstemming i det andre rommet.

(TV2/NTB)