NEKTET Å DELTA: Demokratenes representanter i finanskomiteen nektet å delta i avstemmingen om Donald Trumps valg av ny finansminister.
NEKTET Å DELTA: Demokratenes representanter i finanskomiteen nektet å delta i avstemmingen om Donald Trumps valg av ny finansminister. Foto: AP/Drew Angerer

Full politisk krig: Nå boikotter demokratene Trumps ministervalg

Like før avstemmingen om nye helseminister og finansminister kalte demokratene heller inn til pressekonferanse – hvor de annonserte at de nektet å delta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demokratenes medlemmer av Senatet har bestemt seg for å stikke kjepper i hjulene for Donald Trumps nye kabinett.

Trump har valgt Tom Price til ny helse- og sosialminister og Steve Mnuchin som finansminister.

Men både Price og Mnuchin må vente på å bli utnevnt til USAs nye ministre.

Nektet å delta

CNN skriver at demokratene nå boikotter utnevnelsen av de to. Det skjer kun få timer etter at Donald Trump sparket fungerende justisminister Sally Yates, som nektet å stå inne for det omstridte innreiseforbudet.

Tirsdag morgen, amerikansk tid, skulle det etter planen foregå en avstemming i Senatet.

Men kun minutter før avstemmingen skulle gjennomføres valgte demokratene å kalle inn til en hastig pressekonferanse, hvor de annonserte at de ikke ville gjennomføre avstemmingen.

Demokratene nektet å delta, mens deres kolleger hos Republikanere satt klare til avstemming i det andre rommet.

– Inntil flere spørsmål er besvart mener demokratene i komiteen at prosessen ikke kan fortsette. Dette handler om å få klare og tydelig svar, sier senator Ron Wyden.

Det var flere momenter som gjorde at demokratenes avbrøt innsettelsen.

Mandag skal det blant annet ha blitt kjent at Price skal ha fått spesialpris på aksjer i et legemiddelfirma fra Australia.

– Dette er i strid med vitnesbyrdet han ga i Kongressen, hvor han insisterte på at han ikke hadde fått en spesiell avtale. Han har villedet Kongressen og det amerikanske folk, sier Senator Ron Wyden.

Én annen av senatorene for Demokratene, Sherrod Brown sa Price har kommet med direkte løgn overfor komiteen.

Demokratene mener også at Mnuchin skal ha løyet om sin personlige formue og hans tid i OneWest Bank.

– Idioter

Republikanerne reagerte med sjokk og vantro på den kontroversielle beslutningen til demokratene.

– Dette er noe av det mest alarmerende jeg har sett i løpet av mine 40 år i Senatet. Normalt er det hederlige og ordentlige mennesker. Derfor er det ekstra sjokkerende at de ikke der når de skal. Dette er ikke bare latterlig, men fornærmende, sier leder av komiteen, Orrin Hatch, senator i Utah, skriver Huffington Post.

Det må være minst en representant for demokratene til stedet at avstemmingen kan gjennomføres. Tirsdag valgte alle demokratene å utebli fra avstemmingen.

– Jeg syns de skal slutte å spille skuespill og ikke opptre som idioter. Slutt å holde pressekonferanser, og kom heller hit og uttrykk dere på den ene eller den andre måten, sier Hatch.

Han mener demokratene nå gjør alt for hevne seg på president Donald Trump.

– Hva er galt med det andre partiet? Er de bitre på Donald Trump? Svaret må jo være ja, sier han.

Det er nå uklart når avstemmingen og den mulige godkjenningen av USAs neste finans- og helseminister kan skje. I praksis kan demokratene utebli fra alle komitémøtene fremover.

Chao (63) valgt

USAs har samtidig fått sin nye samferdselsminister, Elaine Chao (63).

Chao ble valgt med 93 mot seks stemmer under avstemningen i Senatet tirsdag. Det var ventet at hun skulle få grønt lys etter å ha fått klarsignal fra handelskomiteen i forrige uke.

Chao var arbeidsminister og visesamferdselsminister under president George W. Bush. Hun er gift med Mitch McConnell, Republikanernes leder i Senatet.