BITRE FIENDER: Eirik Jensen og Gjermund Cappelen (høyre).  
BITRE FIENDER: Eirik Jensen og Gjermund Cappelen (høyre).   Foto: NTB Scanpix.

Nederland, Kodespråk og hemmelige rom:

Cappelen: – Hva Jensen har gjort med sine penger, vet ikke jeg

Gjermund Cappelen forklarte seg tirsdag i Oslo tingrett. Her ga han flere detaljer om hvordan samarbeidet med Eirik Jensen skal ha fungert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag morgen startet Gjermund Cappelen (50) sin frie forklaring i Oslo tingrett.

Du kan følge rettssaken direkte i vårt livesenter.

Cappelen startet dagen med å forklare hvordan han og politimannen Eirik Jensen angivelig samarbeidet med å importere store mengder hasj til Norge.

Du kan lese første del av Cappelens forklaring her.

Pengespørsmålet
Da Cappelen fikk spørsmål fra dommeren om hvor mye penger Jensen har fått, svarte han slik:

– Han har fått mange millioner.

Ut fra tiltalen mot Jensen på 13,7 tonn hasj, skal han ha fått 8,5 millioner kroner, noe Cappelen mener er reelt for tidsperioden som er nevnt i tiltalen. De to er kun tiltalt for grov korrupsjon av minst 2,1 millioner kroner.

– Hva Jensen har gjort med sine penger, vet ikke jeg. De har ikke lagt det til grunn at det er så mange millioner, sier Cappelen.

Cappelen hevder at Jensens oppgave var at han skulle varsle ham hvis politiet eller tollvesenet skulle gjøre et tilslag med en last som kom til Norge.

Kontaktnettverket
I begynnelsen av samarbeidet hadde Cappelen kontakt med en person i Nederland, og han hadde sitt eget apparat der nede.

Han distanserte seg veldig fra mottakerapparatet, og andre i nettverket tok imot hasjen for ham. Siden 90-tallet hevder han at han knapt har sett hasjen.

Han ønsket ikke å navngi noen i nettverket som har hatt slike roller, men sa det var flere personer.

– Lasten er stort sett på kreditt. Har jeg noen penger liggende, kan det godt hende at leverandøren tar med seg disse etter at hasjen er trygt plassert på depot, forklarte Cappelen.

Hvis ikke det ble betalt med en gang, kom det for eksempel biler eller trailere med spesiallagede rom som tok med seg pengene tilbake til for eksempel Nederland.

Eskalerte
Cappelen forteller at det hele tiden var personbiler som ble brukt i begynnelsen av hasjsalget, ofte Opel Rekord eller Jeep eller minibusser etter hvert.

Disse møtte Cappelen eller noen fra hans nettverk flere steder rundt om på Østlandet, og det var samme nettverk i Nederland som leverte.

– Jeg var ikke noen stordistributør av hasj på denne tiden, men det gikk jevnt og trutt, sier Cappelen om tiden frem til rundt 2005.

Etter hvert solgte Cappelen så mye hasj at det ikke var mulig å gjemme leveransene han trengte i personbiler.

– Når mengde går over 150-200 kilo er man nødt til å bruke andre fasiliteter, for at det skal være trygt, sier Cappelen om da han begynte å få leveransene med trailer.

Leilighet kun til penger
Cappelen avslørte i retten noe han aldri har sagt i avhør tidligere.

– Jeg hadde en leilighet i Sandvika som jeg kun hadde til penger, hvor jeg hadde vakuumpakkemaskin og poser og alt, sier Cappelen.

Denne sluttet han etter hvert å leie, og utstyret ble lagt andre steder.

Cappelen fortalte at det ikke er hans problem hvis det skjer noe med bilen som frakter millionene i betaling for hasjen ned til Nederland eller andre steder. Det er leverandøren som har ansvaret for frakten av både hasj og penger til og fra Norge.

Han kan ikke huske at betalingen noen gang har blitt beslaglagt av politiet eller andre.

Slik var fordelingen
Cappelen har forsøkt å sitte igjen med 5000 kroner per kilo hasj han selger. Leverandøren har hatt en pris, og så har han lagt på rundt 10.000 kroner per kilo, og brukt deler av dette til å betale sitt nettverk og Jensen.

– Jeg har tjent mye på dette her, og brukt sinnssykt mye, sier Cappelen.

Cappelen forteller at han har forsøkt å investere i legale virksomheter, som snusimporten og forskjellige investeringer.

1000 kroner per kilo gikk til den som tok imot hasjen, og det samme fikk den som oppbevarte. I tillegg fikk den som leverte ut hasjen 1000 kroner per kilo. Dette var avtalt på forhånd.

Til sammenligning hevder Cappelen at Jensen fikk 500 kroner per kilo Cappelen smuglet inn.

Hasjen kan koste så mye som 80-90.000 kroner per kilo når Cappelen kjøper, men varierer i takt med kvaliteten. Noen ganger var det langt lavere.

Alle i nettverket fikk enten betalt i hasj eller kontanter, enten ved at han betalte dem eller at de tok av betalingen de fikk da hasjen ble solgt før Cappelen fikk sine penger.

Normalt med korrupt politi
I tiltalen heter det at Cappelen fikk 9600 kilo hasj fra 2006 til 2009 fra Nederland.

I avhør har han fortalt om leveranser på opp mot 700 kilo noen ganger.

En av leverandørene visste at Cappelen hadde Eirik Jensen med på laget, og Cappelen forteller at han ble betrygget av dette.

Samtidig peker han på at det er vanligere i andre land med korrupte politimenn, og at det derfor ikke var så oppsiktsvekkende.

GPS-merket
Cappelen forteller at trailerne med hasj kunne være GPS-merket, slik at leverandøren kunne følge med på om den brukte lang tid på grensen til Norge.

I tillegg var det viktig at det var legal last i tillegg til hasjen som hadde en mottaker i Norge, slik at papirene var i orden.

Telefonene som ble brukt til slike leveranser ble knust og kastet etter at hasjen var trygt fremme.

Cappelen sier at de hadde et kodespråk som de brukte. "011300" kunne være mandag klokken 13.00, da mandag er den første dagen i uken.

Hasjsalg og barnehage
Noen av kundene hans betalte med en gang da han fikk varene, mens andre handlet på kreditt.

Cappelen forteller at han stort sett har forsøkt å drive hasjvirksomheten sin mens barna er på skolen eller i barnehagen. Han sier han har hatt et ordnet familieliv ved siden av.

– Da var det hasj på dagen og karatetrening på kvelden med barna? spør aktor.

– M´mm, sier Cappelen.

Operasjon Aprilsnarr
Cappelen fikk spørsmål om det som kalles «Operasjon Aprilsnarr». 1. april 1998 ble en svensk kurér stoppet på Svinesund.

Denne svensken fortalte at han skulle levere hasjen på Hotell Bastion i Oslo sentrum, og Cappelen hevder at det var han som skulle ha denne hasjen.

– Da får jeg varsling om at en kurér er stoppet fra Eirik Jensen, sier Cappelen, og forteller at han fikk beskjed om å ikke møte opp. Jensen skal ha vært på jobb denne dagen, forteller Cappelen.

– Husker du dette eller gjetter du? spør aktor

– Dette husker jeg, svarer Cappelen kontant.

Cappelen forteller at Jensen sa at han skulle holde seg unna hotellet, slik at han ikke ble tatt.

Jensen nektet for at han hjalp Cappelen denne gangen da han forklarte seg, og hevdet at han ikke kunne hatt tilgang på denne informasjonen selv om han var på jobb.

Retten er hevet for i dag, og forhandlingene fortsetter onsdag morgen klokken 09.00.

Jensens forsvarer, John Christian Elden, karakteriserer Cappelens forklaring så langt som "en rekke svulstige påstander som ikke var spesielt konkrete".