Endelig er resultatet her!

Wenche og Vår har pleiet og matet surdeigsstarterne sine med kjærlige hender de siste dagene, og i dag skal vi få resultatet av det harde arbeidet. Begge har laget brød med hver sin starter som de har jobbet frem hjemme, og selvfølgelig må det bli en konkurranse om å få det beste brødet!

Halvgrovt surdeigbrød

- de groveste surdeigsbrødene har så langt ikke blitt så vellykket, derfor holder jeg meg til de halvgrove! Hvis du er usikker på hvor aktiv surdeigen er, kan du tilsette 1/5 ts tørrgjær direkte i brøddeigen når du baker. Ellers fremgangsmåte som beskrevet.

Dette trenger du:

  • 900 g + ca 150 g fint hvetemel
  • 125 g sammalt rug grov
  • 125 g sammalt hvetegrov
  • 8 dl lunkent vann
  • 2 ts salt
  • 200 g surdeig
SURDEIGSBRØD: Wenches resultat av surdeigstarteren. Foto: TV 2
SURDEIGSBRØD: Wenches resultat av surdeigstarteren. Foto: TV 2

Slik gjør du:

Begynn med å elte sammen 900 g hvetemel, grov sammalt rug, grov sammalt hvete og vann til en glatt deig, ikke for klissete.

De siste 150 g av hvetemelet brukes til å justere deigen til passe tykkelse.

La deigen hvile i ca 30 min.

Mål opp og tilsett salt og surdeig elt deigen i kjøkkenmaskin i 10-15 min, til deigen slipper kanten i eltebollen og er glatt og smidig.

Juster med litt mer hvetemel hvis deigen er for klissete.

Jeg pleier å legge deigen over en ny bakebolle som er smurt med olje (for eksempel rapsolje til baking).

Dette for at deigen skal være lettere å ta ut av bakebollen og over på bakebordet etter heving.

Dekk bakebollen med deigen med plastfilm og sett til heving på et lunt sted 4-6 timer.

Tiden er avhengig av hvor aktiv surdeigstarteren er.

Deigen skal heve til dobbel størrelse.

Ha den ferdig hevede deigen over på bakebordet, del deigen i to like emner.

Elt og form brødene til ønsket fasong, glatte og jevne i fasongen.

Legg dem på et bakepapirkledt stekebrett eller i smurte former.

Dekk medet klede eller plastfilm og la brødene heve på en lun plass til ca dobbel størrelse.

Det kan ta opptil 2-3 timer avhengig av surdeigen.

Snitt brødene i toppen med en spiss tynn kniv, dryss med litt grovt mel.

Stek i forvarmet stekeovn 225 oC på nederste rille.

Sett ev en ildfast skål med vann (isbiter) i bunnen av stekeovnen for å få damp i stekeovnen, gir en god skorpe.

Stek brødene i ca 10 min, senk så temperaturen til 180/190 oC og stek videre i 45-50 minutter.

Bank på brødene og du skal høre en «hul» lyd.

Steketiden er avhengig av tykkelsen og størrelsen på brødene. Avkjøl brødene på rist.

Lurer du på hvordan du lager en surdeigsstarter?

Her finner du fremgangsmåten: http://www.tv2.no/underholdning/8894734/