SPARKEN: Sally Yates var justisminister i Obama-administrasjonen, og fungerte i stillingen i overgangsperioden til Trump. Nå har hun fått sparken.
SPARKEN: Sally Yates var justisminister i Obama-administrasjonen, og fungerte i stillingen i overgangsperioden til Trump. Nå har hun fått sparken. Foto: Saul Loeb

Trump sparket justisminister

Donald Trumps fungerende justisminister ville ikke forsvare hans innreiseforbud – fikk sparken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisministeren Sally Q. Yates (56) er avsatt, det bekrefter Det hvite hus. Også grensekontrollsjefen er avsatt.

Yates ville ikke støtte Trumps svært omstridte presidentordre om innreiseforbud og strengere immigrasjonsregler, og fikk derfor sparken.

– Fungerende justisminister Sally Yates har sveket justisdepartementet ved å nekte å innføre en lovlig ordre, som er utformet for å beskytte USAs borgere, skriver Det hvite hus i sin uttalelse.

Skrev brev

Mandag skrev Yates et brev til departementets advokater der hun forklarer hvorfor hun ikke ville at hennes ansatte skulle forsvare den omstridte presidentordren, skriver New York Times.

– Jeg er ansvarlig for å sikre at den rettslige posisjonen vi inntar er i tråd med denne institusjonens forpliktelse til å etterstrebe rettferdighet og stå for det som er rett. Foreløpig er jeg ikke overbevist om at det å forsvare presidentordren er i tråd med dette ansvaret og jeg er heller ikke overbevist om at ordren er lovlig.

Jobbet i Obama-administrasjonen

Yates har vært justisminister i Obama-administrasjonen, og var fungerende justisminister i den nye Trump-administrasjonen. På Trumps forespørsel sa hun ja til å bli værende i stillingen fram til Trumps kandidat Jeff Sessions godkjennes i Kongressen.

I uttalelsen fra Det hvite hus beskrives Yates som en justisminister som er «svak på grenser og veldig svak på ulovlig innvandring».

– Det er på tide å ta oppgaven med å beskytte landet vårt seriøst. Å etterlyse strengere personkontroll for privatpersoner som reiser fra sju farligste steder, er ikke ekstremt. Det er rimelig og nødvendig for å beskytte landet vårt, står det videre.

Trump har utnevnt Dana Boente til jobben som ny fungerende justisminister i påvente av Kongressens godkjennelse av Session.

Avsatte nok en sjef

Også den fungerende sjefen for tollen og grensekontrollen ble avsatt mandag. Igjen er det snakk om en etatsleder som var utnevnt av Obama-administrasjonen. Beskjeden om at Daniel Ragsdale måtte gå fra jobben kom en time etter at Yates fikk sparken, men det ble ikke gitt noen grunn for avskjedigelsen.

Ragsdales erstatter, Thomas Homan, vil bidra til "å sikre at vi innvandringslovene blir iverksatt i USA i tråd med nasjonens interesse", sier ministeren for innenlands sikkerhet, John Kelly.

Trump har innført midlertidig innreiseforbud for reisende fra sju land med overveiende muslimsk befolkning og for flyktninger. For syriske flyktninger gjelder innreiseforbudet på ubestemt tid, mens andre grupper foreløpig skal nektes innreise i noen måneder.