Air bag-lampen lyser og det kan fort bli dyrt. Illustrasjonsbilde. 
Air bag-lampen lyser og det kan fort bli dyrt. Illustrasjonsbilde. 

Lampen lyser – det koster over 10.000 kroner

Hvor lenge varer egentlig en airbag?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei. Har en Mini Cooper Clubman, 2010-modell, som jeg har vært veldig fornøyd med.

I høst begynte varsellampe for sideairbag å lyse – etter noe frem og tilbake med merkeverksted, hevder de at airbagen må skiftes. Det kommer til å koste over 10.000 kroner.

Er det rimelig at en bil fra 2010 skal måtte skifte airbag? Mener å ha lest en plass at airbag skal følge bilens levealder? Den vanlige garantien på fem år er jo utløpt, er det ingen utvidet garanti for airbag?

Benny svarer:

Hei på deg! Det er svært uvanlig at en airbag som ikke har vært i bruk må byttes. Den skal i utgangspunktet vare hele bilens levetid. Veldig ofte når en airbag-lampe lyser, skyldes det dårlig kontakt eller andre omkringliggende årsaker.

At feilen ligger i selve airbagen har jeg nesten ikke hørt om før. Så dette er ikke vanlig.

Men når det er sagt: Nyere biler får mer og mer avansert utstyr. At noe av dette går i stykker innimellom, må vi nok tross alt finne oss i.

Bilen din blir syv år nå og som du sier er både nybilgaranti og fem års reklamasjonsfrist for lengst utløpt. Det betyr at du nok må dekke dette selv.

Det er absolutt smart å gjøre noe med dette om man skulle være så uheldig å komme ut for en ulykke. Dessuten vi lysende airbaglampe gi mangel på neste EU-kontroll også.

Satse på goodwill

Men jeg forstår at 10.000 kroner er mye penger. Det går jo an å høre med forhandleren om de er villig til å komme deg i møte. Altså at dere deler regningen. Du tar én del, forhandleren tar én del og importøren én del.

Dette er ikke noe man har krav på, men en ren goodwill-sak. Hvor stor sjansen er for å få gjennom noe slikt vet jeg ikke, men det kan være verdt en forespørsel uansett. Lykke til!

Les også: Gamle airbager kan bli tregere

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: God og varm bil trenger ikke koste skjorta

Skrekkvideo: Se hva som skjer når de krasjer 20 år gammel bil