Mannen til venstre meldte seg for politiet da han oppdaget at han var etterlyst i Åsted Norge på TV 2. Mannen så bilde av seg selv i en rumensk nettavis.
Mannen til venstre meldte seg for politiet da han oppdaget at han var etterlyst i Åsted Norge på TV 2. Mannen så bilde av seg selv i en rumensk nettavis. Foto: Politiet

Etterlyst i Åsted Norge:

Eldreraner fløy til Norge for å melde seg etter å ha blitt avbildet i rumensk avis

(ÅSTED NORGE): Da den etterlyste rumeneren (40) så seg selv på nett-tv i Romania, meldte han seg for politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i september at politiet etterlyste to menn på «Åsted Norge» for å ha svindlet 13 eldre kvinner høsten 2015.

– Begge de to etterlyste mennene er nå pågrepet av politiet, sier politibetjent Atle Lothe Pedersen til Åsted Norge.

Han jobber i gruppen som har spesialisert seg på å etterforske mobile vinningskriminelle i Trøndelag politidistrikt.

Flere av ofrene i saken ble svindlet for tusenvis av kroner, og hørte hjemme fra Gudbrandsdalen til Trøndelag.

LES OGSÅ: Anna Mary (88) var ett av ofrene

Da politiet gikk ut med etterlysningen, var en tredje gjerningsperson (48) allerede pågrepet og dømt til to års fengsel for forholdene. Mannen er en rumensk statsborger som nå soner dommen i Nederland.

Samarbeid med rumensk avis

Siden politiet mistenkte at de to gjerningspersonene på frifot også kom fra Romania, innledet Åsted Norge et samarbeid med den rumenske nettavisen Libertatea for å få oversatt den norske reportasjen til rumensk.

I starten av januar ble den ene av de to etterlyste mennene pågrepet i Ungarn. Han sitter fengslet i Ungarn og venter på å bli hentet av norsk politi.

– Den andre mannen gjenkjente seg selv fra reportasjen til Åsted Norge på TV i Romania. Han tok kontakt med forsvareren til mannen som allerede var dømt i saken, og kom etter hvert til Norge, sier Atle Lothe Pedersen.

17. januar kom 40-åringen frivillig til Norge fra Romania. Han ble hentet av politiet på Trondheim lufthavn Værnes og kjørt til fengselet i Trondheim.

– Min klient kom til Norge for å gjøre opp for seg. Han har erkjent straffskyld for samtlige tiltaleposter, sier 40-åringens advokat Alexander Greaker.

Fengsel i ett år og fem måneder

I Sør-Trøndelag tingrett ble han 25. januar dømt til fengsel i ett år og fem måneder. Han ble også dømt til å betale erstatning til ti av de fornærmede i saken.

Retten mener at de tre personene opererte med høy grad av organisering og profesjonalitet, og at overvåkingsbildene også underbygger dette.

«Tyveriene gjennomføres svært effektivt, kun med timers mellomrom, med det samme handlingsmønsteret hver gang.» står det i dommen.

Det heter videre at «Det er tale om mobile vinningskriminelle som begår systematiske og planlagte anslag mot eldre mennesker. Allmennpreventive hensyn gjør seg sterkt gjeldende.»

Siktede mente han hadde en mindre rolle i tyveriene, noe retten var uenig i.

«Siktedes deltakelse og rolle er likevel betydelig og antakeligvis avgjørende for at tyveriene ble gjennomført. Det var hans bil, han var sjåfør, og tilrettela for at tyveriene kunne gjennomføres effektivt og i et slikt omfang som har blitt gjort. Han har også hele veien tatt del i utbyttet.»

Uvanlig at utenlandske tyver melder seg

40-åringen fikk strafferabatt siden han selv meldte seg.

– Den første personen som ble dømt fikk også tilståelsesrabatt. Men det er ganske uvanlig at utenlandske tyver melder seg for politiet og ønsker å gjøre opp for seg, så det vil selvsagt bli belønnet med en høy tilståelsesrabatt. Det er både bra for gjerningspersonen, og det sparer politiet for mye ressurser, sier politibetjent Atle Lothe Pedersen.

40-åringens forsvarer er imidlertid av en annen oppfatning, og vurderer å anke straffeutmålingen.

– I denne saken har tiltalte fått for lite strafferabatt. Han har meldt seg på eget initiativ og selv begjært seg varetektsfengslet, sier 40-åringens forsvarer Alexander Greaker til Åsted Norge.

– Meld fra!

Dersom noen blir utsatt for tyveri og bedrag av denne typen, ber politiet om at man melder fra så tidlig som mulig.

– Selv om man frykter at saken blir henlagt, er det svært viktig for politiet å få informasjon på et tidlig tidspunkt. Dette for at vi skal kunne kartlegge like hendelser fra ulike politidistrikt før gjerningspersonene forsvinner ut av landet, sier politibetjent Atle Lothe Pedersen.

For det er håp, selv om gjerningspersonene skjuler seg utenlands og tiden går. Politietterforskerne som etterforsker mobile vinningskriminelle i Trøndelag håper at denne saken sprer seg.

– Dette er en sak fra 2015. Den er nesten halvannet år gammel. I den grad de rumenske lommetyvene tilhører et miljø, håper vi at det sprer seg at gjerningspersonene blir pågrepet, dømt og får lange straffer, sier Pedersen.