Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere produkter i butikkhyllene inneholder søtstoff. For første gang drikker nordmenn mer lettbrus enn sukkerholdig brus.

– Pepsi Max har blitt den brusen vi drikker mest av i Norge, basert på tall fra dagligvarehandelen. Vi har faktisk passert sukkerholdig Coca Cola, og det er ikke bare unikt i Norge - men i verden, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

Han fortsetter:

– Tar vi med salget fra kiosk, bensin og serveringssteder er sukkerholdig Coca-Cola fortsatt litt større. Men også der er trenden klar – nordmenn går mot sukkerfritt, fortsetter han.

På Matkontrollen, torsdag klokken 20.00, får du være med inn på Pepsi Max-fabrikken.

– Folk er skeptiske

Populære lettbrus-produkter som Pepsi Max og Cola Zero inneholder det mest brukte søtstoffet: Aspartam. Det skal ikke mer enn et Google-søk til før det antydes at søtstoffet kan gi alvorlige sykdommer.

– Jeg tror mange er skeptisk til søtstoffene fordi man oppfatter det som noe som er kunstig og ukjent. Mange føler at de vil holde seg på den siden og velge det som er naturlig og holde seg unna det som høres kunstig ut, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus, Eline Birkeland.

Hun fortsetter:

– Men naturen er også full av mange giftige stoffer, så det er nok ikke så enkelt som det. Man er gjerne ikke klar over at det foregår kjemiske prosesser i kroppen hele tiden. Hadde det ikke gjort det ville vi ikke vært i live.

Birkeland forklarer at informasjon på nett gjerne gjør folk redde og usikre på hva de skal tro på. Men da blir gjerne bare deler av informasjon formidlet, mener ernæringsfysiologen.

SMAKER: I torsdagens Matkontrollen-sending smaker programleder Solveig Barstad på ren aspartam. Foto: Marie Kingsrød, Matkontrollen.
SMAKER: I torsdagens Matkontrollen-sending smaker programleder Solveig Barstad på ren aspartam. Foto: Marie Kingsrød, Matkontrollen.

– Det kan være skummelt å lese om studier der man har gitt søtstoff til rotter, og funnet ut at de får kreft. Men da skal man være klar over at de har gitt rottene ekstreme doser som ikke vil være i nærheten det du kan klare som menneske å innta via. vanlig mat. Dessuten har rotter en høy tendens til å utvikle kreft i utgangspunktet.

Naturlig ikke alltid bedre

Etter å ha gjennomgått utallige studier, har norske myndigheter konkludert med at søtstoff er trygt. De har da angitt såkalte ADI-grenser (akseptabelt daglig inntak).

Så mye søtstoff kan du få i deg*:

  • Aspartam (ofte i saft og brus): 4 liter hver dag.
  • Sukralose (ofte i saft og andre matprodukter): 3 liter hver dag.
  • Stevia (ofte brus og pastiller): 3 liter hver dag.
    * Drikke som eksempel, basert på vanlig voksen person.

Kilde: Folkehelseinstituttet

– ADI er mengden søtstoff du kan få i deg hver dag, hele livet, uten at du får noen helseeffekt av det. Det er ikke dermed sagt at vi anbefaler det, men det er det du kan få i deg innenfor det som er trygt, sier forsker ved Folkehelseinstituttet, Trine Husøy.

Husøy presiserer også at naturlig søtstoff ikke nødvendigvis er bedre enn kunstig. Faktisk tåler du mer av det kunstige søtstoffet aspartam, enn det naturlige søtstoffet stevia.