Støre hevder Erna ikke forstår «vanlige folk»

Det har brutt ut full skattekrangel mellom statsministerkandidatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi forstår Vestlandet godt, sier partileder Jonas Gahr Støre (Ap).

Etter en times skitur i Nordmarka, velger han å slå knallhardt tilbake mot statsminister Erna Solberg som i går hevdet at lederen av Arbeiderpartiet ikke forstår Vestlandet.

– Det vi nå ser er at Erna Solberg og Høyre-Frp-regjeringen, de skjønner ikke vanlige folk, sier Gahr Støre til TV 2.

Vil øke skatten med 15 milliarder

Det var under årsmøtet til Rogaland Høyre i Haugesund lørdag at Erna Solberg gikk til frontalangrep på hovedkonkurrenten.

– Forstår Arbeiderpartiet Vestlandet? Det er jo ikke sånn at svaret på de utfordringene vi nå står overfor er å øke skattene, sa Solberg.

Tidligere denne uken lanserte programkomiteen i Arbeiderpartiet sin plan for de neste fire årene, som innebærer skatteøkninger på 15 milliarder kroner sammenlignet med hva Stortinget har vedtatt for 2017.

– Vi forstår Vestlandet godt. Folk på Vestlandet opplever at de mister arbeidet, de får mer utrygghet i arbeidet og de ser at ulikhetene øker, sier Støre, som mener regjeringen har gjort alt for lite for landsdelen.

Full skattekrangel

Arbeiderpartiets plan om skatteøkning har ført til at det har brutt ut full skattekrangel mellom de to statsministerkandidatene. De krangler også åpent om hvem som har den beste politikken for Vestlandet.

– I valget for to år så vant Arbeiderpartiet frem i store byer på Vestlandet og i mange kommuner. Vi har mer kraftfulle tiltak på ledighetssiden, og jeg tror folk på Vestlandet faktisk ser hva de økte forskjellene betyr, sier Støre.

– Å møte folk på Vestlandet som har opplevd reallønnsnedgang og at jobbene forsvinner, som vet at du trenger kapital og folk som vil investere med å si at svaret er 15 milliarder i skatteøkninger, det er helt feil svar, sier Solberg.

Krever svar fra hverandre

Statsministeren vil ikke gi noe løfte om hvor store skattekutt som kan komme om Høyre får fortsette i regjering, fordi hun mener skatt ikke er et mål i seg selv, men hun utsteder likevel følgende garanti.

– Det kommer til å bli null i skatteøkninger fra Høyres side.

Men det er ikke nok for utfordreren som vil ha klare svar.

– Hvor mye mer skal hun kutte skattene, øke forskjellene og gi til folk som har mest fra før, spør Støre.

– Men er det mulig å vinne et valg på å love økt skatt?

– Vi går ikke til valg for å øke skattene, men det er det vi trenger for å løse oppgavene, sier Støre.