Mo Farah fra Storbritannia feirer full på 10.000 meter under OL i Rio 2016.  REUTERS/Alessandro Bianchi 
 Mo Farah fra Storbritannia feirer full på 10.000 meter under OL i Rio 2016.  REUTERS/Alessandro Bianchi  Foto: Alessandro Bianchi

Firedobbel OL-vinner rammes av Trump-lov:

– Jeg skal fortelle barna mine at pappa kanskje ikke kommer hjem

Den britiske idrettshelten er blant de som kan rammes av Trumps innreiseforbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske friidrettshelten Mohammed Farah er blent de mange som rammes av Donald Trumps presidentordre.

Han har dobbelt statsborgerskap, britisk og somalisk, og han bor til vanlig i Oregon sammen med sin kone og fire barn.

Vanskelig å forklare for barna

Nå forbereder han seg på å si farvel til kone og barn på grunn av de strenge visumreglene for personer med bakgrunn fra visse land.

Han skriver følgende på Facebook.

«Jeg er en britisk statsborger som har bodd i USA i seks år. Jeg har jobbet hard, deltatt i samfunnslivet, betalt skatt og oppdratt våre fire barn på stedet de nå kaller deres hjem. Nå får vi, og mange andre, høre at vi kanskje ikke er velkomne. Det er dypt opprørende at jeg må si til mine barn at pappa kanskje ikke kommer hjem - å forklare barna mine hvorfor presidenten har introdusert en regel som er basert på uvitenhet og fordommer».

Fra ridder til fremmed

Farah ble slått til ridder av Dronning Elizabeth for bare fire uker siden. Nå føler han seg definert som en fremmed.

«Jeg ble ønsket velkommen av Storbritanna da jeg kom fra Somalia da jeg var åtte år gammel. Jeg fikk muligheten til å lykkes og leve ut mine drømmer. Jeg har vært stolt av å representere landet mitt. Vinne medaljer for britene og motta den største æren som ridder. Min historie er et eksempel på hva som kan skje når man har regler som sikrer omsorg og forståelse. Ikke hat og isolasjon».

Innreisestansen gjelder i 120 dager fra landene Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan og Jemen. Mennesker med syrisk statsborgerskap har fått innreiseforbud på ubestemt tid.

May fikk kritikk for vag uttalelse

Storbritannias statsminister Theresa May er «ikke enig» i USAs beslutning om å nekte innreise til personer fra hovedsakelig muslimske land. Det går fram av en uttalelse fra en talsperson for May som ble offentliggjort natt til søndag.

– Vi er ikke enige i denne tilnærmingen, og det er ikke en tilnærming vi vil følge, heter det i uttalelsen.

Talspersonen opplyser også at Storbritannia vil kontakte amerikanske myndigheter hvis britiske borgere blir berørt av forbudet.

På en pressekonferanse i Tyrkia lørdag kveld unnlot May å kritisere president Donald Trumps beslutning. I stedet påpekte hun at USA selv bestemmer sin egen flyktningpolitikk.

Den forsiktig ordbruken ble raskt kritisert, også av politikere i Mays eget parti.