Tidligere New york-borgermester Avslører:

– Trump ringte og spurte hvordan vi kunne nekte muslimer innreise på lovlig vis

New Yorks tidligere borgermester hevder reiseforbudet som ifølge Donald Trump handler om å hindre terror, sprang ut fra et ønske om å forby muslimer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det oppsiktsvekkende intervjuet ble gitt til Fox News lørdag. Rudy Giuliani, som støttet Donald Trump i valgkampen, svarte slik da han fikk spørsmål om hva han mener bakgrunnen for at borgere fra Syria, Sudan, Iran, Irak, Jemen, Somalia og Libya blir ilagt innreiseforbud til USA:

– Hør her, jeg skal fortelle deg hele historien. Da Trump først annonserte at han ville ha et muslim-forbud, så ringte han til meg og sa:

«Sett sammen en komité og vis meg den rette måten jeg kan gjøre det på lovlig vis», sier Giuliani i intervjuet.

Donald Trumps talspersoner avviser at de strenge innreisereglene som ble vedtatt gjennom en presidentordre fredag handler om religion, og skal man tro Giuliani, ble det allerede i planleggingen lagt en strategi for å kunne holde fast ved denne påstanden.

New Yorks tidligere borgermester, mannen som lenge ble lansert som en het kandidat til å bli Trumps utenriksminister, forklarer videre det som ifølge ham skjedde.

Slik vil Trump kontrollere immigrasjonen

* Personer med «green card», en permanent arbeidstililatelse for USA, får ikke automatisk reise tilbake til landet dersom de har vært i ett av de syv landene på Trumps «terrorliste». Ifølge CNN må de gjennom en ny søknadsprosess, og bakgrunnssjekkes på nytt.

* Personer fra de syv landene som ikke har arbeidstillatelse og kommer til USA i fly, vil bli sendt tilbake, selv med gyldig visum.

* Trumps presidentordre hindrer alle flyktninger fra å komme inn i landet de neste 120 dager. Dette gjelder alle flyktninger, ikke bare de fra de syv landene.

* Bosetting av syriske flyktninger stanses helt.

* Landene som er rammet er Irak, Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen. Ifølge CNN er dette trolig bare starten, og flere land kan omfattes av de nye reglene.

Kilde: CNN.

– Jeg satte ned en komité med ekspert-advokater. Det vi gjorde var å fokusere på fare istedet for religion, på områdene i verden som skaper fare for oss, sier Giuliani.

– Dette er faktiske grunnlag, ikke religiøse og helt lovlig og fornuftig. Det er det forbudet er basert på, ikke religion, men på steder der det er betydelig bevis for at folk sender terrorister inn i landet vårt.

– Hvorfor står ikke Pakistan og Saudi-Arabia på listen, spør programlederen, med henvisning til terrorangrep begått mot USA av borgere fra disse to landene, blant annet 11.september.

– Saudi-Arabia går gjennom en stor forandring. Kongeriket har en ny forståelse for det massive problemet med radikal islam. Det er ikke det gamle Saudi-Arabia. Pakistan må jeg lære mer om. Det bekymrer meg også litt, sier Giuliani.

Donald Trump har ikke kommentert Guilianis påstander, men startet nettopp en ny dag i Det hvite hus med nok et angrep på amerikanske medier.