Erna hevder Ap ikke forstår Vestlandet

HAUGESUND/KARMØY (TV 2): Statsminister Erna Solberg (H) mener konkurrenten Jonas Gahr Støre (Ap) har mye å lære.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På rundreise i Rogaland rister statsminister Erna Solberg (H) på hodet av utfordrerens førsøk på vinne Vestlandet.

Hun mener ledelsen i Arbeiderpartiet mangler kunnskap om hva som trengs for å løfte en landsdel som er rammet av økende arbeidsledighet, særlig i oljenæringen.

– De har veldig mye å lære, sier Solberg til TV 2.

Arbeiderpartiets ledelse har vært på studietur til vestlandsfylkene, men statsministeren mener de ikke har tilegnet seg nok kunnskap om landselen.

– Jeg synes ikke de har lært. Jeg mener de nesten har unngått å være på de bedriftene som er familieeide, sier Solberg

Øker skatten med 15 milliarder

Denne uken lanserte programkomiteen i Arbeiderpartiet sin plan for de neste fire årene, som innebærer skatteøkninger på 15 milliarder kroner sammenlignet med hva Stortinget har vedtatt for 2017.

Statsministeren mener et regjeringsskifte til høsten vil bidra til at omstillingen som er i gang på vestlandet vil ta lenger tid enn om dagens regjering får fortsette.

– Vestlendingene er utrolig gode på å skape ting uansett, men det går saktere med omstillingen om Arbeiderpartiet vinner valget.

– Dobbelt smell til Vestlandet

Angrepet startet under årsmøtet til Rogaland Høyre i Haugesund.

– Forstår Arbeiderpartiet Vestlandet? Det er jo ikke sånn at å øke skattene kommer til å bidra til den omstillingen vi trenger på Vestlandet, sa Solberg i sin tale til årsmøtet.

Statsministeren mener Arbeiderpartiet vil gi Vestlandet en dobbelt smell med sin skattepolitikk.

– Arbeiderpartiet kommer til å hindre omstillingen og gi folk og bedrifter på Vestlandet en dobbelt smell. Først den økonomiske situasjonen fordi alle har vært med i solidaritet for å berge jobber, så får du skatteøkningene på toppen, sa hun i talen.

Overfor TV 2 utdyper Solberg kritikken:

– Her er det folk som har fått ned i lønn, som har vist solidaritet med at vi har lav lønnsvekst i Norge, så forteller man at det er skatteøkninger som skal være svaret på fremtidsutfordringene for Norge. Det er feil sier Solberg.

Mange flere må betale

I følge statsministeren vil Arbeiderpartiets skatteopplegg føre til at 900.000 nordmenn får økt inntektsskatt og at 200.000 må betale mer i formuesskatt, mange av dem er pensjonister. Også Oslos tidligere Høyre-ordfører Fabian Stang har gått hardt ut mot at Ap vil sende skatteregningen til pensjonistene.

I tillegg mener statsministeren at Arbeiderpartiets opplegg vil føre til at alle vil måtte betale økte avgifter.

Fredag fortalte TV 2 at en av avgiftene Arbeiderpartiet vil øke er å fjerne avgiftsfritaket for nettkjøp fra utlandet. I dag er det lov å handle tollfritt for 350 kroner.