thorvald stoltenberg:

– Trumps ord kan være farlige

Jens Stoltenberg er ikke urolig for samarbeidet med Donald Trump. Pappa Thorvald er derimot mer bekymret for USAs nye president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere statsminister og NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg skal i løpet av våren ha sitt første møte med president Donald Trump.

Selv om Trump tidligere har uttalt at NATO er en organisasjon som er utgått på dato, er Stoltenberg sikker på å få presidentens støtte.

– Både fordi president Trump har sagt det til meg, og fordi det er i USAs interesse, sier han til TV 2.

Også i møte med Storbritannias statsminister Teresa May denne fredagen, kom Trump med lovnader om å støtte NATO.

Gjennom hele valgkampen har Donald Trumps uttalelser om NATO og USAs rolle i forsvarsalliansen fått stor oppmerksomhet. Trump har blant annet uttalt at han mener NATO er gått ut på dato, og at USAs rolle både er for kostbar og lite nyttig for landet.

Legger fra seg egne holdninger

Som ung politiker ledet Jens Stoltenberg mannsrolleutvalget, som blant annet foreslo pappapermisjon. Moren Karin brukte store deler av livet på å jobbe for likestilling, selvbestemt abort og homofiles rettigheter. Nå skal Stoltenberg samarbeide med en preseident som har en helt annen bakgrunn.

– Jeg tenker at veldig mye av mitt politiske liv har handlet om for eksempel homofiles rettigheter, partnerskapslov, barnehage og likestilling. Den delen av mitt politiske liv føler jeg at jeg må legge litt bak meg, sier han.

Stoltenberg mener det ville gjort NATO-jobben mer krevende om han fremmet disse holdningene, når han skal samarbeide med ledere som Donald Trump.

– Dette er ting jeg selvfølgelig mener noe om, men som jeg ikke kommer til å ta med meg inn i NATO-samarbeidet, for det tror jeg vil gjøre min jobb vanskeligere, sier han.

Thorvald Stoltenberg: – Kan være farlig

Stoltenbergs far, Thorvald Stoltenberg, er ikke like rolig som sønnen. Han mener det kan være farlig om mye av Trumps visjoner blir virkelighet.

– Jeg er meget opptatt av at Trumps ord ikke skal bli til virkelighet. Jeg tror det er farlig for utviklingen, ikke bare i USA, men også den internasjonale utviklingen, sier han.

Han har sluttet å gi sønnen råd, men de to generasjonene Stoltenberg snakker sammen hver dag på telefon.

– De råd jeg måtte ha å gi ham, de må jeg ha gitt før han kom opp i NATO, sier han.