Overgrepene skjedde på Stauffer-kasernen i Pfullendorf.  
Overgrepene skjedde på Stauffer-kasernen i Pfullendorf.   Foto: ARD

Pinlige seksualiserte voldsritualer avslørt i tysk militærleir

– Det som har skjedd er frastøtende, pinlig og ekkelt, sier forsvarministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyske myndigheter etterforsker anklager om grove overgrep ved en militærleir for i Pfullendorf sør i Tyskland.

– Bisarre ritualer

En rekke opplysninger om ydmykende oppførsel, misbruk og bisarre ritualer har kommet fram i den tyske avisen Speigel Online.

Avisen har informasjonen sin fra en intern granskingsrapport.

Flere soldater og instruktører i en enhet, som blant annet trener elitesoldater i sanitet, skal ha vært involvert i utbredt misbruk av seksuell og voldelig karakter.

Hæren bekrefter at det har kommet fram en rekke påstander som tas på alvor, og at det har skjedd brudd på budet om å respektere menneskeverdet, seksuell selvbestemmelse og respekt. Hæren bekrefter at det også er bevis for mobbing, heter det i en melding på forsvarsdepartementets hjemmeside.

Fordømmes

Tysklands forsvarsminister reagerer kraftig på avsløringene.

Forsvarsminister Ursula con der Leyen reagerer med avsky på avsøringene. FOTO: ARD
Forsvarsminister Ursula con der Leyen reagerer med avsky på avsøringene. FOTO: ARD

– Det som har skjedd i Pfullendorf er frastøtende, pinlig og ekkelt, sier forsvarsminister Ursula von der Leyen, til tysk TV.

– Spesielt siden det er så mange soldater som jobber så hardt for at enheten skal ha så godt rykte, fortsetter hun.

Flere instruktører skal ha presset rekrutter til å gjøre unødvendige medisinske undersøkelser på hverandre. Både mannlige og kvinnelige rekrutter har blitt utsatt for kompromitterende sexuelle handlinger, som blant annet involverte bruk av tamponger, foran sine medsoldater mens det hele ble filmet.

Det skal også ha vært vanlig å binde soldater fast til en stol og sprute iskaldt vann på dem i timesvis, og de ble tvunget til å kle seg nakne mens medsoldater filmet dem.

Både forsvarsministeren og militære ledere fordømmer oppførselen og saken etterforskes.

Sju siktet

Sju soldater er siktet og fem offiserer er omplassert, melder det tyske forsvarsdepartementet. Soldatene er siktet for urettmessig fengsling, grov legemsbeskadigelse, vold og tvang.

– Hendelsene ved opplæringssenteret kan ikke tolereres. Det går mot alt vi står for. Brudd på interne regler vil ikke bli akseptert i hæren, og de vil straffes med den ytterste besluttsomhet, skriver generalløyntnant Jörg Vollmer i en uttalelse.

Overgrepene ble rapportert første gang i 2015. Da begynte det å komme fram historier om svakheter i opplæringen og trakassering av kvinner. Men det ble ikke funnet noen beviser den gang.

I etterkant beordret generalinspektør Volker Wieker gransking av opplæringssenteret. Trolig vil flere bli siktet etter hvert som etterforskningen fortsetter.