PENTAGON: På sitt første besøk til forsvarsdepartementet signerte Trump to presidentordre.
PENTAGON: På sitt første besøk til forsvarsdepartementet signerte Trump to presidentordre. Foto: Carlos Barria/REUTERS

Trump vil ruste opp det amerikanske militæret

President Donald Trump sier han vil undertegne en presidentordre om en omfattende opprustning av det amerikanske forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trump, som fredag kom på sitt første besøk til forsvarsdepartementet Pentagon, lovte blant annet å investere i flere fly, marinefartøy og flere andre militære ressurser.

– Ingen skal kunne stille spørsmål ved vår militære styrke, men heller ikke ved vår plikt til å opprettholde fred. Vi ønsker fred, sa Trump.

Han spår at Kongressen, som godkjenner budsjettet, vil «bli veldig glade over å se» hans forslag for militærets utgifter.

Ny forsvarsminister

Ordren ble signert etter seremonien hvor den pensjonerte generalen James Mattis ble tatt i ed som forsvarsminister.

– Mattis har viet livet sitt til å tjene dette landet. Han er en mann av ære, en hengiven mann og en svært handlekraftig mann. Han liker handling, sa Trump.

Tidligere på dagen ga Mattis ordre om en gjennomgang av kostnadene til to viktige forsvarsprogrammer: F-35-kampflyene, som blant annet Norge har bestilt, og det nye presidentflyet Air Force One. Trump har sagt at begge programmene koster for mye.

Strengere kontroll av innvandrere

På det samme møtet signerte Trump en ordre om strengere personkontroll av innvandrere til USA. Ordren skal hindre at «islamistiske terrorister» kommer inn i landet.

– Vi vil ikke ha dem her, sa Trump under signeringen, ifølge CNN.

– Vi ønsker bare å slippe inn dem som vil støtte vårt land og dypt elske vårt folk, sa han.

(NTB/ TV 2)