Norge til historisk VM-finale etter vanvittig drama

Torbjørn Bergerud holdt liv i gulldrømmen og reddet ekstraomganger med sin strafferedning ett sekund før slutt, og der dro Norge det lengste strået!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kroatia - Norge 25- 28

Paris/Bergen (TV 2):

De norske håndballherrene hadde allerede skrevet historie ved å komme seg til semifinalen. Og i kveld ble ny historie skrevet! Torbjørn Bergerud sto frem da det så som mørkest ut, og i ekstraomgangene var Norge hakket vassere!

Kroatene startet best, og Norge måtte vente hele åtte minutter før den første scoringen kom. Men etter å ha lagt under med tre mål, kom Norge sterkt tilbake. Til pause kunne håndballgutta gå i garderoben med 12-10-ledelse.

I andreomgangen vekslet lagene på ledelsen, men det så svært mørkt ut ett sekund før fulltid. Torbjørn Bergerud reddet det som alle trodde var Kroatias siste forsøk, men de tsjekkiske dommerne ga kroatene et omdiskutert straffe på stillingen 22-22. Horvat kunne avgjøre alt, men Bergerud holdt liv i gulldrømmen og sikret ekstraomganger med sin livsviktige redning.

Og der holdt Norge hodet kaldt! Med sin straffescoring ett minutt før slutt sikret Kent Robin Tønnesen finaleplassen! Helt på tampen avsluttet Myrhol ballet med 28-25-scoringen. Dermed kunne Christian Berge og håndballgutta slippe jubelen løs for VM-finale for aller første gang. Der venter vertsnasjonen Frankrike.

Se de elleville jubelscenene i videovinduet øverst i saken!

– Jeg har drømt om det her så sinnssykt lenge. Jeg hadde familien min i tankene i dag. Jeg fikk en tegning av sønnen min av meg med medalje på. Den har vært med meg hele veien, og den skal henges opp i stuen nå, sier en rørt Bjarte Myrhol til TV 2 etter den vanvittige avslutningen.

Veteranen trekker også frem keeperhelten Bergerud.

– Det er han vi kan takke for det her. Klart det er en lagseier, men vi må ha enerne for å komme til finale, og det har vi i ham.

Da hele Norge trodde at finaledrømmen ebbet ut, var Bergerud herre over situasjonen.

– Jeg liker de situasjonene. Jeg har alt å vinne. Det var helt sinnssykt. Jeg hadde bestemt meg tidlig for hvilken vei jeg skulle gå, sier keeperen.

Christian Berge tok til tårene etter at seieren var et faktum. Treneren så en helt annen vei da Bergerud holdt liv i håpet.

– Jeg så ikke på. Jeg så på fysioterapeuten, og jeg så ham juble. Jeg visste han var kapabel til å redde den. Det var litt vel spennende.

– Det er ikke bare den, han gjør matchavgjørende redninger gjennom hele kampen. Han er fantastisk. All ære til guttene for den fantastiske jobben de gjør i dag. Vi hadde så vanvittig lyst til dette, og det viste vi gjennom hele kampen, sier landslagssjefen.

Svak Norge-start, men snudde det
Norge startet kampen med de samme syv som startet kvartfinaleoppgjøret mot Ungarn. Mot ungarerne gikk Norge ut i hundre og tok raskt en solid ledelse, men slik gikk det ikke mot Kroatia. Det tok hele åtte minutter før Norge scoret sitt første mål for kvelden, da Bjarte Myrhol reduserte til 1-2.

Etter en trå start for Christian Berges menn der de lå under 2-5, kom de norske håndballherrene mer til hektene utover i omgangen. Etter 16 minutter sto det 6-6, takket være kjappe scoringer av Espen Lie Hansen og Kristian Bjørnsen. Og like etter sendte Bjørnsen Norge i ledelsen for første gang i kampen.

Kent Robin Tønnesen hadde ingen god start på kampen, og etter hvert ble Eivind Tangen byttet innpå. Det byttet ga fort valuta for pengene. For syv minutter før pause sendte nettopp Tangen Norge opp i en 10-8-ledelse.

– Det er en kjempescoring! Jeg så ikke målet for bare forsvarsspillere, også smeller han den inn. Det er et kunstverk, skrek TV 2-kommentator Harald Bredeli.

Tangen scoret mot alle odds: – Jeg så ikke målet for bare forsvarsspillere

Kristian Bjørnsen økte ledelsen til 11-8 etter en strålende kontring, og dermed tok kroatene time out etter fire norske scoringer på rappen.

Kroatia fant igjen veien til nettmaskene, men Norge kunne likevel gå til pause med 12-10-ledelse.

– Vi er fornøyd med veldig mye. Vi står veldig bra bakover etter hvert. Vi får løpt en del på de, og det blir vår oppskrift og nøkkelen nå, sa assistenttrener Børge Lund til TV 2 i pausen.

Kroatia hentet inn ledelsen to ganger
Etter to og et halvt minutt i andreomgang utlignet Kroatia til 12-12, men Norge tok ledelsen kjapt tilbake. Sander Sagosen scoret sitt første for kampen da han gjorde 15-13 etter 36 minutter.

Men nok en gang hentet kroatene inn en tomålsledelse, da Luka Stepancic dunket inn 15-15 omtrent tyve minutter før slutt. Og like etterpå var de også tilbake i ledelsen takket være scoringen til Marko Mamic.

Ved halvspilt andreomgang lå Norge under 16-18. Det så mørkt ut da Sagosen sto for Norges tredje straffebom i kampen, og nordmennene klarte heller ikke å utnytte Kroatias undertall. Men samme Sagosen fikset 18-18 med ti minutter igjen på klokken. Og like etter sendte Jøndal Norge tilbake i ledelsen 19-18.

– Det er vemodig vakkert, skrek Bredeli da veteranen Bjarte Myrhol økte til 20-19.

Men kroatene scoret to på rad og ledet dermed 21-20 med seks minutter igjen. Norge fikk nok en gang muligheten i overtall - der begge lag scoret ett hver. Kroatia ledet med det 22-21 med fire gjenstående minutter.

Domagoj Duvnjak hadde muligheten til å øke ledelsen, men stjernespilleren traff stolpen. Dessverre klarte ikke Norge å få det til å klaffe i det neste angrepet. Men etter nok en kroatisk miss fikk Norge flere sjanser. Med litt over ett minutt igjen tok Christian Berge time out.

– Tro på det nå, gutter. Det er mulig, sa den norske suksesstreneren til guttene sine.

Og det så ut til å funke. Sander Sagosen dunket inn 22-22-utligningen 40 sekunder før slutt. Med ett sekund igjen reddet Torbjørn Bergerud det som alle trodde var Kroatias siste forsøk, men dommerne dømte straffe. Horvat fikk muligheten til å knuse Norges finaledrøm, men Bergerud reddet igjen!

– Herlighet for en keeper! Vi har presset frem ekstraomganger med en 22-årig mesterskapsdebutant i mål! Dramaet fortsetter, skrek Bredeli.

Her sikrer Bergerud ekstraomganger i det elleville dramaet i Paris

Dermed ble det ekstraomganger, som det også ble i fjorårets EM, der Norge røk mot nettopp Kroatia i bronsefinalen.

Høydramatiske ekstraomganger
Og Bergerud startet ekstraomgangene med nok en redning, men offensivt gikk det ikke for Norge. Kroatia scoret to mål i overtall, før Tønnesen reduserte til 23-24 på Norges første straffescoring for kampen.

Duvnjak sendte i vei et brukbart skuddforsøk, men Bergerud reddet. Kort tid senere sørget Jøndal for 24-24 etter den første ekstraomgangen.

Myrhol sendte Norge opp i 25-24 like ut i den andre ekstraomgangen, men Musa kranglet inn utligningen sekunder senere. Men Norge kom tilbake i ledelsen da Tangen nok en gang viste frem sitt kruttsterke skudd.

– Du kunne ikke skutt hardere med en kanon, kommenterte Bredeli.

Med to minutter igjen hadde Norge dermed ledelsen 26-25, og Kroatia fikk også Stepancic utvist med 1:45 igjen. Drøyt ett minutt før slutt fikk Tønnesen muligheten fra straffemerket, og Tønnesen sendte Norge opp i 27-25!

Og like før sluttsignalet økte Myrhol til 28-25 til elleville jubelscener hos hele det norske laget. I søndagens finale venter vertsnasjonen Frankrike. Den ser du på TV 2 fra kl. 17.