Netthandel kan bli langt dyrere – vil fjerne 350-kronersgrensen

Arbeiderpartiet vil fjerne avgiftsfritaket på netthandel fra utlandet. På Stortinget kan det bli flertall for å fjerne fordelen etter valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinner Arbeiderpartiet valget til høsten vil de i løpet av de neste fire årene øke skatter og avgifter med 15 milliarder kroner.

Nesten én milliard vil de hente inn på å gjøre netthandel fra utlandet dyrere.

I 2015 ble grensen for avgiftsfri innførsel av varer hevet fra 200 til 350 kroner. Varer kjøpt på nett fra utlandet med verdi under 350 kroner er fritatt for merverdiavgift, toll og særavgifter.

Nå vil Arbeiderpartiet at du må betale avgifter fra første krone også på varer kjøpt via utenlandske nettsider.

– Det foreslår vi først og fremst fordi det rammer norske butikker. Det er urettferdig for norske butikker at de må selge varene sine med moms fra første krone, mens hvis du kjøper på nett fra utlandet så trenger du ikke å betale de samme avgiftene, sier finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen (Ap) til TV 2.

– Smålig

Fremskrittspartiet som opprinnelig ville at grensen for avgiftsfritak skulle være 500 kroner reagerer på forslaget om å fjerne avgiftsfritaket helt.

Leder i partiets ungdomsorganisasjon, Bjørn-Kristian Svendsrud, mener dette er en avgiftsskjerpelse som vil ramme folk flest.

– Det er jo det forbrukerperspektivet som er interessant i denne sammenhengen. Det er en ganske lav sum, og litt smålig at man skal ta toll og avgift på at noen har lyst til å kjøpe seg noe fra internett, sier Svendsrud.

Han mener også at dagens grense er såpass lav at konkurransen fra utlandet ikke bør være for stor for norske butikker.

Flere partier

Arbeiderpartiet lanserte kamp mot avgiftsfrie utenlandske varer allerede i fjor høst da de lanserte sitt alternative statsbudsjett for 2017. Men da de denne uken bekreftet at det også vil være en del av deres politikk om de vinner valget ble det ny fart i debatten.

Men på Stortinget er det flere partier som i sine alternative budsjetter for 2017 vil fjerne avgiftsfritaket helt: Miljøpartiet de Grønne, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.

Om det blir et flertall mot fritaket etter valget er det helt naturlig, mener Marianne Marthinsen.

– Det finnes ingen logisk begrunnelse for at det å handle på nett fra utlandet skal ha en avgiftsfordel sammenlignet med det å handle i butikk i Norge, sier hun.

– Gjøkunge

Hovedorganisasjonen Virke har hele tiden vært i mot 350-kroners grensen. De er fornøyd med at Arbeiderpartiet holder fast ved at grensen må avvikles.

– 350-kronersgrensen framstår etter hvert som en gjøkunge i den norske avgiftssystemet, og fortrenger både arbeidsplasser og skatte- og avgiftsinntekter i Norge, sier politisk direktør Harald Andersen i Hovedorganisasjonen Virke.