Høyre-Fabian er opprørt over Ap:

– 250.000 pensjonister vil bli rammet av økt formueskatt

Høyre-politiker Fabian Stang er provosert over Arbeiderpartiets forslag om å øke formueskatten, hvis partiet kommer i regjering etter valget. Ifølge Høyres beregninger vil dette ramme 250.000 pensjonister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er vanskelig nok å bli gammel om du ikke skal skattes ihjel også, sier den tidligere Oslo-ordføreren, som nå er statssekretær i Justisdepartementet.

Økte skatter og avgifter

Arbeiderpartiet offentliggjorde denne uken sitt skatte- og avgiftsopplegg for de neste fire årene. Tilsammen 15 milliarder i økte skatter og avgifter, hvis partiet vinner valget og kommer i regjering. Fem av disse milliardene er økt formueskatt.

I køen på Samson bakeri på Egertorvet i Oslo treffer han urmakermester Halvor Bjerke, som heller ikke er glad i formueskatten.

– For første er det urettferdig i forhold til nordmenn og andre, og i det andre så hemmer det veldig de som har store investeringer i den næringen de driver, sier Bjerke.

– Rammer pensjonister

Fabian Stang er opprørt over at Arbeiderpartiet vil gi 250 000 pensjonister mer i formueskatt, ifølge Høyres beregninger.

– Dette er folk som har levet et helt liv og spinket og spart for å ha en trygg alderdom med en grei økonomio. Og så skal de rammes. Det er de som har skapt dette samfunnet, som vi andre har glede av, sier Stang engasjert ved kafebordet.

Nær halvparten av de som betaler formueskatt er pensjonister. Ifølge tall fra 2015 betaler rundt halvparten av disse igjen under 5700 kroner i året i formueskatt. Arbeiderpartiet poengterer at det er få som må betale formueskatt.

– Gjelder svært få

– De fleste pensjonister skal ikke betale formueskatt. Det er 12 prosent av befolkningen som betaler formueskatt. Rundt halvparten av de er pensjonister og det er pensjonister som sitter godt i det, sier Marianne Marthinsen, finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

– Det er ganske mange som har formuen sin i boligen og som ikke kan ta noe ut av den, hvis de ikke selger og det er ganske brutalt å måtte selge huset sitt for å leve sånn som man fortjener, sier Stang.

Arbeiderpartiet viser til et høyt bunnfradrag, som gjør at du kan ha en dyr bolig og likevel slippe boligskatt.

– Et pensjonistektepar kan sitte med en bolig til 11 millioner kroner uten gjeld før formueskatten slår inn, sier Marthinsen.