President Donald Trump og Statsminister theresa May møtte pressen

– Trump lover full støtte til Nato

Donald Trump har besøk av britenes statsminister Theresa May.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump trenger allierte, og først på besøkslisten er den britiske stasministeren Theresa May.

May trenger Trump

Storbrtiannia er en nær venn og alliert av USA, og Mays besøk på presidentens kontor blir beskrevet som et tegn på at den nære relasjonen er verdsatt av Trump-administrasjonen.

De to drøftet en rekke temaer, brexit og mulige handelsavtaler mellom USA og Storbritannia.

Se opptak av pressekonferansen med May og Trump øverst i saken.

– I dag forsterker vi våre bånd. Politiske, økonomiske, kulturelle, saTrump da han startet pressekonferansen.

Theresa May begynte med å gratulere Trump med den imponerende valgseieren.

– Vi har en felles historie basert på slektskap, familie og felles interesser, sier hun og offentliggjør at presidentparet har takket ja til en invitasjon til Storbritannia i løpet av året.

Hun forteller videre at krigen mot IS og ekstrem islamisme vil være i fokus. Storbritannia og USA skal også samarbeide i kampen mot cyberkriminalitet.

May har mange grunner til å bevare et godt forhold til USA, og det er nok rett å si at Storbritannia trenger USA, mer enn USA trenger Storbritannia. Storbritannia skal ut av EU, og det indre marked. En handelsavtale med USA, henger høyt.

Konfrontert med torturspørsmål

At May besøker Trump går ikke upåaktet hen av hennes kritikere. Trump har satt i verk en rekke tiltak for å følge opp valgløfter. Noen av dem kontroversielle.

Torsdag ble May gjentatte ganger spurt om Storbritannias syn på tortur, etter at Trump uttalte at han mener at tortur kan være nyttig under avhør av terrormistenkte.

Trump fikk spørsmålet gjentatt på fredagens pressekonferanse. Han uttrykte at forsvarsministerens motstand mot tortur, veier tyngre enn hans personlig oppfatning om at tortur virker.

– James Mattis har sagt offentlig at han ikke tror på tortur eller waterboarding, eller hva man vil kalle det. Jeg har dyp respekt for ham, og stoler på ham i denne saken, sier Trump.

– Trump lovet å støtte Nato

Theresa May sa at presidenten har lovet å støtte opp om NATO «100 prosent».

Trump har tidligere uttalt at Nato er en organisasjon som er utgått på dato, og krevd at andre Nato-land tar mer ansvar i samarbeidet.

Uenig om Russland

May sa også at Russland må respektere Minsk-avtalen om Ukraina og at hun ikke er tilhenger av å oppheve sanksjonene mot Russland.

Her er de to topplederne uenig. Trump på ville ikke si noe om hvordan hans relasjon til Russlands president Vladimir Putin vil bli, men han insisterte på at et godt forhold til Putin ville være en bra ting, særlig om USA og Russland sammen kunne jakte på IS.

Han kommer trolig å diskutere sanksjonene mot Russland med Vladimir Putin under en planlagt telefonsamtale lørdag.

Trump og Nieto snakket på telefon

Forberedelsene av besøket til Theresa May kom noe i skyggen av den åpne krangelen mellom Trump og Mexicos president Enrique Pena Nieto. Han avlyste det planlagte USA-besøket etter å ha fått et ultimatum av Trump på Twitter: «Betal muren eller avlys møtet».

Trump og Nieto snakket imidlertid på telefon i en time fredag, sier kilder i Det hvite hus.

Trump varslet tidligere i uka at han skal innfri løftet fra valgkampen om å bygge en mur for å stanse innvandring fra Mexico, og at Mexico skal tvinges til å betale for den. Senere sa hans pressetalsmann Sean Spicer at betalingen kan skje ved at USA innfører en toll på 20 prosent på alle varer fra Mexico.

Reaksjonene i Mexico har vært harde. Partiledere fra høyre til venstre fordømte Trumps planer og krevde at Peña skulle avlyse sitt planlagte møte med Trump.

Trump er ingen konvensjonell politiker og statsleder. Stilen hans er ukjent for de fleste erfarne verdensledere. I så måte blir May en slags prøvekanin.

Planlagte telefonsamtaler

USAs president Donald Trump kommer i helgen til å ha telefonsamtaler med Vladimir Putin, Angela Merkel og François Hollande, melder Det hvite hus.

«Får mest mulig ut av den første hele uken – i morgen kommer presidenten til å ha samtaler med lederne i Frankrike, Tyskland og Russland», melder Trumps talsmann Sean Spicer på Twitter fredag.

Trump har sagt at han håper på et bedre forhold mellom Russland og USA under hans presidentperiode, men tidligere i januar sa han også at han er usikker på om han vil komme godt overens med Putin.