POLLEN: Pollensesongen er en skikkelig plage.
POLLEN: Pollensesongen er en skikkelig plage. Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Pollensesongen er i gang

De første pollenkornene svever allerede rundt i luften, det er ny rekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag sendte Norges Astma- og Allergiforbund ut varsel om at det er pollen fra or og hassel i luften.

Det er ny rekord, den gamle var 30. januar.

Varselet gjelder fredag og lørdag, på Sørlandet, og i Møre og Romsdal

Dette er to områder som har hatt det uvanlig mildt i det siste. Både i går og i forgårs var det like oppunder 16 grader på Sunnmøre.

Astma- og Allergiforbundet satte opp pollenfellene sine 19. januar. Den 25. januar dukket de første pollekornene opp, i Kjevik i Kristiansand.

I dag ble det første varselet sendt ut.

– Pollensesongen 2017 er nå i gang. Aldri før i pollenvarslingens historie er det funnet pollen i pollenfellene så tidlig som nå, skriver forbundet i en pressemelding i dag.

Kan bremse opp

POLLENVARSEL for fredag og lørdag

Varsel: NAAF

Or og Hassel er treslagene som blomstrer først, hassel mellom februar og mars, og or ikke før i mars. Bjørken blomstrer normalt først i mai.

– I forhold til gjennomsnittet for de siste ti årene er dette en forskyvning på en hel måned. Dette understreker kraftig trenden i retning av stadig tidligere sesongstart som har vært synlig det siste tiåret, da særlig lengst sør i landet, sier Hallvard Ramfjord, seniorforsker ved Pollenvarslingen.

Det er ikke sikkert at hele sesongen forskyves med en måned i år, selv om den har startet tidlig. Får vi en kald periode kan trærne ta en pause.

Knyttes til global oppvarming

Norges Astma- og Allergiforbund knytter den rekordtidlige starten på pollensesongen til den globale oppvarmingen.

De har fulgt med på pollenspredningen i flere tiår. Sesongen har startet tidligere og tidliger, og at pollensesongen derfor også blir lengre og lengre.

– Kombinert med at flere og flere blir diagnostisert med pollenallergi, er dette nok et uheldig utslag av den globale oppvarmingen, sier Bo Gleditsch, assisterende generalsekretær i forbundet-