I RETTEN: Donatas Lukosvicius under andre dag i
Monika-saken i Nordhordland tingrett.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
I RETTEN: Donatas Lukosvicius under andre dag i Monika-saken i Nordhordland tingrett. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit

Drapsdømte i Monika-saken ombestemmer seg –  vil ha ny rettssak

Svært uheldig og en stor belastning for Kristina Sviglinskaja mener flere parter i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drapsdømte Donatas Lukosevicius (34), som tirsdag denne uken trakk anken til lagmannsretten, gjør nå en svært overraskende vending. Han har nå ombestemt seg, og ønsker saken opp på ny. Samtidig har han skaffet seg ny advokat.

Hans tidligere advokat Aasmund Sandland er sparket, og John Christian Elden skal, etter det TV 2 erfarer, være oppnevnt som ny forsvarer.

Donatas Lukosevicius har nå ombestemt seg og ønsker full ankebehandling av den såkalte Monika-saken.

– Benekter at han trakk anken

Dette kommer svært overraskende på mange av partene i saken etter at det tirsdag ble kjent at Lukosevicius trakk anken til lagmannsretten. Saken skulle etter planen opp i retten i februar.

Ifølge Elden hevder Lukosevicius at han i realiteten aldri trakk anken.

– Høyesterett må avgjøre om anken er trukket, eller om den kan fortsette, sier Elden til TV 2.

Hvis det viser seg at anken ikke ble korrekt trukket kommer saken opp for høyesterett, og skyldspørsmålet blir avgjort av en jury.

– Fryktelig uheldig

Fakta om Monika-saken

  • Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i hjemmet på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere ble saken henlagt som trolig selvmord.
  • Moren, Kristina Sviglinskaja, ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte henleggelsen.
  • I mai 2014 gjenopptok Hordaland politidistrikt etterforskningen. I oktober ble morens tidligere samboer, litauiske 34 år gamle Donatas Lukosevicius, pågrepet.
  • Rettssaken startet i Nordhordland tingrett 30. mai. Lukosevicius er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han benekter skyld.
  • I 2015 ga politimannen og varsleren Robin Schaefer ut en bok der han kritiserer Hordaland politidistrikts håndtering av saken. Spesialenheten for politisaker har ilagt Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten.
  • 25. juli i fjor ble Lukosevicius, som er straffedømt flere ganger i Litauen, dømt til 18 års forvaring med 10 års minstetid, i tråd med aktors påstand. Han må også betale 250.000 kroner i oppreisning til Monikas mor. (©NTB)

– Vi forholder oss til at vi har fått en ankeerklæring hvor Lukosevicius har undertegnet på at han trekker anken. Jeg synes det er fryktelig uheldig at dette nå blir en prosess som skaper tvil for Kristina Sviglinskaja sin del, sier statsadvokat Benedicte Hordnes til TV 2.

Hordnes vet lite om faktum i saken og sier at hun ikke uten videre tror at saken nå kan omgjøres, etter at han først har valgt å frafalle anken.

– Har du opplevd noe lignende?

– Nei, aldri.

Ny vending

Det var satt av seks uker til saken, som etter planen starter 6. februar. Lukosevicius ble dømt i Nordhordland tingrett i fjor sommer for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i hennes hjem på Sotra i 2011.

Tirsdag ble det kjent at Lukosevicius godtok dommen på 18 års forvaring for drapet på den åtte år gamle jenta. Litaueren hadde varslet at han ønsket en full gjennomgang av saken i lagmannsretten hvor oversmitte ved funn av DNA på Monika, var et hovedfokus.

Advokat Aasmund Sandland, som var forsvarer for ekssamboeren til Kristina Sviglinskaja da saken gikk i tingretten, bekrefter at saken er anket.

– Anken gjelder bevisvurderingen tilknyttet skyldsspørsmålet og de sivile krav, sier Sandland til TV 2.

– Svært overraskende

Bistandsadvokat Stig Nilsen representerer Kristina Sviglinskaja.

– Dette er kom svært overraskende på oss. Jeg tenker på Kristina som først opplever ta han trekker naken, og nå krever han saken behandlet på nytt, sier Nilsen.

– Betyr dette at saken med sikkerhet kommer opp på nytt, til tross for at anken var frafalt?

– Dette utspillet fra domfelte er nytt i dag, så vi avventer hva Lukosevicius foretar seg videre.

Det er i dag, 27. januar, kommet en begjæring til Gulating lagmannsrett hvor John Christian Elden begjærer seg oppnevnt som advokat for Donatas Lukosevicius.

– Jeg vet ikke mye om saken ennå ut over at lagmannsretten har oppnevnt meg som ny forsvarer etter begjæring fra siktede til retten. Han har opplyst at han ikke har trukket noen anke, sier Elden til TV 2.

Dommer som var oppsatt til den opprinnelige ankesaken er ikke tilgjengelig for kommentar, tilføyer Strøm.