Ekspertenes dom:

Slik var Trumps første uke som president

Det er bare én uke siden Donald Trump formelt ble USAs president. Her er ekspertenes dom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av de første dagene som president, signerte Donald Trump blant annet et dokument som starter endringen av helsereformen til Barack Obama. Han innførte også en reduksjon av støtten til amerikanere som får statlig støtte til huslån.

Den første uken hans gikk også med til å signere to fullmakter som ifølge ham selv vil «redde tusenvis av liv, millioner av jobber og milliarder på milliarder av dollar». Og muren mot Mexico skal bygges.

Han har godkjent to omstridte oljeprosjekter som tidligere har blitt stanset, og undertegnet en lov som innebærer at det blir forbudt å gi offentlig pengestøtte fra USA til utenlandske organisasjoner som gir råd om familieplanlegging, seksualopplysning og informerer om abort som et alternativ.

Fredag møtte han også britenes statsminister Theresa May og ifølge henne lovet han under møtet full støttet til NATO. Samtidig understreket han hvor nært og viktig USAs forhold er til Storbritannia.

– Bør ikke komme som en overraskelse

USA-kjenner og satiriker Eirik Bergesen mener det er mer overraskende at folk er overrasket over det Trump har gjort i løpet av uken.

– Det er ingen tvil om at han gjennomfører politikken han gikk til valg på. Og det bør ikke komme som en så stor overraskelse på folk, sier Bergesen til TV 2.

– Måten han gjennomfører dette på er helt i tråd med måten han drev valgkamp på. Han gjør ingen forsøk på å skape allianser eller forsoning. Det trenger han teoretisk sett heller ikke, fordi han har flertall i begge hus.

Republikanerne fikk nemlig flertall både i Kongressen og i Representantenes hus, noe som gjør det langt lettere å gjennomføre politikken deres. Spørsmålet er bare om denne er forenelig med den ferske presidentens politikk.

– I løpet av de neste fire årene vil det nok manifestere seg klarere at han også må overbevise eget parti om politikken. Selv om Trump sitter med bunken av utøvende ordre som han signerer nå, så er det ikke gitt at det vil flyte like greit. Han er inne i «hvetebrødsdagene», og den politiske realiteten vil nok treffe ham ganske raskt når dette skal gjennom i Kongressen, sier Bergesen.

«Kick ass og kiss ass»

Han peker på at Trump og store deler av hans apparat er helt ferske i politikken, og dermed også uerfaren i hvordan det fungerer i Kongressen, der lover vedtas.

– «Kick ass og kiss ass» er det som gjelder i Kongressen, og det må man beherske.

Kommer vedtakene gjennom Kongressen, er det likevel ikke slik at lovene er i effekt dagene etterpå.

– Stort sett gjør han nå de tingene man tenkte på som vill valgkampretorikk. Han ønsker å gjennomføre det, men en ting er å få det gjennom i Kongressen, en annen ting er statsforvaltningen. Man er helt avhengig av at det skal gjennomføres ute i departementene, påpeker Bergesen.

– Det er veldig lett å signere, men veldig vanskelig å gjennomføre. Det er forferdelig vanskelig å manøvrere i statsforvaltningen.

– Betyr ikke at muren blir bygget

Bergesen sier det er mye Trump nå vil gjennomføre, og at det er flere kontroversielle saker som fanger oppmerksomheten og opprører folk. Det er likevel ikke gitt at disse sakene blir noe av.

– At han nå sier at han skal bygge muren, betyr ikke at muren blir bygget. Dette er forhandlinger, og han må tolkes som en businessmann. Han kaster ut et forslag for å få i gang forhandlinger.

Trump skulle egentlig møtt Mexicos president Enrique Peña Nieto neste uke, men møtet ble avlyst etter at Trump vedtok byggingen av muren.

– I tillegg er ikke muren spesielt populær, og blant velgerne har det aldri vært særlig flertall for dette. Det er viktig å huske at Barack Obama tidlig forsøkte å stenge Guantanamo Bay, men fikk kongressen mot seg, påpeker Bergesen.

– Symboltunge vedtak

Han får støtte av statsviter og forsker ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde.

– Trump trenger at kongressen og byråkratier samarbeider. Presidenter har for mange oppgaver til å følge opp alt i praksis. Så vi må ikke forveksle de symboltunge vedtakene med at alt dette faktisk skjer.

– Han har satt USA på en ny kurs. Ved å trekke seg ut fra den planlagte frihandelsavtalen TPP bryter han med flere tiårs republikansk politikk. Ved å begynne avviklingen av Obamas helsereform reverserer han den største offentlige velferdsreformen på 50 år, forteller Mjelde.

Han peker likevel på at alle presidenter handler raskt de første dagene, og at det er nå handlingsrommet er størst.

– Det kommer gradvis flere nye saker som presidenten og Kongressen må håndtere, som stagger opp Trumps agenda. Faren er at ting ikke er godt nok planlagt, selvsagt, fordi en er så opptatt av å få ting gjort.

– Gjenstår å se om han lykkes

Mjelde mener Trump har en langt mer pragmatisk holdning til offentlig pengebruk enn det republikanerne tradisjonelt har hatt. Samtidig ser det ut til at partiet følger ham.

Samtidig er Trump etter en uke i Det hvite hus ifølge Mjelde den aktivistiske, handlingsorienterte presidenten han lovet å være.

– Men det gjenstår å se om han lykkes med å faktisk gjennomføre vedtakene sine. Det er noe helt annet, sier Mjelde.