økokrim advarer mot nettbasert opsjonshandel:

Slik lopper de nordmenn for hundretusener på nett

LOKKER: Med anslått fortjeneste på 81 prosent, ønsker firmaer som PlusOption.com å rekruttere nye kunder til sine tjenester. Foto: NTB Scanpix/skjermdump.
LOKKER: Med anslått fortjeneste på 81 prosent, ønsker firmaer som PlusOption.com å rekruttere nye kunder til sine tjenester. Foto: NTB Scanpix/skjermdump.
Med personlige telefonsamtaler og trøstebonuser, har utenlandske nettselskaper fått flere nordmenn til å risikere og tape store pengebeløp. – Rene bedragerier, mener Økokrim.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 kan i dag fortelle om to kvinner som i løpet av kort tid ble overbevist om at de skulle satse rundt 400.000 kroner hver i handel med såkalte binære opsjoner.

– Handel med binære opsjoner er en ekstrem form for opsjonshandel på nett, med svært høy risiko. Tross tilsynelatende profesjonelle tilbydere er investeringsoppleggene som tilbys svært ofte ikke annet enn rene bedragerier, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim til TV 2.

I denne artikkelen kan du lese om «Gro», en av de to norske kvinnene som i løpet av høsten i fjor tapte alle pengene på to-tre dager gjennom et nettbasert firma kalt PlusOption.com.

«Handel med binære opsjoner gir muligheten til trading med lav risiko. Dette skaper den ideelle plattformen for nybegynnere til å tjene store penger», heter det på nettsidene til selskapet.

– Jeg gikk fem på. Dette er så pinlig at jeg ikke kan fortelle dette til familien min, sier «Gro» til TV 2.

TV 2 vet at bakmennenes fremgangsmåte av europeisk politi blir beskrevet som mafiavirksomhet.

Lot seg friste av Facebook-annonse

TV 2 har også snakket med kvinnen som tipset «Gro» om det hun trodde var en fantastisk mulighet for å tjene store penger.

Kvinnen, som er i pensjonist, forteller her detaljert om hva som skjedde fra hun først ble kjent med det hun trodde var et smart investeringsprogram til også hun tapte rundt 400.000 kroner på 17 minutter 31. oktober i fjor.

«FØDT TIL Å BLI RIK»: Slik selger PlusOption drømmen om store og raske penger på sine nettsider. For flere ender drømmen i tap av store pengebeløp. Skjermdump: PlusOption.com.
«FØDT TIL Å BLI RIK»: Slik selger PlusOption drømmen om store og raske penger på sine nettsider. For flere ender drømmen i tap av store pengebeløp. Skjermdump: PlusOption.com.

Dele hele startet 1. juli.

– Jeg oppdaget en annonsevideo for autotrading på Facebook, og tenkte at det de lovte i den, med stor avkastning, var for godt til å være sant, forteller kvinnen.

Men etter å ha tenkt seg om ble det fristende å prøve. Hun opprettet en brukerkonto og satte inn 250 euro.

Mens hun ventet på at kontoen skulle bli aktivert, ringte telefonen.

– Det var en veldig hyggelig mann som ringte. Han presenterte seg som rådgiver og sa hva han het.

– Jeg lurte på hva dette var og han sa at autotrading var svært risikabelt, men at de hadde gode rådgivere som kunne tilby en annen tjeneste, nemlig handel med binære opsjoner.

Avviser å ha kunder i Norge

Etter å ha informert PlusOption om at det vil skrives artikler om selskapet og at norske Økokrim er på saken, fikk TV 2 fredag en epost fra en person som kaller seg Rachel Smith i PlusOption. I eposten avviser Smith at selskapet har noe med Norge å gjøre:

– Selskapet har aldri oppsøkt kunder i Norge, ei heller markedsfører det sine tjenester i landet, hevder Smith.

Smith ønsker ikke kommentere påstander om at PlusOption driver med bedrageri, og sier de har brukere over hele verden som «verdsetter nivået på tjenestene og informasjonen som tilbys av selskapet»

E-posten fra Smith inneholder verken postadresser eller telefonnumre til selskapet.

– Det var mye bedre at jeg fikk en rådgiver, og det var jeg jo enig med ham i siden jeg ikke kan noe om dette, forteller kvinnen.

For at kvinnen skulle føle seg trygg på hvem han var, sa han at hun kunne søke ham opp på nettet. Der kunne hun lese om hans erfaringer og hva han har drevet med, slik at hun «ikke bare hadde hans ord på det»

Ifølge Økokrim har vedkommende som ringte stjålet navnet til en anerkjent finansmann, som blant annet er omtalt i Forbes Magazine.

Den ekte personen med dette navnet har blant annet drevet mye med finansieringsstøtte til unge entreprenører og oppstartsprosjekter.

– Den første samtalen varte rundt en time, og jeg opplevde ham som like idealistisk som meg. Det var egentlig en flott fyr å snakke med og jeg fikk tillit til ham. Jeg sa at han virket som en ærlig kar og at det hadde vært fint å få noen råd fra ham, forteller kvinnen.

Finanstilsynet advarer:

Finanstilsynet har i likhet med flere andre tilsynsmyndigheter i Europa, funnet grunn til å advare mot aktiviteter fra foretak som tilbyr såkalte «binære opsjoner» (Binary Options) uten å ha tillatelse til å yte investeringstjenester.

Disse produktene er høyst spekulative og investorer kan raskt tape hele sin investering. Produktene fungerer slik at investor må «vedde» på hvilken vei kursen på den underliggende aksje, vare, indeks etc. vil bevege seg fra inngåelses- til utløpstidspunktet. Binære opsjoner kan ha løpetider ned til sekunder. Dersom investor «treffer» får vedkommende igjen innsatsen pluss en gevinst på 70- 90 %. I motsatt fall taper investoren hele innsatsen.

Ved flere transaksjoner er det større sannsynlighet for tap enn for gevinst. Produktet handles over nettet og anses som komplekst.

Kilde: Finanstilsynet 2015

Etter den første kontakten begynner bearbeidelsen for å få henne til å sette over mer penger.

– Han spurte hva jeg ville bruke pengene jeg kom til å tjene på. Da jeg sa at jeg kunne tenke meg å bytte taket på huset og at det kostet 180.000, sa han at han ville bygge meg opp til å 50.000 euro ved hjelp av tradingen.

Brukte kreftsyk niese som unnskyldning

Steg for steg gikk hun med på å sette inn først 3000 euro, så 2000 euro og så 750 euro på nettkontoen sin. Mens hun ventet på at de sammen skulle begynne å satse penger, sa mannen hun trodde var en seriøs finansrådgiver en dag at han måtte reise bort.

– Han sa han hadde en niese som hadde fått kreft, og at han måtte være sammen med henne en stund.

Jeg føler meg bedratt
Norsk kvinne

Bettingen måtte vente, men han lurte på om kvinnen hadde oppsparte midler som kunne komme inn i potten de bygde opp «sammen» slik at hun kunne komme inn i VIP-systemet.

– Jeg tok ut 15.000 euro fra et fond jeg hadde. Fyren virket så troverdig, og 27. juli startet vi å trade, forteller hun.

Betalte ut bonus etter tap

I begynnelsen ble det fullklaff med flere gevinster. Etter dager med tap, kom gjerne en god dag igjen og kvinnen valgte å fortsette. Tilliten til rådgiveren var stor, og hun deltok også på et webinar der hun skulle få lære mer om nett-trading.

– Det som også gjorde det tillitvekkende var at det etter tap alltid kom en bonus inn på kontoen, noe jeg oppfattet som at de skulle gjøre godt igjen for tapet. Den første tapsbonusen var på 1500 euro, og en gang kom det 10.000 euro inn på nettkontoen, forteller kvinnen.

VEDDEMÅL: Ved hjelp av et online bettingverktøy skal brukerne satse penger med svært korte frister på for eksempel kursendringer innenfor valutamarkedet. 
VEDDEMÅL: Ved hjelp av et online bettingverktøy skal brukerne satse penger med svært korte frister på for eksempel kursendringer innenfor valutamarkedet.  Foto: Skjermdump: PlusOption.com

Disse beløpene viste seg å bare være penger som bare kunne brukes til videre spill.

– Vurderte du på noe punkt å be om å få utbetalt pengene?

– Nei. Der og da så jeg på det som min jobb å få opp saldoen til 50.000 euro for å bli behandlet som VIP.

Tullet om sjalu kone

Etterhvert opplevde kvinnen i syttiårene at hun hadde fått et tillitsforhold til rådgiveren sin. En kveld de skulle satse penger på nettet, ringte han og sa spøkefullt at hun måtte snakke med kona hans.

– Han fleipet med at kona hadde blitt sjalu da hun hadde hørt ham si «dear» til meg, og gav henne røret slik at jeg kunne fortelle at jeg bare var en kunde, forteller kvinnen.

– Jeg snakket med henne og hun virket også som et fantastisk fint menneske, sier hun til TV 2.

Ga rådgiveren fullmakt til å handle

På et tidspunkt skulle kvinnen på en lengre ferie utenlands uten jevnlig internettilgang. Hun gav sin rådgiver beskjed om at hun ikke kunne gjøre noe på en stund, men ba ham stå for tradingen.

Han sa at han ikke kunne gjøre det uten fullmakt, og en fullmakt ble underskrevet og oversendt.

For å kunne investere mer, hadde kvinnen brukt kredittkortet for å fylle på kontoen sin. Nå var det opp til rådgiveren å forvalte pengene mens hun var på ferie.

– I løpet av ferien logget jeg meg på for å se saldoen. Da så jeg at det sto 72 euro igjen. Jeg hadde tapt alt fordi de hadde satset 10.000 euro fire ganger på kort tid.

– I løpet av 17 minutter var 40.000 euro borte, forteller hun.

Pengene kommer hun neppe til å se noe til.

– I de sakene vi har hatt i Norge er pengene i stor grad først sendt til London. Via stråmenn sendes pengene videre til kontoer i land som Bulgaria, Kypros, Romania, Israel og Hong Kong. I disse sakene har hovedmennene bak bedrageriene oppholdt seg i Israel og på Kypros, forklarer Økokrim-rådgiver Dybo.

Vil advare andre

Kvinnen ønsker ikke at navn og bilde av henne blir publisert. Hun sier hun jobber hver dag med å takle det faktum at hun lot noen lure henne trill rundt. Samtidig er det viktig for henne å advare andre:

– Jeg føler meg bedratt kort og godt. Jeg ble manipulert og bedratt og det er ingen god følelse, det kan jeg love deg. Jeg prøver å si til meg selv at jeg har vært dum og må ta konsekvensene av det. Samtidig er det noe i meg som sier at «dette må du sørge for at andre ikke kommer bort i.»

Etter å ha informert PlusOption.com om at firmanavnet vil publiseres og at Økokrim er informert om saken, fikk TV 2 fredag ettermiddag en epost. Deler av innholdet kan du lese i den røde boksen høyere opp i artikkelen.

Økokrim: De bruker skuespillere

Bedrageri med binære opsjoner (Binary Options fraud) - advarsel fra Økokrim:

«En ny form for bedragerier som er i sterk vekst er bedragerier med bruk av binære opsjoner. Handel med binære opsjoner er en ekstrem form for opsjonshandel på nett, med svært høy risiko. Tross tilsynelatende profesjonelle tilbydere er investeringsoppleggene som tilbys svært ofte ikke annet enn rene bedragerier. Som investor vedder du på hvilke vei kursen på den underliggende aksjen, varen, indeksen etc. vil bevege seg fra inngåelse- til utløpstidspunkt.

I utgangspunktet er ikke handel med binære opsjoner ulovlig, men firmaene må ha tillatelse fra Finanstilsynet eller annen tilsvarende tilsynsmyndighet i EØS. Svært mange av de som tilbyr investeringer med binære opsjoner er bedragere. I en vanlig aksjehandel har du mulighet til å selge aksjen, i bedrageriene med bruk av binære opsjoner har du bare mulighet til å vedde. En investor kan eksempelvis være lovet 30 000 pund i måneden i fortjeneste. En slik gevinst er imidlertid uten realitet, kun et lokkemiddel for å få folk til å plassere penger i det påståtte investeringsopplegget med de binære opsjonene. Produktet handles via internett, gjerne ved bruk av kredittkort og bitcoins. Oppnår bedrageren kontakt med offeret, kan han/hun motta så mange som 20-30 telefoner per dag og 300 e-poster.

Bedragerne som tilbyr binære opsjoner er ofte svært profesjonelle, og kan være vanskelige å skille fra ekte meglere. I noen tilfeller benyttes skuespillere til å reklamere for virksomheten. Tilsvarende kan informasjon som bedragerne selv har lagt ut, være det første som kommer opp ved å google informasjon om virksomheten. Dette er informasjon som tegner et svært fordelaktig bilde av investeringene, men som i realiteten ikke er annet enn bedrageri.

I likhet med CEO-bedragerier er det ofte personer som har erfaring fra annen kriminalitet, som har begynt med denne virksomheten. I England og USA er bedragerier med binære opsjoner et betydelig problem. I England var 24 % av anmeldte saker vedrørende økonomisk kriminalitet av denne type bedragerier i 2016.

De fleste firmaene som driver med ulovlig handel med binære opsjoner blir gjerne drevet av samme personkrets, mens de gir uttrykk for å være konkurrenter. En annen modus er å bruke reelle firmanavn som ledd i bedrageriene. I de sakene vi har hatt i Norge er pengene i stor grad først sendt til London. Via stråmenn sendes pengene videre til kontoer i land som Bulgaria, Kypros, Romania, Israel og Hong Kong. I disse sakene har hovedmennene bak bedrageriene oppholdt seg i Israel og på Kypros.

Ut fra modus i andre land der det er gjennomført bedragerier med binære opsjoner ser vi at opsjonsbedragerne reklamerer for virksomheten via Google-ads, blant annet på sidene til fotballklubber og andre som har tilbud for ungdommer. Ungdom kan være lett påvirkelige og er derfor ekstra utsatt for denne type bedragerier.

Sjekk Finanstilsynets advarsler, og ta gjerne kontakt med desken ØKOKRIM, tlf. 23 29 11 00»

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook