Duften av kjærlighet! Maten Wenche elsket som barn

Wenche lager sin favorittmiddag fra barndommen, ferskt kjøtt og suppe. Dette er god gammeldags husmannskost som på ny har blitt en hit på norske middagsbord. Oppskriften har Wenche fra sin mor, en oppskrift som sannsynligvis har vært brukt i familien i generasjoner før henne. Det finnes utallige variasjoner av denne retten. I dag deler Wenche sin families hemmelige oppskrift.

Langkokt varmende retro helgemat, ferskt kjøtt og suppe. Det finnes variasjoner av denne retten, her kommer Wenches favoritt.

Dette trenger du til 4-6 personer:

  • ca 1 1/2 kg storfekjøtt for eksempel høyrygg eller bibringe ben, uten ben ca 1kg
  • (ca 800g uten ben) fra forparten, bryst, bringe, eller høyrygg
  • vann
  • 2 ts salt
  • pepper
  • 1 lite kålhode
  • 4 gulrøtter
  • 1/2 sellerirot (5-6 skiver)
  • 1 persillerot
  • 1 purre

Sursøt løksaus:

  • 2 ss smør
  • 1 løk
  • 3 ss hvetemel
  • 6 dl kjøttkraft
  • ca 1 ss eddik
  • 2-3 ss sukker
  • salt
RETROMAT: Ferskt kjøtt og suppe med klot, Wenches favoritt fra barndommen. Foto: TV 2.
RETROMAT: Ferskt kjøtt og suppe med klot, Wenches favoritt fra barndommen. Foto: TV 2.

Slik gjør du:

Kjøttet kokes i hele stykker.

Legg kjøttet i en passende stor kasserolle og fyll på med vann til det dekker.

Kok opp uten lokk og skum godt.

Dette for å få en klar og klar kraft.

Tilsett salt.

Kok opp og la kjøttet trekke under lokk til det er mørt (ca 2 timer).

Rens og del grønnsakene opp i strimler/skiver og la grønnsakene koke med de siste 20 min.

Smak suppen til med salt og pepper.

Ta av kraft til saus.

Saus

Rens og finhakk løken og la den surre seg blank i smør.

Rør inn hvetemel og spe med varm kraft, litt om gangen.

Rør godt mellom hver speing.

Kok opp og la sausen koke ca 10 min.

Smak til med eddik, sukker og salt.

Sausen skal ha en mild sur-søt smak.

Server suppe med grønnsaker og eventuelt klot (melboller- se egen oppskrift) først i måltidet.

Neste omgang server kjøtt delt i skiver med grønnsaker, kokte poteter og løksaus.

Mange steder i landet brukes melboller også kalt ”klot” i grønnsaksuppen.

Oppskriftene varierer fra sted til sted.

Her er min mors oppskrift, med smak av kardemomme og litt sukker.

Melboller/klot:

  • 50 g smør
  • 1 ¼ dl melk
  • 1 egg
  • ¾-1 ss sukker
  • 1/4 ts salt
  • 1/4 ts kardemomme
  • 75-100 g hvetemel

Slik gjør du:

Smelt smør, avkjøl litt.

Tilsett melk, sammenpisket egg, sukker, krydder og hvetemel.

Rør til en litt tykk grøt.

Glatt til røren med en slikkepott, dekk med litt plast og la røren svelle 10-15 min.

Form til boller i hånden med hjelp av en teskje dyppet i kaldt vann.

Legg bollene over i den varme suppen.

Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver bolle.

La bollene trekke i suppen i 10-15 minutter, avhengig av størrelse.

Server klot (melbollene) i suppen, eller ved siden av kjøtt og løksaus.