OMTRENTLIG: Presiden Donald Trump er avslørt i både løgner, unøyaktigheter og omtrentlige påstander.m
OMTRENTLIG: Presiden Donald Trump er avslørt i både løgner, unøyaktigheter og omtrentlige påstander.m Foto: AFP.

Avis: Trump løy om at to ble skutt under Obamas avskjedstale

Chicago-avisen ba politiet sjekke om påstanden fra president Donald Trump stemte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs ferske president har ifølge Chicago Tribune igjen blitt tatt for det som i beste fall kan kalles unøyaktigeheter.

I sitt første TV-intervju som president, som Trump gjorde med TV-kanalen ABC, kommer Trump inn på de høye drapstallene i byen Chicago.

Bakgrunnen var en twittermelding der Trump tidligere hadde uttrykt bekymring for at byen ikke klarer å «fikse problemene» som har ført Chicago til topps på drapsstatistikken.

– Hør her. Da president Obama var der for to uker siden og holdt en tale, en veldig fin tale, ble to personer skutt og drept under talen hans. Slik kan vi ikke ha det. De ble ikke skutt der talen ble holdt, men de ble skutt i Chicago under talen. Hva er det som skjer, sa Trump, ifølge ABC.

TOK AVSKJED: President Barack Obama under avskjedstalen i Chicago 10. januar. Ingen ble skutt under talen, slik Trump hevder.
TOK AVSKJED: President Barack Obama under avskjedstalen i Chicago 10. januar. Ingen ble skutt under talen, slik Trump hevder. Foto: AFP.

Det stemmer ikke, skriver Chicago Tribune, som har sjekket politiloggen for 10. januar.

Det skjedde ingen drap i Chicago under Obamas tale som han holdt mellom klokken 20.02 og 20.53.

Ingen ble heller skutt i Chicago i dette tidsrommet, skriver avisen.

Det eneste avisen fant i loggene var at en person ble skutt 20 minutter etter at talen var ferdig og denne hendelsen fant sted 13 kilometer unna i en forstad.

– Tortur fungerer

I ABC-intervjuet med Donald Trump ble også bruk av tortur tema. Trump mener såkalt «waterboarding», en svært brutal torturmetode, fungerer greit. Dette har han fått høre fra noen i CIA, hevder presidenten.

– Det fungerer. Jeg vil holde landet vårt trygt. Jeg vil holde landet vårt trygt. Når de [terroristene] kutter av hodet til folk fordi de tilfeldigvis er en kristen i Midt-Østen, når ISIS gjør ting som ingen noen gang har hørt om siden middelalderen, vil jeg da ha sterke motforestillinger mot waterboarding, spurte Trump og konkluderte:

– I mitt syn er vi nødt til å bekjempe brann med brann.

Mexicos president avlyste møte

Tidligere torsdag avlyste Mexicos president et planlagt møte med USAs ferske president, etter at Trump på twitter sa at han bare kunne la være å komme til Washington om ikke Mexico vil betale for den mye omtalte muren mellom de to landene.

– Vi har blitt enige om å avlyse møtet, hevdet Donald Trump senere på dagen.

President Enrique Peña Nietos beslutning om å droppe møtet med Trump, kom etter at USAs president gjentok at muren skal bygges og at Mexico skal betale.

– Ja, absolutt, 100 prosent. VI må stoppe narkotikaen som flommer inn. Vi må stoppe folk fra å bare strømme inn i landet vårt. Vi aner ikke hvor de kommer fra. Og jeg har gått til valg på muren. Og det er viktig. Men det vil ikke koste USA noe, hevdet presidenten.

Flere amerikanske medier meldte torsdag at det i republikanske kretser likevel jobbes med å finne finansiering for å bygge muren uten Mexicos bidrag.