KLAR TALE: Donald Trump mener Mexico må betale for den gigantiske muren som skal settes opp. 
KLAR TALE: Donald Trump mener Mexico må betale for den gigantiske muren som skal settes opp.  Foto: Kevin Lamarque / NTB Scanpix.

Mexicos president avlyser møtet i Det hvite hus etter Trump-ultimatum

USAs president Donald Trump er klokkeklar på at Mexico skal betale for muren USA ønsker å bygge. Det ønsker ikke Mexicos president, og nå er møtet avlyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mexicos president Enrique Peña Nieto har nå informert Det hvite hus om at han har kansellert det planlaget møtet med USAs president Donald Trump, og han reiser derfor ikke til Washington denne uken.

Dette kommer like etter at Trump kom med følgende ultimatum i et intervju med ABC: – Betal muren eller avlys besøket.

Torsdag kveld holdt president Trump en pressekonferanse i Philadelphia, for å svare etter Nietos avlysning.

Igjen var han klar på det amerikanske folk ikke skal betale for den omstridte muren langs grensa til Mexico.

– Sannhetens time for de amerikanske arbeideren har kommet. Det amerikanske folket vil ikke betale for muren, sier Trump.

Så kom han nok en gang mot et stikk mot sin forgjenger Barack Obama:

– Det er på tide at det amerikanske folket får en president som kjemper hardt for innbyggerne. Det amerikanske folk skal prioriteres igjen, sier Trump.

Markerer seg
Trump skrev onsdag under på en presidentordre som slår fast at arbeidet med å bygge den omstridte muren langs grensa til Mexico, skal begynne.

I et intervju med ABC kom Trump torsdag med tvetydige svar på når han mener den mye omtalte muren skal bygges og når han mener Mexico skal betale.

Starter snart
På spørsmål om han vil bruke amerikanske skattepenger på å bygge muren i påvente av at Mexico eventuelt betaler, svarer Trump følgende:

Til syvende og sist vil det komme an på hva som skjer med Mexico. Vi skal starte forhandlingene relativt snart. Og vi vil på en eller annen måte få refundert (kostnadene) av Mexico, svarer Trump.

Det finnes allerede flere murer og gjerder langs deler av grensen mellom landene, som skal stanse mennesker fra å ta seg til USA på ulovlig vis.

USAs grense mot Mexico er 3200 kilometer lang, og Trump har tidligere anslått at muren vil få en prislapp på opp mot 100 milliarder kroner, mens eksperter anslår det dobbelte

Krever at Mexico avlyser
En regjeringskilde i Mexico sier til nyhetsbyrået AP at Peña Nieto vurderer å droppe sitt USA-besøk neste uke som følge av mur-planene, men presidenten kommenterte ikke disse påstandene.

Avgjørelsen om å bygge muren har ført til raseri i Mexico, og mange mener at president Peña Nieto har kjørt en for myk linje overfor Trumps planer.

Opposisjonen i Mexico har krevd at presidenten avlyser USA-reisen.

New York Times skriver at Trump i tillegg kommer med flere tiltak mot innvandring, inkludert å kutte ned antallet flyktninger som kan bosette seg i USA og blokkere syrere og andre fra «terrorutsatte» land fra å komme til landet, i alle fall midlertidig.

Trump: – I dag har USA fått tilbake kontrollen over våre grenser