MISTET KONTROLLEN: En kvinne i 60-årene forteller at drømmen om å tjene store penger endte i mareritt. Illustrasjonsfoto: Colourbox..
MISTET KONTROLLEN: En kvinne i 60-årene forteller at drømmen om å tjene store penger endte i mareritt. Illustrasjonsfoto: Colourbox..

føler seg rundlurt i «nett-trading»:

«Gro» tapte 400.000 kr: – Så pinlig at jeg ikke kan fortelle familien om det

Økokrim advarer mot nettselskap som har manipulert flere nordmenn til å satse og tape store penger i såkalt «binære opsjoner».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kvinne i 60-årene tok i begynnelsen av januar kontakt med TV 2. Hun ønsket å fortelle om hvordan hun ble sugd inn i et trading-program på nett som tok over hele livet hennes. Drømmen var å tjene store penger som kunne brukes på et boligprosjekt.

– Det gikk så langt at jeg tenkte på å pantsette hytta for å satse mer. Jeg gikk fem på, forteller kvinnen til TV 2 om hvordan hun og en bekjent i løpet av vinteren har tapt store deler av sparepengene sine.

Siden august har kvinnen som vi velger å kalle «Gro» totalt overført og tapt 50.000 Euro, over 400.000 kroner, til selskapet Plusoption.com.

Jeg mistet grepet
Norsk kvinne om binære opsjoner

Ifølge «Gro» ble hun forespeilet å tjene rundt 30.000 kroner i måneden.

Gir råd på telefon og Skype

Selskapet, som trolig har hovedbase i Israel men også har adresser i Romania og London, tilbyr trading med såkalte binære opsjoner, som av Finanstilsynet senest i 2015 ble beskrevet som «høyst spekulative.»

TV 2 vet at PlusOption.com i europeisk sammenheng oppfattes som et versting-selskap når det gjelder bedrageri med binære opsjoner.

Pengene som overføres nettselskapet satses i realiteten i rene veddemål der utviklingen i ulike valutakurser eller kurser på indekser eller varer er gjenstand for vedding.

Selskapet avviser å ha kunder i Norge

Etter å ha informert PlusOption om at det vil skrives artikler om selskapet og at norske Økokrim er på saken, fikk TV 2 fredag en epost fra en person som kaller seg Rachel Smith i PlusOption. I eposten avviser Smith at selskapet har noe med Norge å gjøre:

– Selskapet har aldri oppsøkt kunder i Norge, ei heller markedsfører det sine tjenester i landet, hevder Smith.

Smith ønsker ikke kommentere påstander om at PlusOption driver med bedrageri, og sier de har brukere over hele verden som «verdsetter nivået på tjenestene og informasjonen som tilbys av selskapet»

E-posten fra Smith inneholder verken postadresser eller telefonnumre til selskapet.

Ved hjelp av skypechat og telefonsamtaler gir selskapet råd direkte til brukeren om hvilke veddemål som bør satses på der og da.

– Etter hvert tok det helt over livet mitt. Jeg mistet grepet på andre ting jeg skulle gjøre. Samtidig som jeg hadde en stor motstand, ble jeg sugd inn i det, forteller «Gro».

Veddemål rådgiverne ønsker at brukerne skal sette penger på kan være om hvorvidt amerikanske dollar vil stige mer enn euro i et gitt tidsrom, eller om gull stiger mer i verdi enn sølv.

SVARTELISTET: Ifølge nettstedet binaryscamadvisor.net bør man holde seg langt unna PlusOption.com.
SVARTELISTET: Ifølge nettstedet binaryscamadvisor.net bør man holde seg langt unna PlusOption.com.

Gjetter du riktig, «vinner» du penger - tar du feil er pengene tapt.

– Det er ren gambling, og det er et voldsomt press og en manipulering som ligger bak. De ringer til deg og er så høflige og behjelpelige, men det viste seg at dette er et rent tyveri, mener «Gro».

Domenet PlusOption.com er i domeneregistre beskyttet ved hjelp av «WhoIsGuard», slik at det i utgangspunktet ikke er mulig å spore navn, adresse og telefonnumre til de som eier det.

PlusOption.com dukker også opp på en svarteliste som advarer mot svindel knyttet til handel med binære opsjoner.

Vant litt - tapte alt

Finanstilsynet om binære opsjoner:

«Disse produktene er høyst spekulative og investorer kan raskt tape hele sin investering. Produktene fungerer slik at investor må «vedde» på hvilken vei kursen på den underliggende aksje, vare, indeks etc. vil bevege seg fra inngåelses- til utløpstidspunktet. Binære opsjoner kan ha løpetider ned til sekunder. Dersom investor «treffer» får vedkommende igjen innsatsen pluss en gevinst på 70- 90 %. I motsatt fall taper investoren hele innsatsen. Ved flere transaksjoner er det større sannsynlighet for tap enn for gevinst. Produktet handles over nettet og anses som komplekst.»

Kilde: Finanstilsynet 08.05.2015

«Gro» ønsker å fortelle sin historie for å advare andre mot å gå på limpinnen, selv om tjenesten både kan virke forlokkende og faktisk gi noen gevinster.

– I begynnelsen tjente jeg penger og fikk ved flere bettinger 3000 og 3500 euro inn. På ett tidspunkt hadde de 50.000 euroene jeg hadde satt inn blitt til 100.000 euro, men i løpet av to-tre dager var alt borte. Jeg tapte alt, forteller hun.

TV 2 har lest flere sider med utskrifter av chatlogger der den omfattende pengeflyten bekreftes.

– Jeg kan ikke si dette til familien, det er for pinlig. Dette var penger som skulle gitt et ekstra løft, sier «Gro».

400.000 forsvant på 17 minutter

Marerittet startet i august da en kvinnelig bekjent av henne tipset henne om at dette kunne være en bra måte å få avkastning på sparepengene.

TV 2 har også snakket med denne kvinnen, som forteller at hun kom over Plusoption.com gjennom en reklamevideo for autotrading som dukket opp på Facebook 1. juli i fjor.

Denne kvinnen endte med å finne ut at en rådgiver på hennes vegne satset og tapte 400.000 kroner på fire transaksjoner gjort i løpet av 17 minutter.

«FØDT TIL Å BLI RIK»: Slik selger PlusOption drømmen om store og raske penger på sine nettsider. For flere ender drømmen i tap av store pengebeløp. Skjermdump: PlusOption.com.
«FØDT TIL Å BLI RIK»: Slik selger PlusOption drømmen om store og raske penger på sine nettsider. For flere ender drømmen i tap av store pengebeløp. Skjermdump: PlusOption.com.

Økokrim: Svært risikabelt

Selskaper som rekrutterer privatpersoner til dristig trading med binære opsjoner var nylig tema på en stor politikonferanse i Haag i Nederland, der Økokrims rådgiver Anne Dybo var til stede.

Hun forteller at handel med binære opsjoner i utgangspunktet ikke er ulovlig, men svært ofte kan karakteriseres som rene bedrageri. Opplevelsene de to norske kvinnene har hatt, er et typiske eksempel på dette, forteller Dybo.

– Handel med binære opsjoner er en ekstrem form for opsjonshandel på nett, med svært høy risiko. Tross tilsynelatende profesjonelle tilbydere er investeringsoppleggene som tilbys svært ofte ikke annet enn rene bedragerier, sier Dybo.

ADVARER: Rådgiver i Økokrim, Anne Dybo, advarer på det sterkeste mot handel med binære opsjoner
ADVARER: Rådgiver i Økokrim, Anne Dybo, advarer på det sterkeste mot handel med binære opsjoner Foto: Økokrim

FBI bekymret

Også amerikanske FBI var til stede på konferansen i Haag i januar. Til Times of Israel sier spesialetterforsker Milan Kosanovich at bedragerier knyttet til binære opsjoner er et stort, internasjonalt problem.

Representanter for politiet i tyve land deltok på konferansen.

– Vi ser dette som et globalt problem og jobber med alle som er villige til å addressere problemet og utslette denne kriminelle trusselen, sier Kosanovich til avisen.

Ifølge Europol og FBI er de fleste bedrageri-selskapene som driver med binære opsjoner på en eller annen måte knyttet til Israel, skrev Times of Israel i januar.

Flere kan være svindlet uten å vite det

TV 2 fikk kontakt med PlusOption etter å ha informert om at Økokrim ser på saken og at det vil bli publisert artikler om firmaet. Vanligvis er det svært vanskelig å få tak i bakmennene, noe som er en stor utfordring for politimyndighetene.

– Det er nesten umulig å få tak i disse personene, så vi fokuserer på informasjon og forebygging, forklarer Dybo.

– Bedragerne som tilbyr binære opsjoner er ofte svært profesjonelle, og kan være vanskelige å skille fra ekte meglere. I noen tilfeller benyttes skuespillere til å reklamere for virksomheten, forteller Dybo.

Ifølge Dybo fikk Økokrim de første hendelsene om den nye bedragerimetoden før jul. Det kan dermed være flere som er rammet uten å ha skjønt det.

– Det kan være at mange av ofrene ikke enn vet at de er ofre for svindel, sier Dybo.

Etter å ha informert PlusOption.com om at firmanavnet vil publiseres og at Økokrim er informert om saken, fikk TV 2 fredag ettermiddag en epost. Deler av innholdet kan du lese i den røde boksen høyere opp i artikkelen.

Har du opplevd lignende? Ta kontakt med TV 2 på følgende måte: