Amerikanske forskere tyr til Twitter for å ytre sin motstand mot Donald Trump. AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM
Amerikanske forskere tyr til Twitter for å ytre sin motstand mot Donald Trump. AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM

NASA-forskere gjør klimaopprør mot Donald Trump

Klimaforskere i USA danner «motstandsbevegelse» på internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ansatte i flere offentlige byråer har satt opp alternative twitterkontorer i protest mot Trump-administrasjonens forsøk på å sette munnkurv på klimaforskningen deres.

Ansatte i NASA presenterer motstandsgruppen sin slik:

«Den uoffisielle «motstandsgruppen» til NASA. Dette er ikke en offisiell NASA-konto. Følg oss for nyheter og fakta om forskning og klima. SANNE NYHETER, SANNE FAKTA».

Fikk munnkurv

Det første Trump-administrasjonen gjorde etter presidentinnsettelsen var å fjerne all informasjon om menneskeskapte klimaendringer på nettsidene til Det hvite hus.

Ansatte i US Environmental Protection Agency (EPA) har fått munnkurv og skal få vurdert all forskning og alt arbeid de har gjort før det eventuelt blir republisert på nettsiden, opplyser en talsmann for Trumps overgangsstab til NPR.

Reuters har snakket med to ansatte i EPA. De forteller at de ble beordret til å fjerne nettsiden som handler om klimaendringer, og at forskere nå jobber intenst med å redde all forskningsdata før det forsvinner.

Vokser frem en motstandsbevegelse

Flere byråer, inkludert gigantene NASA, U.S. Geological Survey (USGS) og National Park Service fikk opprettet «motstandskontoer» på Twitter onsdag,

@Rouge NASA har torsdag formiddag 260.000 følgere, og økende.

@AltUSNatParkSer har i skrivende stund 950.000 følgere på Twitter. De skriver selv at alle i gruppen ønsker å være anonyme, men sier de alle er miljøaktivister. To er journalister, og alle er tidligere forskere.

USGS hadde en motstandskonto (@altusgs) som ble lagt ned av ukjent grunn, men @altNOAA som blant annet jobber med klimaforskning og verdenshavene er oppe og går.

«Forskere er redde for å miste jobben hvis de uttaler seg og deler fakta», skriver Rough Nasa i en melding, fulgt av #Resist.

Trump-administrasjonen skal ha ha forsøk å presse et vidt spekter av føderalt ansatte forskere i USA til å stanse formidlingen av miljøsaker.

Opprøret startet da en ansatt ved Badlands National Park nektet å adlyde, og fortsatte å tvitre på parkens twitterkonto. Etter at klimarelaterte meldinger ble slettet tre dager på rad, tok andre nasjonalparker opp tråden og sendte ut protestmeldinger.

Planlegger stor demonstrasjon

Protestene blant klimaforskerne har spredd seg til hele forskningsmiljøet i USA.

Det planlegges nå en stor demonstrasjon i Washington. Den ønsker initiativtakerne skal være starten på et politisk opprør.

– Å kutte bevilgninger og nekte forskere å fortrelle offentligheten om forskningsresultatene sine (betalt av skattepenger!) er absurd. Denne politikken kan ikke få fortsette, skriver de på en nettside som ble opprettet for noen dager siden.

Twitterkontoen deres har nå 140.000 følgere, og det planlegges demonstrasjoner over hele USA.

Kinesisk oppspinn

Donald Trump har kalt global oppvarming oppspinn som kineserne har funnet på.

Denne uken kalte han seg selv en miljøverner, men sa også at reguleringene har gått altfor langt.

Han ga også klarsignal for å sette i gang arbeidet med to kontroversielle oljerørledninger: Keystone XL og Dakota Access-prosjektene.

.